Elke reiziger die op reis gaat, is er misschien wel een klein beetje bang voor: ziek worden tijdens je reis. Met ziek worden op reis bedoel ik niet een kater of griepje. Denk meer aan de porseleinen pot of in de meeste gevallen in Azië, het “Frans toilet”. Reizigersdiarree kan erg vervelend zijn, maar een voedselvergiftiging door eigen schuld is erger. Hoe voorkom je een grote blunder zoals ik die eens maakte op reis?
Eten bij de eetstalletjes in Azië
Met name in de Aziatische landen mag ik graag bij voedselkramen op straat eten. De gekruide groene en rode curry’s, een Pad Thai en samosa’s zijn gerechten waar ik geen genoeg van kan krijgen. De sterke geur van gekruid eten kun je op meters afstand al goed ruiken. Markten vol voedselkramen in Azië, zijn voor ons als westerse toerist niet meer weg te denken uit het straatbeeld. We dwalen door de smalle en drukke straten en markten om het lekkere eten van de straat te proeven. Op alle momenten van de dag is er wel iets lekkers te krijgen. Een bekende opmerking van mijn moeder was “Matthijs, pas je wel op met het eten?”. De kleine bezorgdheid van mijn moeder toen ik net begon met reizen. Ook al konden mijn darmen vroeger niet veel aan en werd ik snel ziek van het buitenlandse eten, tegenwoordig is dat wel anders. Dat betekend niet dat ik nooit last heb van borrelende darmen. Bij het proberen van verschillende soorten eten is er in het buitenland meer kans dat je maag anders reageert dan bijv. in Nederland. Dit komt omdat de hygiëne die je gewend bent net even iets anders is.
De meeste reizigers hebben er wel eens last van gehad: reizigersdiarree. Vervelend maar meestal gaat het na een paar dagen vanzelf weer over. Ik ben geen arts om advies te geven en dat ben ik ook niet van plan in dit artikel. Als je wel eens op reis geweest bent naar een land waar de hygiëne en temperaturen anders zijn, dan zul je het ongetwijfeld herkennen. Je darmen kunnen na een paar dagen, of soms direct flink in de war zijn van al die andere bacteriën. Na een dag op de wc gezeten te hebben met al die meegebrachte diarreeremmers en ORS, is het meestal snel weer over.
Denk met gezond verstand
Een straatstal in Azië mag dan wel horen bij de ultieme ervaring van je reis, gebruik altijd je gezonde verstand! Een paar buikkrampen tijdens je reis is dan ook niet zo erg. Drie jaar geleden in Kuala Lumpur dacht ik niet met mijn gezonde verstand. In de straten van de wijk Bukit Bintang was ik flink uit mijn plaat aan het gaan in de vele cafés. Je kent het wel, aan het einde van je stapavond nog even een flinke hap (vet) eten. Samen met een paar vrienden zigzagde ik door de uitgaansstraat op zoek naar iets lekkers. De geuren van vlees en vis kwamen in combinatie met een overweldigende frituurlucht ons tegemoet. Alles wat op eten lijkt, is in een dronken situatie snel voldoende. Ik selecteerde zonder maar ook enig naar te denken wat vlees en vis die gefrituurd zouden moeten moesten worden. De inktvis die ik dapper had uitgekozen hoorde rauw gegeten te worden, althans: dat is waar het gesprek op uitdraaide. Een dappere keus achteraf inderdaad. Een kleine 17 uur later was ik daar eindelijk zelf achter gekomen. Een gedeelte van die reis in Maleisië kon ik wel op mijn buik schrijven. Het Franse toilet, wat vele benamingen kent was mijn grootste vriend geworden. Voor een aantal dagen kon ik zelfs geen water binnenhouden. Helemaal opgaan in de details doe ik maar niet. Een mogelijke voedselvergiftiging die ik had opgelopen. En dat omdat ik niet nadacht over hoe ik die inktvis het beste kon eten. De voedselketen met de grote gele M, die je in veel landen vindt is dan zo slecht nog niet. Een paar frieten en een hamburger kan de Nederlandse maag dan ook flink goed doen. Omdat ik niet goed had nagedacht over mijn keuze van het eten lag ik veel te lang ziek op bed. De volgende keer denk ik twee keer na voordat ik rauw eten naar binnen werk…
Ben jij wel eens ziek geworden op reis door een stomme fout?
7 Reacties
Laura
mei 1, 2016 @ 12:43
Haha ja, praat me er niet van! Ik reis zo ontzettend veel, en toch word ik regelmatig ziek. In Azië, vooral. Maar ach, het hoort er ook een beetje bij!
Matthijs
mei 2, 2016 @ 17:54
Haha, “Part of the experience” is het inderdaad! Verschillende gerechten zal ik altijd blijven proeven, toch denk ik na mijn ervaring in Kuala Lumpur wat beter naar.
Marcella
mei 11, 2016 @ 08:45
Ik werd in Cuba voor ‘t eerst ziek op reis. Daarvoor reisden we door Amerika, Canada en Nieuw-Zeeland, en daar is de hygiëne toch een stuk hoger. Maar in Cuba werden we dus geveld :-( Geen idee waar het aan lag, maar ellendig was het absoluut!
Matthijs
mei 12, 2016 @ 18:32
Gelukkig heb je er in Cuba voor het eerst last van gehad, vervelend blijft het wel. Het was dus niet een ‘stomme’ eigen fout, zoals ik die maakte in KL. Hopelijk je heb niet te veel moeten annuleren omdat je ziek werd in Cuba?
Eva – OmniTraveler.nl
september 19, 2016 @ 19:44
Even afkloppen. Gelukkig word ik vrijwel nooit ziek. Helaas liep ik tijdens mijn Gibbon Experience – samen met de rest van de groep – voedselvergiftiging op. Wat een ellende was dat! Blegh! Het was echter niet door mijn eigen schuld, maar dat maakte de toestand er ook niet beter op ;)
Matthijs
september 19, 2016 @ 20:33
Met de hele groep naar de wc hollen (op hetzelfde moment) is inderdaad geen pretje ;). Hoe liepen jullie met de groep een voedselvergiftiging op? Even afkloppen voor de volgende keren, maar dat komt vast wel goed…zolang je met een gezond verstand nadenkt over hoe/wat je eet. Die fout maak ik niet weer. Gelukkig wordt ik ook niet heel gemakkelijk (meer) ziek op reis.
Vakantieplek
februari 21, 2017 @ 16:47
Verstandig om de volgende keer wat beter na te denken ;) Ik heb het ook gehad. In Thailand had in net iets te veel milkshakes gedronken met net iets te veel vervuild water/ijs erin. Dat heb ik geweten! Phoe wat voelde ik me slecht!