Na een paar weken kennis gemaakt te hebben met Brisbane vertrok ik voor een 1700km lange roadtrip naar het noordoosten van Queensland. Duiken in het Great Barrier Reef stond allang voor mijn aankomst op mijn persoonlijke bucketlist. Wanneer je drie keer duikt in een zwembad, kan ik dat geen ervaren duiker noemen. Dus, om kennis te maken met het duiken, besloot ik om een georganiseerde tour vanuit Cairns te boeken. Maar wat kun je verwachten als je wilt scubaduiken in het Great Barrier Reef?

Grootste koraalrif ter wereld

Wat is het Great Barrier Reef?

Het Great Barrier Reef (GBR) is gelegen in het noordoosten van Queensland. Vanaf de stad Cairns zijn er vele tours te boeken naar het GBR. Het GBR is het grootste koraalrif ter wereld met meer dan 1500 verschillende soorten vis in de Koraalzee. Als je de film Nemo hebt gezien, zul je de kleurrijke clownvissen en de rifhaaien herkennen als je in deze bijzondere onderwater wereld aan het zwemmen bent. De kans dat je schilpadden, rifhaaien en clownvissen tegenkomt is dan ook erg groot. Voor een rifhaai hoef je niet bang te zijn, een rifhaai zal gemiddeld niet langer worden dan 1,5 meter en staat niet bekend om mensenaanvallen. De afgelopen jaren gaat het niet goed met het Great Barrier Reef. Door verkalking in het koraal en menselijke invloeden verdwijnen langzaam de mooie kleuren uit het rif. Gelukkig staat het het GBR op de UNESCO erfgoedlijst, maar het scheelde niet veel of het rif was door luiheid van Australïe door UNESCO van de lijst afgehaald. De komende jaren zal het land er alles aan moeten doen om dit prachtige ecosysteem te beschermen. Ondanks dat het rif snel achteruit gaat, blijven de toeristen voor een grote inkomstenbron zorgen om het rif te onderhouden.

Duiken met een georganiseerde tour

Of je een professioneel duiker ben of een beginnende duiker; een georganiseerde tour is de beste en mogelijk de enige optie om te duiken in het Great Barrier Reef. Afhankelijk van je expertise zul je een organisatie moeten kiezen die het best bij jouw wensen past. Ga je mee op een dagtour voor beginners of wil je drie dagen duiken en daarbij je PADI behalen? Het laatst genoemde moet dan wel binnen je (backpackers)-budget passen. Combinatietours, waar beginners en gecertificeerde duikers meekunnen, zijn er genoeg te vinden. Hoe boek je een tour die bij je past? In vele hostels, reisorganisaties zoals Peterpans en duikscholen in Cairns zijn verschillende opties te boeken. Ik verbleef in het Nomads hostel in Cairns met een reisbureau. Mijn eisen? Een tour met goede recensies waar ik kennis maak met het scubaduiken, maar ook wil ik graag duiken in een stuk mooi stuk koraal. Op aanbevelen van Nomads hostel en een aantal backpackers die voor mij doken, boek ik mijn dag tour. De prijzen zullen niet heel erg van elkaar verschillen, natuurlijk is dit wel afhankelijk van je duikexpertise. Ik kies voor één introductieduik met mogelijkheid voor het bijboeken van een tweede duik. Wil je helemaal niet duiken? Dan kun je ook mee voor een geweldige snorkel ervaring!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vergeet je vooral niet in te smeren ;).

De duik

Bij zonsopgang word je naar de haven van Cairns gebracht, hier zal de groep van de organisatie wachten voordat je aan boord gaat. Ik stapte aan boord van een grote boot gevuld met beginnende duikers, maar ook een handvol ervaren duikers om te duiken en/of snorkelen in het GBR. Na een half uur varen werden de beginnende duikers naar binnen geroepen voor een serieuze uitleg. Niet alleen mooie verhalen over clownvissen en haaien, maar een stevige drill want duiken is iets wat serieus gedaan moet worden. Na het tekenen van een aantal papieren om aan te geven dat je zelf verantwoordelijk zult zijn voor eventuele risico’s,  ben je klaar om te gaan. Aangekomen bij de eerste stop waar het kraakheldere water je als eerste opvalt, wordt je in een duikpak gehesen en krijg je een volle fles met zuurstof. Een paar lelijke duikvinnen moeten ervoor zorgen dat je gemakkelijk beweegt in het water. Als een pinguïn met al het duikmateriaal liep ik langzaam naar de rand van de boot. Aan de onderkant van de boot is een stang bevestigd waar je samen met een duikmaster een aantal oefeningen moet doen. Bij deze oefeningen kijken ze voornamelijk of je de basisvaardigheden van het duiken snapt. De inflator die met een inflatorslang is aangesloten aan je duikfles, zul je onderwater ook even uit moeten doen. Tijdens het oefenen heb je al snel door hoe je moet ademhalen door je inflator. Aan het einde van de oefeningen vertrek ik met mijn duikbuddy en medekandidaat richting het koraal. De adrenaline pompt door mijn lichaam. Nu snap ik waar al die mensen het over hadden, de oranje witte clownvissen zwemmen aan alle kanten om je heen. De bultkoppapegaaivis en verschillende soorten schildpadden maken allemaal onderdeel uit van dit prachtige ecosysteem. Door alle indrukken van het prachtige koraal zijn de minuten onderwater voorbij gevlogen. Ben je helemaal verslaafd aan het duiken geraakt en wil je bij de tweede stop nog een keer duiken? Dan is dat mogelijk tegen bijbetaling. Zie je het rif liever op een andere manier? Snorkelen is “gratis” en met een beetje geluk ga je samen met de duikinstructeur naar een plek waar je de rifhaaien kunt zien.

Heb jij wel eens gedoken in het Great Barrier Reef?