Je hebt een mooie spiegelreflex camera maar de reisfoto’s die je overal ziet op het internet weet je maar niet vast te leggen. Fotograferen in de automatische is verleden tijd en je wilt graag in de A,S of M modus leren fotograferen. Voor mij voldoende reden om een oproep te plaatsen op social media. Een oproep waarin ik vraag naar ervaringen fotografie in de praktijk. Ik wil leren van een pro en niet alleen maar theorie over ISO, diafragma en sluitertijd, daarvoor lees ik de boeken wel. In Deventer ging ik met fotograaf Sjon Heijenga op pad om reisfotografie in praktijk toe te passen.

Deventer reisfotografie

Reisfotografie cursus rondje Deventer

Samen met blogger en schrijfcoach Sandra begon ik met zes andere cursisten aan een fotografie cursus van Sjon Heijenga. Een fotograaf die in 2008 begon met stichting open boek, een stichting gefocust op reisfotografie. Samen met zijn vrouw reist hij zowel in het binnenland als in het buitenland om de mooiste herinneringen vast te leggen. De stad Deventer is al jarenlang bekend terrein waar vele mensen hem dan ook kennen als workshopleider van deze cursus.

Reisfotografie_cursus-13

Eerst een kopje koffie en een goed gevulde stroopwafel waarna Sjon enthousiast begint te vertellen over de inhoud van zijn fotografie cursus. Een cursus die vandaag gefocust zal zijn op het fotograferen in de praktijk. De meeste van de cursisten hebben een spiegelreflex meegebracht en een enkeling een systeem/compactcamera.
De bedoeling van vandaag is dat we gaan lopen door de Hanzestad om om te leren gaan met verschillende situaties, zoals het draaien van de zon en wandelende mensen in de smalle straatjes. Op de stadskaart van Deventer is de wandelroute helemaal uitgetekend zodat we ons al vast kunnen focussen op de bezienswaardigheden. Nog een voordeel van deze kaart is de route die je kunt aflopen mocht je elkaar kwijt raken tijdens de opdrachten.

Met een klein pontje steken we de Ijssel over, een rivier die veel betekend heeft voor de stad Deventer. Als eerste lopen we in het stralende zonnetje naar Toren Grote. Op 46m hoogte hebben we een prachtig uitzicht over de Ijssel die we net over zijn gevaren. Aan alle andere kanten zien we bebouwing met groene bossen in de verte. Boven op de toren leren we al snel omgaan met tegenlicht, schaduw en de manier van fotograferen. Na verschillende oefeningen  in de Lebuinuskerk lopen we door naar de smalle winkelstraatjes. Aan de hand van voorbeeld foto’s vertelde Sjon hoe de foto’s mooi gevuld kunnen worden door je omgeving. Door gebruik te maken van hoeken en verschillende hoogtes leerden we in één middag veel van het fotograferen in de praktijk. Vier uur lopen door een stad vliegt voorbij als je let op van alles en nog wat.

Rondje Deventer

Toren Grote Deventer

Waar kun je een cursus reisfotografie in de praktijk volgen?

Op mijn gestelde vraag op Twitter kreeg ik snel een aantal reacties. Niet alleen tips, maar ook reacties van mensen die ook geïnteresseerd zijn in een fotografiecursus in de praktijk. De gouden tip kwam van reisfreak Gaby, zij raadde een workshop van reisfotografie.nl aan. Reisfotografie.nl is een onderdeel van Pixfactory, een bedrijf die fotografie produceert, maar ook meer dan 100 fotografen vertegenwoordigd en stockwebsites heeft.

Reisfotografie.nl biedt reisfotografie cursussen aan in drie Nederlandse steden: Amsterdam, Utrecht en Deventer. Tijdens deze cursus wordt er niet veel aandacht gegeven aan de theorie van fotografie. Fotograferen in de praktijk is dan ook erg letterlijk genomen. De groepen worden expres klein gehouden (+/- 8 personen) zodat de fotograaf elke cursist aandacht en tips kan geven. Precies zoals je verwacht, een cursus fotograferen in de praktijk. Hoe ga je met het licht om en waar let je op in bepaalde situaties? Wil je liever op reis naar bijvoorbeeld Ijsland of Alaska om reisfotografie te leren? Dat kan ook via reisfotografie.nl, er worden naast de laatstgenoemde reizen nog meer verschillende cursussen georganiseerd. De workshop in Deventer duurde 4 uur en was meer dan ik had verwacht. Een praktijk cursus reisfotografie in Deventer kost €69, een zacht prijsje voor een hele middag les!

Straten Deventer

Lebuinuskerk Deventer

 

Is een cursus reisfotografie iets voor jou?

Dit artikel is NIET gesponsord door één of meerdere namen genoemd in deze blog.