Of je nou wilt werken in ruil voor je accommodatie of omdat je gewoon wat extra werk ervaring wil opdoen, ik support dit geweldige idee. Misschien heb je wel eens gehoord van WWOOFing of Help Exchange. WWOOF staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms. Net als Help Exchange zijn dit twee organisaties waar je in ruil voor werken op een (organische) boerderij je accommodatie krijgt.
Dit geeft je een leuk inzicht op het dagelijkse leven van de boeren en tijdens het reizen geef je (vaak) ook nog eens minder uit.

WWOOF is een wereldwijde organisatie die bekend is over de hele wereld. WWOOF geeft je genoeg mogelijkheden om je vrijwillig in te zetten voor een organische boerderij. Bij het lidmaatschap krijg je een boek met allerlei adressen van boeren die meedoen aan dit concept. Het boek met adressen  is gebaseerd op het land waar je je voor hebt ingeschreven en kost zo’n €45 (excl.), voor een lidmaatschap van 12 maanden.
Ben je dan in de buurt of weet je van te voren waar je zult zijn dan kun je via dit boek de host bereiken om in overleg vrijwilligers werk te komen doen. Eenmaal afgesproken met je host wat voor werk je gaat doen en hoelang je op de farm verblijft werk je voor minimaal 4 uur per dag. In ruil voor je werk krijg je accommodatie, dit kan verschillen van een tent tot aan een luxe kamer met badkamer. Voor de afgesproken tijd zul je de boer helpen met allerlei klussen in en rondom het huis/boerderij.

Help Exchange is eigenlijk het zelfde concept als het eerder genoemde WWOOF. Je kunt je vrijwillig inzetten om te werken voor (organische) boerderijen, B&B, Hostels, Zeilboten etc. Overal waar ze vrijwilligers zoeken om te werken in ruil voor accommodatie en eten. Een gemiddelde werktijd van 4 uur per dag in ruil voor een slaapplek en eten, als je het mij vraagt een goede deal als reiziger. Het geeft je de kans om onder de locals te zijn, en nieuwe ervaringen op te doen. Help Exchange is eigenlijk een online database met hosts en vrijwilligers die ingeschreven staan. Nadat je je hebt ingeschreven voor een lidmaatschap voor €20 heb je twee jaar toegang. Deze premium lidmaatschap geeft je de mogelijkheid om direct (online) in contact te komen met de host. Je kunt gemakkelijk zoeken op locatie en mensen die je hulp nodig hebben.  De ene host geeft je voor 4 uur accommodatie en eten terwijl de andere genoegen neemt met 2 uur werken, maar dan zijn de kosten voor het eten vaak op eigen rekening.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat Help Exchange mij erg goed bevallen is. Tijdens mijn reis door Australië heb ik twee weken bij een gezin gewerkt voor accommodatie. Het gezin waar ik verbleef zocht een sinterklaas om hun kinderen te verrassen. Behalve een dagje sinterklaas zijn werkte ik in en rond het huis en hielp ik mee met de dagelijkse taken. Voor minimaal 4 uur per dag werken kreeg ik gratis accommodatie en eten. Ik had mijn eigen kamer, badkamer en keuken waar ik mijn eigen ding kon doen. In de uurtjes dat ik vrij was nam het gezin mij mee door de geweldige omgeving van de Australische Atherton Tablelands. Een geweldige ervaring die ik niet had willen missen.