India, you love it or you hate it – kort door de bocht, maar wel waar het op neer komt. Een land met ontzettend veel geschiedenis en verschillen op allerlei gebieden. Als ik niet van India was gaan houden, dan had de titel van deze blogpost een hele andere naam gehad. Het is twee jaar geleden dat ik met een groepsreis door India heb gereisd. Een populaire reisroute langs de gouden driehoek en dat low budget met het openbaar vervoer. De gouden driehoek in India ligt tussen de steden Dehli, Agra en Jaipur. Regelmatig denk ik terug aan deze rondreis waarin ik nieuwe culturen, religies en een andere manier van leven heb leren kennen. Sommige situaties zijn confronterend en niet altijd even leuk. Situaties die je ook in andere landen van de wereld tegenkomt maar anders zijn omdat je uit je comfortzone stapt.

Your joureny through this intoxicating cuntry will blaze in your memory long after you’ve left iets shores.

 

Lonely Planet – The World

Bij mijn aankomst in Delhi vroeg ik me af, in welke wereld ben ik beland? Het verkeer scheurt je aan alle kanten voorbij, over het getoeter van alle auto’s en tuktuks nog maar te zwijgen. De chaos in het verkeer, de strepen en verkeersborden staan er voor Jan met de korte achternaam. Het rijden in India wordt grotendeels op gevoel gedaan. India, ik lijk wel terug in de tijd gestapt te zijn. Paard en wagen vervoeren het materiaal, meer markten dan winkels en een hele andere infrastructuur. Ik word overspoeld met nieuwe indrukken. Tijdens de eerste wandeling door de miljoenen stad, zie ik mensen op straat slapen en nog tientallen andere dingen tegelijk. Van verbazing weet ik niet goed waar ik op moet focussen. Als een idioot ben ik continu foto’s aan het maken. Moesten al die nieuwe indrukken gelijk op de foto? Dingen in het leven beginnen te wennen, ook India begon snel te wennen. Waarom ben ik verliefd geworden op kleurrijk India?

De treinen

india-6

De overvolle treinen in India, je hebt ze vast wel eens op een foto voorbij zien komen. Mensen zittende het dak van een trein of ze hangen half uit de coupédeur. Ik reis niet met de Royal Rajasthan zoals de foto hierboven doet beschrijven, maar low budget. Low budget met comfort in de 2tier klasse coupés. Ons coupé was voorzien van zes bedden en had vele grote ventilatoren om de trein koel te houden. Reizen met de trein is een ultieme ervaring en zit vol met verassingen. Het in en uit lopen van schreeuwde frisdrank en snack verkopers. Wanneer je de spelkaarten hebt opengelegd wordt je verbaasd aangekeken door je Indiase overbuurman. Toe aan frisse lucht en wat uitzicht? Ga eens in de deuropening van de coupé staan en laat de vele indrukken vanzelf spreken. Arme wijken gemaakt van spaanplaat, oogst wat door de boeren wordt binnengehaald en af en toe iemand die zijn behoefte langs het spoor doet.

De tempels

india-7

De gouden tempel, Amritsar

Met meer dan 20 verschillende religies in India is het moeilijk om aan de godsdiensten te ontkomen. Als je India bezoekt, hoort een bezoek aan een Hindu of Sikh tempel erbij. Ik vind het heerlijk om in de lotushouding neer te ploffen en te genieten van de rust om me heen. De Golden tempel in Amritsar is van het Sikh geloof. De gouden tempel is de drukst bezocht bezienswaardigheid in Amritsar, iets wat je zult begrijpen als je de tempel van binnen ziet. Kijk niet verbaasd op als de mensen in de rij staan om met je op de foto te mogen. Dat geldt overigens voor heel India.

 

india-4

Op de bovenstaande foto zie je een ceremonie bij een tempel aan de Ganges. Zondes worden vergeven en er wordt voor de goden gebeden. Het jongetje op de voorgrond staat geïnteresseerd naar het gesproken woord te luisteren terwijl de kaarsjes in de Ganges worden gezet.

De culinaire hoogstandjes

Bang voor een Delhi belly? Ik snap wat je bedoelt, de hygiëne in India is anders dan dat we gewend zijn in Nederland. Zonder enig nadenken steek ik in Nederland mijn hoofd onder de kraan en neem ik een paar slokken water. In India is het water uit de kraan niet drinkbaar en zul je uit moeten kijken dat je niet ziek word. De liefhebber voor pittig eten is thuis in India. Curry’s, samosas en naan zijn één van de specialiteiten in de keuken. Voor Indiërs kan het eten niet kruidig genoeg zijn en ik ben ook een liefhebber van pittig eten. Wees niet bang voor de pittigheid van het eten. Voor de westerse reizigers zijn er genoeg hotels en restaurants te vinden die milde curry’s serveren. Probeer eens de chicken tikka masala, één van mijn persoonlijke favorieten.

Benieuwd hoe het eten met al die verschillende ingrediënten zo lekker wordt gemaakt? Volg eens een kook workshop tijden je reis in India. Ik volgde een kook workshop in Udaipur. Een kijkje achter de schermen bij een Indiase kok op een dakterras. Gerechten zoals samosas, palak paneer werden onder begeleiding van de masterchef door onze groep klaargemaakt.

De natuur

India heeft naast alle drukke steden ook prachtige natuurgebieden. In het noorden heb je het Himalaya gebergte, de toppen kun je met geluk en helder weer vanuit Shimla spotten. Shimla is de zomerse hoofdstad van het noorden, waar de rijken tijdens de zomermaanden verkoeling zoeken in een zomerhuis. In het zuiden vind je de stranden van Goa, maar ook de jungle is aanwezig voor de natuur en dier- liefhebber. Voor de woestijn reisden we af naar het stadje Pushkar, een heilige stad en pelgrimsoord. Rondom het heilige meer kun je heerlijk wandelen en voor een aantal souvenirs loop je door de smalle straatjes. Vanuit de stad worden er kamelen tours naar de woestijn georganiseerd. De route gaat door de stad en langs de zanderige paden een stuk de woestijn in. Als zonsondergang is geweest, merk je pas hoe donker het hier in de woestijn is.

Reis India

 

Wist je dat?

Dat je in sommige openbare plekken geen sigaret op mag steken?
Dat je in sommige openbare plekken een boete krijgt voor het spugen op straat?
Je koeien overal midden op straat tegenkomt?
Je koeien beter maar met rust kan laten, want koeien zijn heilig.

Ben jij al eens naar India geweest en kun jij tegen zo’n groot cultuur verschil?