Wil je als Nederlander de islamitische republiek Iran bezoeken? Dan heb je in de meeste gevallen een visum nodig om het land in te reizen. Het visumproces voor Iran is de afgelopen tijd flink veranderd. Sinds 2015 heb je bijvoorbeeld geen uitnodiging van een persoon of bedrijf meer nodig om als toerist het land in te reizen. Klinkt al veel makkelijker, toch? Afgelopen mei maakte ik een rondreis van twee en een half week door het prachtige Iran. Voor een visum ging ik naar de ambassade in Den Haag en doorliep ik de visumprocedure. Hoe vraag je als Nederlander een visum voor Iran aan?

Wat heb je nodig om een toeristenvisum aan te vragen?

Je kunt op twee manieren een visum voor Iran verkrijgen, afhankelijk van de manier waarop je het land binnenkomt. Vlieg je op één van de grote vliegvelden in Iran zoals; Imam Khomeini Airport in Teheran, dan kun je ook kiezen voor een VOA (Visum On Arrival). De andere manier is om naar de ambassade in Den Haag te reizen. Deze laatste optie kies je als je zekerheid wilt of als je bijvoorbeeld via de Turkse grens het land wil inkomen. Ik koos voor de optie die mij de meeste zekerheid zou bieden en omdat ik (toen die tijd, april 2016 ) nog steeds via Turkije het land in wou reizen.

Het internet is een handige plek om veel informatie te vinden. Op de website van de ambassade van Iran vind je veel nuttige informatie over de benodigdheden voor het aanvragen van je visum voor Iran. Nu je weet dat er geen uitnodigingsbrief of autorisatiecode nodig is als toerist, heb je maar een paar dingen nodig.

  • Een paspoort met twee lege pagina’s (minimaal 6 maanden geldig bij vertrek)
  • Een kopie van je paspoort
  • Een kopie van je verzekeringspasje (zorgverzekering)
  • Een volledig ingevuld aanvraag formulier (zie website ambassade)
  • Een pasfoto  (3.5 x 4.5cm)

Controleer altijd de website van de ambassade om de volledige checklist van de voorwaarden door te nemen. Wijzigingen in het aanvraag proces kunnen ten alle tijden plaats vinden (laatste update: november 2016). Ook is het handig om te controleren of er geen Iraanse feestdagen zijn om teleurstelling bij een gesloten ambassade te voorkomen.

Passpoort visum

Iraanse Ambassade Den Haag

Als je al het benodigde hebt geregeld, is het tijd om naar de ambassade van Iran in Den Haag te gaan. Als toerist kan je maandag t/m vrijdag (behalve op woensdag) tussen 14:00 en 16:00 terecht aan Duinweg 20, Den Haag. Zorg ervoor dat je ruim op tijd bent zodat je bij het opengaan van de hekken als één van de eerste dan wel eerste een ticket met nummer in de wachtrij kan trekken. Ik merkte op, dat stipt om 14:00 de balie voor toeristen open ging. Het omroepen in het Engels gaat stopt en de westerse cijfers op de digitale borden verdwijnen. Ik vond dit erg vermakelijk. Of dit altijd zo is kan ik je ook niet vertellen. Op je wachtticket staat je nummer in de wachtrij aangegeven. Deze nummers zijn zowel in Farsi als in het Engels aangegeven. Wanneer je uitgevogeld hebt wanneer je aan de beurt bent kan het aanvraag proces beginnen. De ingevulde formulieren, alle kopieën en je paspoort overhandig je aan de ambassademedewerker. De papieren worden gecontroleerd op de voorwaarden hierboven. Als laatste betaal je de visum kosten van €50,00 (kosten van april 2016).

Een enkele reis naar de ambassade in Den Haag is voor mij al snel drie uur met het openbaar vervoer. Gelukkig heb je de keus om het paspoort aangetekend te laten versturen wanneer het proces verwerkt is. Dit scheelt in mijn geval al 6 uur met het openbaar vervoer en 35euro aan treinkosten. Het aangetekend versturen van je paspoort kost 10euro en moet los van je visum aanvraag (let op: per pin) betaald worden. Binnen 10 dagen zal je paspoort op het aangegeven adres bezorgd worden. Ik was nog geen twintig minuten binnen bij de ambassade van Iran. Het proces is snel en gemakkelijk, let hierbij wel op je beurt in de rij want het lezen van de cijfers in het Farsi is zo makkelijk nog niet. Binnen 4 werkdagen is mijn visum aanvraag verwerkt en had ik het visum voor Iran in mijn paspoort staan. Iets opvallends aan het visum viel me wel op. Ik was er van overtuigd dat het visum geldig was voor 15 of 30 dagen. Mijn visum voor de islamitische republiek is 20 dagen geldig, nog steeds voldoende dagen voor mijn bezoek aan het voormalige Perzië. Ik vermoed dat dit te maken heeft met het aantal dagen wat je invult op het aanvraag formulier. Heb jij hier een duidelijk antwoord op?

Welke manier van aanvragen heeft jouw voorkeur?