Rondreizen door IJsland kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een georganiseerde rondreis, dagtours vanuit de hoofdstad Reykjavik of het huren van een auto. Het huren van een auto hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Maar waar moet je aan denken en wat zijn de kosten als je een auto wilt huren in IJsland? Op basis van mijn eigen ervaring schrijf ik over de kosten en alles wat je moet weten als je een auto gaat huren in IJsland.

Auto huren

Het komt je vast bekend voor, je zit nog in het boekproces van je vliegtickets en de opties om een auto te huren worden al om je oren geslingerd. Ik zit niet op deze aanbiedingen van vliegmaatschappijen te wachten. Wil ik een auto huren? Dan zoek ik eerst uit wat de verschillende mogelijkheden zijn. Past het verhuurbedrijf bij mijn budget, eisen en verzekeringswensen… Dan pas ga ik ergens boeken.

Voor mijn rondreis in IJsland ben ik op zoek gegaan naar een geschikt auto verhuur bedrijf. SADCARS is een autoverhuurder van verschillende modellen auto’s en naar eigen zeggen de goedkoopste van IJsland. En dat klopt, heel erg duur vond ik dit bedrijf niet. Het rijden op de F-wegen (onverharde wegen) in IJsland is alleen toegestaan als je een 4×4 auto bezit. De wens om off-road te rijden was voor mij erg aanwezig en op basis daarvan kozen we voor een groep M auto bij SADCARS. Deze 4×4 auto heeft plaats voor 5 personen, genoeg laadruimte en is handgeschakeld. In mijn geval is deze auto groot genoeg (3personen) en heeft de mogelijkheid om ongestraft op de onverharde zijwegen te rijden.

Wanneer je bij SADCARS huurt, dan kun je kiezen voor verschillende afhaal/terugbreng locaties. Zo kun je kiezen om je auto op het internationale vliegveld of in Reykjavik op te halen. Hou er rekening mee dat de kosten oplopen als je kiest voor de twee verschillende locaties, bijvoorbeeld wanneer je de auto wilt ophalen bij het kantoor in Reyjavik en de auto terugbrengt op het vliegveld voordat je vertrekt. Betaal je de huurprijs van te voren online? Dan krijg je 15% kosten op de totale huurprijs van de auto.

ijsland-383

Verzekering

In de huurovereenkomst is standaard niet een verzekering opgenomen. Een auto huren is natuurlijk hartstikke leuk en geeft je alle vrijheid tijdens een rondreis, sta ook stil bij eventuele tegenvallers of schade aan je huurauto. Je wilt toch niet een goedkope auto huren en achteraf met een grote kostenpost opgezadeld zitten? De kosten die je in Nederland afdraagt aan je autoverzekering gelden niet voor een auto huren in het buitenland. Het verhuurbedrijf waar wij onze auto hebben gehuurd biedt verschillende (extra) verzekeringen aan.

CDW: Collision Damage Waiver Insurance (5 euro per dag).
Deze verzekering dekt je voor schade aan de huurauto vanaf een bedrag van 1750 EURO (Eigen risico of aansprakelijkheid).

GP: Gravel Protection (6 euro per dag).
Dekt schade aan de voorruit, koplampen en de buitenkant van de auto wanneer een steen via een andere auto of greppel de auto raakt. Achteraf was ik blij dat we deze verzekering hadden afgesloten. Tijdens het rijden vloog er plots een steentje tegen de voorruit van de auto. De schade was niet schikbarend en ondanks het eigen risico van 200 euro aan de voorruit hoefden we niks bij te betalen.

Onverharde wegen IJsland

Wanneer de auto wordt afgehaald neem je de huurovereenkomst samen door. Naast het zetten van je handtekening wordt je rijbewijs gecontroleerd en je creditcard gegevens als borg gebruikt in het geval dat je schade rijd. Voordat de sleutels in ontvangst genomen kunnen worden wordt er gecontroleerd op schade aan het voertuig. Doe dit ook zelf. Omdat deze auto’s niet altijd de nieuwste meer zijn is het verstandig om zelf ook foto’s te maken van de aanwezige schade. Kloppen alle schades op het formulier, dan kan het krabbeltje op het huurformulier gezet worden.

Bij twijfel over schade en/of andere mankementen tijdens je rondreis in IJsland is het verstandig om altijd met het verhuurbedrijf te bellen. Mocht de schade erger worden en het verhuurbedrijf heeft je door laten rijden, dan is dit niet jouw fout geweest. Tijdens onze rondreis door IJsland ontdekten we een muizennest in onze auto. Naast versnipperde autopapieren ontstonden er ook kleine mankementen aan de auto. De waarschuwingslichten van de deur begonnen te branden. Vanaf het ontdekken van muizen in onze auto tot aan de technische mankementen is er continu contact geweest met het verhuurbedrijf. In overleg met SADcars werd er een afspraak gemaakt om de auto om te wisselen. Tijdsverlies? Nee, het verhuurbedrijf kwam netjes naar ons om een nieuwe auto af te leveren.

Kosten Auto huren IJsland

Met alleen een auto ben je er nog niet. Zonder brandstof in je auto kom je niet vooruit. Je kan je voorstellen dat een vierwielaangedreven auto meer dorst heeft dat een kleine Toyota Yaris (Group A) autootje. De benzine prijzen in IJsland voor euro95 waren rond de 195 kroon per liter. Dat is omgerekend €1.62 (november 2016) per liter. Naar schatting hebben wij tussen de 450km en 500km op één tank gereden. Het totale aantal kilometers zat rond de 2000 in 7 dagen.

Standaard prijs 8 dagen
Huur Group M auto (4×4) €584 €504 (15% online boekingskorting)
Gravel Protection €6 per dag €48
Collision Damage Waiver €5 per dag €40
Extra chauffer €30  €30
 Totale prijs  €614

Alle genoemde prijzen in dit artikel zijn op eigen berekeningen en kunnen ten aller tijden wijzigen.

Zou jij een auto huren tijdens je rondreis in IJsland?