Ijsland: het land van ijs en vuur. Een bestemming die al een lange tijd op mijn bucketlist stond en waar ik eindelijk naar toe kon. Afgelopen week maakte ik een prachtige reis door het zuiden en westen van IJsland. In deze blog schrijf een reisverslag van mijn rondreis door IJsland.

Dag 1: Aankomst in IJsland

Van de wekker wordt ik om kwart over 6 wakker. Normaal gesproken vind ik dit geen tijd om in het weekend op te staan. Met een glimlach op mijn gezicht sta ik op, want ik ga naar IJsland. Ik maak mezelf klaar om naar het treinstation in Zwolle te gaan. Even later zit ik met Marloes en Elske, twee goede vrienden waarmee ik op reis ga in de trein naar Amsterdam Schiphol. Na het inchecken van de ruimbagage wachten we nog een uur en daarna kan er langzaam aan boord gegaan worden. Met gestrekte benen zit ik even later in het vliegtuig van WOW air, waarmee we naar Keflavik in IJsland vliegen. Deze comfortabele drie uur vliegen letterlijk voorbij en ik ben dan ook blij met de mijn plek bij de nooduitgang. In het bus hostel in Reyjavik heb ik ingecheckt in een gedeelde kamer. De rest van de avond vermaken we met een kaartspel monopoly en een welverdiend drankje.

Dag 2: Begin rondreis Ijsland

Het is nog vroeg in de ochtend dat ik na een goede nacht slapen wakker wordt. Vandaag kunnen we onze 4×4 auto ophalen bij SADcars. We hebben geluk, de locatie van de autoverhuur zit in hetzelfde pand als het hostel. Met een lege maag rij ik in onze Suzuki Vitara naar de supermarkt. Ik heb in deze vierwieler meer power onder mijn kont dan enig ander auto die ik gereden heb. Nadat de eerste boodschappen zijn ingeslagen verlaten we de hoofdstad van IJsland. De drukke driebaanswegen van de hoofdstad gaan langzaam over in de ringweg (M1), de hoofdweg van het eiland en de eerste bergen met sneeuwtoppen zijn al snel gepasseerd. Onderweg naar Skógar passeren we gelijk de prachtige Seljalandsfoss waterval. Het water dendert van 60m hoogte naar beneden en is vanaf afstand al een prachtig gezicht. In Skógar slapen we in één van de meeste bekende hostelketens in IJsland; HI Hostel. Vanuit het raam kijken we uit op de Skógafoss waterval en de prachtige bergen en gletsjers in de achtergrond.

ijsland-13

ijsland-57

Dag 3: Een bezoek aan het gletsjermeer

Rond een uur of 9 begint het ‘s ochtends in IJsland licht te worden en na ons ontbijtje rijden we met de opkomende zon richting de volgende bezienswaardigheid. Ik zit dit keer op de achterbank terwijl we richting Jökulsárlón rijden. Dat het landschap na ongeveer elke kilometer anders is, is opmerkelijk. Zo rijden we langs de zwarte stranden van Vik, langs besneeuwde bergen en kilometers lava rots. Navigatie is makkelijk, maar op ringweg kun je gewoon niet verdwalen en even later rijden we Jökulsárlón binnen. Bij het meer aangekomen vallen de ijsblokken in het water gelijk op. We wandelen een eind langs het meer, maken tientallen foto’s en nemen na uren een broodje Nutella om onze hongerige maag op te vullen. De tijd is voorbij gevlogen en tijd voor heel veel andere stops is er niet meer. Het is laat in de middag dat we weer in Skógar aankomen. In de avond ontdekte we een vierde reisgezelschap, een muis had zich in één van de backpacks genesteld. Meneer of mevrouw muis paste niet bij onze reisgroep, dus we hebben besloten om Muis in de kou weg te laten lopen.

ijsland-128

Dag 4: Lava stranden

De weersvooruitzichten lijken voor vandaag niet zo mooi als dat we de afgelopen dagen hebben gehad. Ondanks de regen gaan we vandaag naar Vik. Een dorp wat op 20 min rijden door de haarspeldbochten is gelegen. Het zwarte lava strand is hier de must-see bezienswaardigheid. Terwijl ik de auto aan het inpakken ben schrik ik dit keer zelf van een muis die voor mijn ogen onder de achterbank van de auto verdwijnt. Na alles opengetrokken te hebben moet de tweede muis wel uit de auto zijn, toch? Met het grijs en grauwe weer pak ik in Vik enthousiast mijn camera om een paar prachtige plaatjes te schieten. Geen strak blauwe lucht en felle kleuren, maar toch een paar leuke afbeeldingen voor in de foto boeken. Met onze huurauto is het toegestaan om offroad te gaan en we verlaten de M1 om het gas is goed open te trekken. We volgen de onverharde weg naar een paar bergen in het Katla Geopark. Dapper beginnen we aan de klim naar boven. Waar onze (Nederlandse) zuiderburen gympies aanhadden en uitgleden in de modder, klommen wij met de bergschoenen gemakkelijk naar boven. De snijwind en de regen maakte deze klim fris en nat, maar door de prachtige natuur kwamen we daar onderaan de berg pas achter. Jassen, broeken en andere kledij konden na die tijd uitgewrongen worden. De kleding ging in de droger en terwijl deze het drogende werk deed, dronken en aten wij een local hamburger in het restaurant.

ijsland-194

Dag 5: Het muizenavontuur

Onze grote vrienden, de muizen hebben het wel erg na hun zin bij ons in de Suziki. Autopapieren zijn gebruikt als nest in het dashboardkastje en de autodeur waarschuwingslampen blijven continu branden. SADcars kon wel om het muizen verhaal lachen en we maakten voor later deze dag een afspraak om de Suzuki om te ruilen. We checken uit in Skógar Hostel en onze reis gaat vandaag richting de Golden Circle van IJsland. De geisers in Geysir, de Golden Falls en Thingvellir National Park zijn drie natuurverschijnselen wat ik graag wil zien. De reis van Skógar naar Geysir is wederom prachtig. De geisers zijn 80 tot 100 graden en zijn een grote trekpleister voor veel mensen in IJsland. Om de geisers vanaf de bovenkant te kunnen zien klimmen we boven op een berg. Nadat we de auto ingeruild hebben voor een Toyota rijden we in 15min. naar ons volgende hostel in Laugarvatn.

ijsland-323

Dag 6: De Golden Circle

Terwijl de zon boven vulkaan Hekla opkomt genieten wij van ons ontbijt en de prachtige weerspiegeling van de bergen in het water. Dat de temperatuur kouder is dan onze vorige bestemming merken we bij de Golden Falls (Gullfoss). Na 10 minuten zijn mijn vingers redelijk koud en zo koud had ik het de afgelopen dagen nog niet gehad. In een warme auto rijden we kilometers lang over hobbelige offroad wegen om sneeuwbergen op te zoeken. Met een winters zonnetje genieten we van de prachtige omgeving. Voor ons zijn bergbeklimmers één van de sneeuwbergen aan het klimmen terwijl achter ons met een drone gefilmd word. In het Thingvellir Nationalpark rijden we langs de watervallen en zien we een mooie zonsondergang. In de avond proberen we nog het noorderlicht te spotten, maar helaas is dit niet gelukt.

ijsland-436

ijsland-443

Dag 7: Grundarfjördur

Het zuiden en de Golden Circle heeft me verrast. Ik geniet van alle natuur om me heen en de frisse weer kan ik ook wel aan wennen. Vandaag rijden we naar het vissersdorpje: Stykkoshólmur. Een rit van het zuiden naar het westen van IJsland. Voordat we doorrijden naar Grundarfjördur, waar we zullen overnachten genieten we van de Snæfellsjökull omgeving. Als tip van het hostel gaan we uit eten bij restaurant Bjargarsteinn. In dit restaurant worden lokale visgerechten geserveerd en is er elke dag weer ‘andere vangst van de dag’ te kiezen. Ik kies vanavond voor zalm en als voorgerecht bestellen we kleine stukjes vis waaronder rotte haai. In tijden heb ik niet zo lekker gegeten en qua visgerechten was dit wel het beste van wat ik tot nu toe heb gegeten.

Dag 8: Reykjavik

De laatste dag van mijn rondreis in Ijsland is aangebroken. Het heeft de hele nacht gestormd en geregend en dit beloofd niet op te houden. We besluiten om gelijk door te rijden naar de hoofdstad. In het begin van de middag komen we veilig aan in Reyjavik waar ik mijn tassen uit de auto moest halen. Mijn avontuur in IJsland zit erop en laat ik de dames er met de auto vandoor rijden. Voor een paar uur zwerf ik rond door de straten van Reykjavik en bezoek ik het bekende Hallgrímskirkja Church. Via de haven loop ik nog even naar het busstation om de bus naar het vliegveld in de nacht te bevestigen. Om 3:00 vertrek ik van het BSI station naar het vliegveld om, om 6:00 uur weer terug te vliegen naar Amsterdam.