De historische stad Porto die tevens op de Unesco erfgoedlijst staat heeft een geschiedenis van meer dan 2000jaar. De oude huizen van Porto vind je door de hele stad terug. Naast port heeft Porto prachtige bezienswaardigheden zoals Torre dos Clérigos en het prachtig betegelde treinstation. Hou je van oude gebouwen, zon en portwijn dan is een stedentrip Porto wellicht iets voor jou. In deze blog een kort overzicht van bezienswaardigheden en accommodatie in Porto.

Historische stad Porto

Hoe vlieg je goedkoop naar Porto?

Lowbudget vliegmaatschappij Ryanair vliegt goedkoop vanaf Eindhoven Airport naar Porto. Ook vanaf Amsterdam Schiphol vliegen verschillende maatschappijen naar deze Portugese stad. De prijzen vanaf Amsterdam zijn ten opzichte van Eindhoven een stuk hoger, maar dan vlieg je naar alle waarschijnlijkheid niet met een lowbudget airline. Ben jij goed in het vinden van de beste deals? Retourtickets vanaf Eindhoven Airport naar Porto zijn al te vinden voor onder de €50,-, een aantrekkelijke prijs voor bijvoorbeeld een vijfdaagse stedentrip Porto.

Ben je geland in Porto, dan is het aan te raden om met de metro of shuttlebus naar de stad af te reizen. De afstand van Porto airport naar het centrum is iets minder dan 20km. De metro rijdt van de vroege ochtend (6:00) tot iets naar middernacht en brengt je snel en goedkoop naar het centrum. In het centrum kun je overstappen op andere metrolijnen die je naar je eindstation brengen. Onze vlucht vanaf Porto Airport vertrok om 6:50 in de ochtend. Wanneer je met een lowbudget vliegmaatschappij vliegt is de kans dat je buiten de metrotijden arriveert of vertrekt. Gelukkig is de airportshuttle een goedkoop alternatief voor een taxi. Een enkele reis van het vliegveld naar je hotel kost ongeveer tien euro. Hou er wel rekening mee dat deze shuttle vaak andere vakantiegangers uit andere hotels meeneemt. Plan genoeg tijd in, zodat je niet te laat op het vliegveld arriveert.

Lowbudget Hotels in Porto

Tijdens deze stedentrip was ik niet opzoek naar een hostel waar ik normaal gezien zou overnachten als ik op stedentrip ben. Deze keer ging ik opzoek naar een lowbudget hotel. Goedkoop en simpel, dichtbij de stad en een eigen kamer voor drie personen. Via budgetplaces vond ik een goedkoop hotel die aan al mijn eisen voldeed. We betaalden per persoon 10 euro per nacht. Een prijs waar de accommodatie ook naar was. Een dubbele boeking tijdens ons verblijf, wat problemen met de sanitaire voorzieningen en medewerkers die geen Engels spraken. Ondanks dit was het geen onprettig verblijf. Het grootste pluspunt was de ligging van het hotel. Binnen 15 minuten lopen sta je in het stadscentrum of bevind je, je bij de Douro. In de wijk van het hotel zijn goedkope restaurants te vinden, maar ook de Aldi is in een steenworp van het hotel vandaan.

Ben je aan het reizen met je rugzak en ben je opzoek naar een hostel? Net zoals andere steden in Europa heeft Porto een ruim aanbod en lowbudget hostels. Een gedeelde slaapzaal heb je voor de €15,00 p.p.p.n. in het centrum en op een paar minuten lopen van het treinstation. Het treinstation is niet zomaar een treinstation. Het voormalige klooster heeft nog steeds muren waar je u tegen zegt. De tegels aan de muren vertellen prachtige verhalen die ervoor zorgen dat je niet zomaar naar je perron wilt lopen.

Porto vanaf het water

Wat is er te doen in en rondom Porto?

Rondlopen door Porto is hoogstwaarschijnlijk de beste manier om de stad te verkennen. De stadskaart die je op veel plekken kunt krijgen helpt je bij het vinden van de bezienswaardigheden. Maar het rondlopen zonder plannen is in Porto erg goed te doen. Torre dos Clérigos: de 76m hoge toren, de pleinen en het kathedraal zijn allemaal in het stadscentrum van Porto te vinden. Wanneer je rondloopt in het stadscentrum van Porto, probeer dan ook eens de bijzondere boekenwinkel Lello te vinden. Deze boekwinkel is voor de Harry Potter fans een must-see. Het schijnt dat J.K. Rowling hier inspiratie heeft op gedaan voor haar boeken.

Toren Porto

Aveiro boottocht

Een boottocht over de Douro is een aanrader als je de stad vanaf het water wil zien. Daarmee zie je gelijk de meest prachtige bruggen van de stad, zoals Maria Pia-brug en de Dom Luis I-brug. Wanneer je vanaf het stadscentrum naar de kade van de Douro loopt kan je de aanbieders van boottochten niet over het hoofd zien.
Met treintje zijn wij naar de portproeverijen in Gaia gegaan. Dit stadje ligt aan de andere kant van de Douro en kan ook lopend bereikt worden door de brug over te steken. Het voordeel van het treintje is dat je niet zelf een portkelder hoeft uit te zoeken. Na een rondleiding in de portkelders kun je de port proeven. Smaken verschillen en niet iedereen zal port lekker vinden. Ik sluit me aan bij deze laatste groep. Persoonlijk vond ik het leuker om met een fles gewone rode wijn te genieten van de Douro by night. In Porto kun je een stedentrip perfect combineren met zonnen op het strand. Met de tram reis je gemakkelijk naar één van de stranden in Porto: Matosinhos. Heb je genoeg van de stad en ben je opzoek naar wat anders? Vanaf het treinstation São Bento zijn dagtrips naar Braga of Aveiro (Portugees Venetië) prima te doen. Beide zijn leuke stadjes in de buurt van Porto en hebben beiden hun charmes.

Douro by night

 

 Ben jij al eens naar Porto geweest?