De vriendelijke mensen, het heerlijke eten en de prachtige natuur; Iran heeft mijn hart gestolen in 2016. Zonder twijfel was deze reis de reis van het jaar en misschien één van mijn mooiste reizen ooit! Op straat aangesproken worden door de jeugd, samen een kop thee drinken en spreken over de verschillen tussen onze culturen. De kleurrijke moskeeën waar je uren op de grond kan zitten en genieten van rust en wederzijds respect. Ik kan uren blijven praten over mijn rondreis door Iran. Wat zijn de vijf meest mooie bezienswaardigheden in Iran als je het mij vraagt..dat vertel ik je in deze blog.

Nasir ol Mosk

Nasir ol Molk Shiraz

Shiraz: De Nasir ol Mosk moskee is niet zomaar een moskee en heeft niet voor niets verschillende bijnamen zoals de ‘regenboog moskee’ en de ‘pink mosque’. Wanneer de zon in de ochtend opkomt en door het glaswerk begint te schijnen, reflecteren talloze kleuren op het tapijt. Wist je dat de Nasir ol Mosk de meest gefotografeerde moskee van Iran is? De beste tijd om deze kleuren te zien doe je volgens velen in de winter, wanneer de zon op z’n laagst staat. Tijdens mijn bezoek in de zomer was ik voor zonsopgang aanwezig, zodat bij zonsopgang de kleuren dansend over de vloer verplaatsten en voor de drukte binnen was.

Abyaneh

Iran Abyaneh

Abyaneh: Het 1500 jaar oude dorp Abyaneh waar de tijd stil gestaan lijkt te hebben. De oude rode moddersteen huizen maken een groot verschil met de een stuk modernere hoofdstad Teheran. Oude straten, huizen en de tradities van de zoroastrians zijn duidelijk zichtbaar. Kleurrijke kleding wordt gedragen door de oudere bewoners, allemaal in één stijl is wat je zult zien als je door de straatjes van Abyaneh slentert. Let ook eens op de oude deuren, een prachtig beeld. De achtergebleven inwoners zijn op leeftijd en mijn generatie is vetrokken naar de grote stad om te studeren of te werken. 

Persepolis

Ruïnestad Persepolis

Persepolis: Deze 2500 jaar oude Perzische ruïne stad ligt 50km vanaf Yazd en was de hoofdstad van het Achaemenidische Rijk gebouwd door koning Darius en Xerxes. Door de rijke geschiedenis en pracht aan ruïnes van oude paleizen, die een onderdeel zijn van de erfgoedlijst, mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan Iran. Let wel op dat er geen schaduw te vinden is in Persepolis, je staat dus ‘altijd’ in de zon te bakken. Meer geschiedenis over Persepolis lees je op de website van UNESCO.

Sheikh Lotfollah moskee

Mosque Imam sq. Esfahan

Esfahan: Heb jij de Lonely Planet van Iran wel eens gezien? Zij gebruiken de koepel van de Sheikh Lotfollah moskee als cover-afbeelding van het boek. Niet heel gek want moet je al het blauwe tegelwerk eens zien, prachtig toch! Als je heel goed naar het plafond kijkt zie je in het midden van de koepel zelfs een pauw. Deze moskee vind je aan het grote Meidan Emam. Een picknick na zonsondergang is een aanrader. Het zal je na een paar dagen in Iran niet meer verbazen dat je hoogstwaarschijnlijk gevraagd wordt om aan te schuiven bij de locals.

Sa’dabad Complex Teheran

Paleis Teheran

Teheran: Een bezoek aan het koninklijke complex van meer dan 110 hectare groot is één van de bezienswaardigheden die me het meest heeft verbaasd. Met een minibusje kun je langs verschillende gallerijen en musea. Geschenken zoals fasen, schilderijen en nog meer bijzonderheden uit verschillende landen zijn hier te zien. Een must-see is het witte huis! Lopende langs de kamers, vergaderzalen en openbare ruimtes zou je denken dat het paleis nooit is verlaten. Het meubilair, kinderspeelgoed en zelfs meters tapijt zijn in originele staat achtergelaten.

Waarvoor zou jij naar Iran gaan?