Je hebt misschien al eens geslapen op het vliegveld of je bent het aan het overwegen. Op deze manier kan je net die extra euro’s besparen op een overnachting of vervoer. De één vindt het geen probleem om te overnachten op het vliegveld en de ander moet er niet aandenken. Tijdens het backpacken in Australië sliep ik op verschillende vliegvelden.

Accommodatie in Australië kostte me al snel 20AUD per nacht. Deze dollars gaf ik liever ergens anders aan uit.
Hielden de kosten van het hostel me niet tegen dan was het de taxi rit naar het vliegveld wel. Afhankelijk van je bestemming kan een taxi rit naar het vliegveld flink in de kosten oplopen. Het openbaar vervoer naar het vliegveld was in Australië vaak betaalbaar maar deze rijden niet altijd niet in de nachturen. De vluchttijden van low-budget vliegmaatschappijen zijn niet altijd gunstig waardoor je in de nacht zult vertrekken. Als je dan toch zo op de centen aan het letten bent, waarom slaap je dan niet een nachtje op het vliegveld?

Airport

Sommige vliegvelden waarderen het niet wanneer reizigers hun vliegveld als hotel gebruiken. Dit kan ik begrijpen en lig ik het liefst ook in een fijn bed. De douane zal je op sommige plekken dan wegsturen en/of vragen waarom je slaapt op het vliegveld. Hierboven schreef ik over het besparen op accommodatie maar soms heb je geen andere keuze. Zo had ik bijvoorbeeld een overstap op Taipei Airport van acht uur, in het midden van de nacht. Voor mij was het geen optie om acht uur over de verschillende terminals lopen en slapen doodt enigszins de tijd.
Er zijn ook genoeg reizigers die op het vliegveld aankomen waar blijkt dat hun vlucht is geannuleerd of vertraagd door weersomstandigheden.

Amsterdam Schiphol

Mijn vlucht van Melbourne, Australië naar Kuala Lumpur, Maleisië op zondag 10 februari 2013 was vroeg in de ochtend. Ik had de keuze om in de late avond met de bus naar het vliegveld te gaan of ’s ochtends vroeg om half 6 te vertrekken en gelijk door te gaan naar de check-in. Als ik in de late avond naar het vliegveld zou vertrekken, zou me dit $24AUD besparen, althans: dat dacht ik. Maar wat ga je dan doen op het vliegveld? Slapen? Nee, dat had ik nog nooit gedaan. En zou dat wel veilig zijn met een backpack vol waardevolle spullen?
Na een rondje op het vliegveld te hebben gelopen, kwam ik er al snel achter dat meerdere mensen voor het inchecken nog even ging slapen. Tientallen bankjes waren bij elkaar geschoven om nog even een paar uur nachtrust te pakken.
Slaapzakken en kleedjes werden gebruikt om zo comfortabel mogelijk te kunnen slapen. Er waren nog een paar bankjes vrij en ik pakte mijn slaapzak onder mijn backpack vandaan. De slotjes van mijn backpack had ik allemaal dichtgedaan en met één arm over mijn backpack ben ik gaan slapen.
Op zowel mijn telefoon als iPod had ik verschillende wekkers gezet om op tijd bij de check-in te kunnen staan. Ik vond het slapen op het vliegveld al helemaal geen vreemd idee meer en ik haalde mijn vlucht (en een paar uur slaap).

Slapen op het vliegveld werd langzamerhand een gewoonte voor mij en steeds vaker vond ik betere plekken.

sleepinginairports.net

Wanneer ik alleen reis, zoek ik nog wel plekken op waar meerdere reizigers hun nachtrust proberen te pakken. Er zijn altijd wel mensen op het vliegveld te vinden die nog even proberen te slapen. Op deze manier voel ik me toch iets veiliger en ben ik in het zicht van medereizigers.

Mijn favoriete website voor het verzamelen van verschillende informatie over het slapen op het vliegveld is: sleepinginairports.net. Op deze website vind je beoordelingen van verschillende vliegvelden op het gebied van slapen. Doordat reizigers hier hun ervaringen delen, weet je waar je op moet letten als jij er eens wilt slapen!

Heb jij wel eens een nacht moeten doorbrengen op het vliegveld en waarom?