In een van mijn vorige blogs schreef ik over Taipei, de hoofdstad van Taiwan. Maar naast Taipei heeft Taiwan veel te bieden. Het land heeft mooie natuurparken zoals Taroko Gorge maar ook de stranden in het zuiden zijn een bezoek waard. In de vele steden kun je genieten van de sfeer op straat tijdens je bezoek aan de nachtmarkten. Het openbaar vervoer in Taiwan is een goede optie om het eiland te verkennen.

 

[easy-image-collage id=1324]

Taiwan Railway Pass

Met de trein in Taiwan reisje snel van punt A naar punt B en is vele malen sneller dan de bus. In plaats van het kopen van losse treinkaartjes kun je kiezen voor de Taiwan Railway Pass. Er zijn verschillende opties mogelijk. Je kunt kiezen voor de 5-daagse, 7-daagse of 10-daagse treinpas. De TR-Pass kun je aanschaffen op de grotere treinstations in Taiwan (let op: paspoort of student ID is verplicht). Op vertoon van mijn paspoort kocht ik de 7-daagse TR Pass voor NT$799. Dit is nog geen €25 voor een week reizen! De TR-Pass kan, zolang deze geldig is, gebruikt worden voor ongelimiteerde treinreizen door Taiwan. Let er wel op dat deze pas niet geldig is voor alle treinen. Je mag gebruik maken van de volgende treinen; Chu Kuang Express, Fu Hsing Semi-express en de meeste lokale treinen. Genoeg treinen die je kunt nemen om het Taiwan te verkennen. De treinen die je niet kan nemen worden op je pas geschreven zodat je niet zo snel de verkeerde trein neemt.

Rondreizen door Taiwan

Het rondreizen door Taiwan is waar ik in het begin erg tegenop zag. Waar reis ik naar toe en wat kan ik daar allemaal zien en doen? Hoe vind ik de juiste lijnnummers aangezien deze vaak enkel in het Chinees staan aangegeven? Ik had me blijkbaar niet helemaal verdiept in mijn drie weken rondreizen door Taiwan. Vanaf Taipei vertrok ik via de westkust richting het zuiden van Taiwan om vervolgens via de oostkust weer terug te gaan. Een groot avontuur met genoeg bezienswaardigheden door het hele land.

Met de Taiwan Shuttle Route Map op zak verliet ik Taipei en begon ik aan mijn rondreis. Op het treinstation van Taipei pakte ik nog snel de Shuttle Route Map mee (te zien in de afbeeldingen hierboven). De Shuttle Route Map, waar alle bus- en treinverbindingen op staan, was mijn houvast deze drie weken. Deze kaart heeft alle bus en trein routes inzichtelijk en de bezienswaardigheden staan hier nog eens aangegeven. Extra handig als je nog niet precies weet wat je wilt gaan zien in Taiwan.

Route Taiwan

Ik bezocht de volgende steden tijdens mijn drie weken rondreizen door Taiwan:

  • Taipei
  • Taichung
  • Chiayi
  • Tainan
  • Hengchun
  • Taitung
  • Hualien

De prijs voor een trein of buskaartje zijn betaalbaar. Een busrit kan soms erg lang duren omdat de bus op verschillende plekken moet stoppen. Gelukkig zijn de bussen van luxe voorzien en zul je vaak in heerlijke stoelen kunnen uitrusten. De communicatie was het enige waar ik af en toe problemen mee had. Niet overal in Taiwan wordt goed Engels gesproken en Chinees spreken kan ik helaas niet.
Om te voorkomen dat ik de verkeerde bus of trein pakte, had ik een briefje gemaakt met daarop de lijnnummers in het Chinees. Laat je eindbestemming ook altijd even in het Chinees vertalen bij vertrek. Mocht je hulp nodig hebben dan laat je gewoon het briefje zien! Ondanks de taalbarrière zijn Taiwanezen bijzonder vriendelijk en willen ze je graag helpen. Zo zat ik in een overvolle trein en mocht ik plaats nemen tussen twee kindjes. Gedurende anderhalf uur werd ik aangekeken door deze lieve kindjes die telkens “Hello” bleven zeggen.
Soms kun je niet overal komen met de bus of trein en is lopen of liften de enige optie. Dit zijn vaak de plekken buitenaf waar je per toeval terecht komt. Ik heb ervaren dat de locals je graag meenemen in hun auto, ook al spreken ze geen woord Engels. Deze rondreis was tot nu toe één van de meest uitdagende maar leukste die ik gemaakt heb in Azië!