Na één jaar backpacken in Australië, begon ik aan mijn 3 weken reizen door Taiwan. Een land waarvan ik niet goed wist wat ik ervan moest verwachten. In 2013 was ik in Taiwan en inmiddels stijgt het aantal toeristen enorm.  In Taipei maakte ik voor het eerst kennis met Taiwan en sindsdien ben ik verliefd op de stad en het land! Wat zijn de beste bezienswaardigheden in Taipei?

Hostel

Mijn vlucht naar Taiwan was geregeld en het enige wat ik zelf moest regelen was mijn accommodatie. Op Hostelworld boekte ik op basis van de goede reviews en de goedkope prijs het hostel ‘JV’s home’. De vele reizigers die in het hostel verbleven voordat ik daar aan kwam, schreven positief over het vriendelijke personeel en de goede hygiëne.

‘JV’s home’ in Taipei is gelegen in het Da’an District tussen de vele markten en leuke restaurants. Om de hoek van het hostel vind je de Tonghua night market, één van de grootste nachtmarkten van Taiwan. Op loopafstand van JV’s home staat het bekende 101 Taipei World Trade Center, wat ooit het hoogste gebouw ter wereld was! De twee dichtstbijzijnde metrostations naar de stad vind je op nog geen 10 minuten lopen van het hostel.

101 Taipei World Trade Center

101 Taipei World Trade Center

Na mijn boekingsbevestiging van Hostelworld ontving ik netjes een e-mail van het hostel met de routebeschrijving. Een routebeschrijving met veel afbeeldingen en een Google Maps looproute naar het hostel. Met de uitgeprinte A4’tjes in mijn hand, liep ik zoekend door de vele zijstraten van Taipei naar mijn hostel. Het was toen nog geen 7 uur in de ochtend en al 27 graden buiten. Het zweet droop van mijn voorhoofd toen ik, dankzij wat extra hulp, bij de voordeur van het hostel aanbelde. Een van de medewerkers opende de deur en stelde zich netjes voor als Robby. Met een brede glimlach vroeg ze mij of ik het warm had (het moest haar zijn opgevallen dat ik het warm had). In de gezamenlijke woonkamer kon ik even bijkomen en kon mijn kamer klaargemaakt kon worden.
In de woonkamer ,waar een paar banken, tafels en computers stonden, ontmoette ik snel nieuwe mensen. Op de boekenplank zocht ik naar een boek met reisinspiratie voor de aankomende weken. De medewerkers van het hostel hangen hier naast hun werkzaamheden ook rond en waren bereid te helpen zoeken. Ik wist nog weinig over Taiwan en liet me vooral inspireren door hun geweldige verhalen. Het personeel gaf me wat tips met what to do’s in Taipei en vertelden over de verschillende plaatsen in Taiwan. Op hun advies ging ik enthousiast met mijn planning aan de slag.

Na 3 nachten in JV’s home verbleven te hebben, kan ik zeggen dat dit één van de betere hostels is waar ik verbleef. De toiletten, douches en slaapkamers deden mij echt positief verbazen in dit hostel. Elke dag wordt hier grondig schoongemaakt waardoor het hostel er fris en hygiënisch uitziet. Het personeel is enthousiast en doen uiterst hun best om je verblijf tot een succes te maken.

Sightseeing Taipei

Er is veel te zien en te doen in Taipei zoals de eeuwen oude tempels en de verschillende nachtmarkten. De nachtmarkten van Taipei staan vol met kraampjes bestaande uit kleding, prullaria en lekker eten. In de Tonghua night market, die naast het hostel ligt, maakte ik kennis met het geweldige avond-/nachtleven van Taipei. Overal vind je verschillende kraampjes met lokaal eten waar je gemakkelijk je bord vol kunt scheppen. Ook de cafés in de buurt van het hostel zijn een aanrader om de lokale sferen en bieren te proeven.
Ben je niet op zoek naar eten? Dan kun je ook heerlijk rondneuzen tussen de verschillende kleding winkeltjes. Een avondje gewoon lekker rondlopen op deze nachtmarkt is natuurlijk ook een optie.

Tonghua night market

Tonghua night market

Robby, de medewerkster van het hostel, nam me mee naar de Shilin night market. Dit is de grootste nachtmarkt van Taipei.
Samen met een andere gast van het hostel liepen we langs verschillende kraampjes en aten we heerlijke lokale gerechten. De gefrituurde kip kraam op de Shilin night market is waarschijnlijk veruit de populairste van allemaal. Je staat ongeveer 15 tot 20 minuten in de rij te wachten voor een groot stuk gefrituurde kip. Het wachten werd beloond want deze kip was geweldig lekker en het wachten waard! Met een top sfeer, leuke kraampjes en weinig toeristen mag je deze nachtmarkt in Taipei niet overslaan.

Shilin Night Market

Shilin Night Market

Taipei heeft een aantal eeuwen oude tempels die ik graag wilde bezoeken. Met de Tripadvisor Taipei App liep ik langs verschillende tempels. De eerste tempel die ik bezocht, was de oudste tempel: de Longshan Temple. Het meest indrukwekkende aan deze tempel vond ik de schilderwerken in het plafond en op de steunpalen. Ik vervolgde mijn weg naar de Confucius Temple en de Baoan Temple, die allebei hun eigen geschiedenis hebben. Deze twee tempels vind je op loopafstand van de Longshan Temple. Onderweg zul je nog vele andere lokale bijzonderheden tegenkomen zoals parkjes en pleinen. Een paar tempels bezoeken vind ik geweldig maar naar het bezoeken van deze drie had ik het eerlijk gezegd wel gezien.

Tempel Taipei

Tempel tour Taipei

Ik had mijn route langs de tempels gestaakt en koos ervoor om met de metro naar Taipei Zoo af te reizen. De verhalen die ik hoorde over Taipei Zoo waren zo positief dat ik deze dierentuin niet wou overslaan. Voor omgerekend twee euro kocht ik een entreekaartje waarmee ik de hele middag toegang had tot de dierentuin.
Nu zijn de dieren niet heel veel anders dan andere dierentuinen, maar de opzet en de verschillende dierenshows waren ontzettend leuk gedaan. Met een plattegrond en mijn digitale camera ben ik door het park gewandeld. Ik vond het heerlijk om de dieren te fotograferen. Was ik dan soms nog interessanter dan de dieren? Tijdens mijn wandeling door het park werd ik verschillende keren gevraagd om met mensen op de foto te gaan.

Taipei Zoo

Taipei Zoo

Yangmigshan National Park & Keelung

Dafo Zen Temple

Dafo Zen Temple

Vanaf Taipei kun je gemakkelijk uitstapjes maken naar bijvoorbeeld Keelung of het Yangmingshan National Park. Ben je, net als ik, een natuurliefhebber en mag je graag lopen? Dan is Mt.Qixing in het Yangmingshan National Park een geweldige wandeling. Met de bus is het ongeveer 45 minuten rijden vanaf het centrum van Taipei naar het park. In dit park kun je kiezen voor verschillende looproutes of je bezoekt het museum aan het begin van het park!
Ik koos ervoor om Mt. Qixing te beklimmen. Een route van 2,4 km die je naar de top van 1120m brengt.

Mt. Qixing

Mt. Qixing

Een ander uitstapje die je makkelijk van Taipei kunt maken, is naar de stad Keelung.
Keelung is de meest noordelijkste stad van Taiwan. Vanaf Taipei kun je deze stad makkelijk per trein of bus bereiken. Voordat we als dwazen de hele stad door liepen, zijn we eerst naar het Toeristencentrum gegaan. Op de plattegrond die je daar kan krijgen, staan genoeg leuke attracties waar je uit kunt kiezen. Als je hier één dag voor uittrekt, is planning best handig. Wij kozen ervoor om in deze ene dag veel te lopen. Vanaf de stad is het goed een uur lopen naar de Dafo Zen Temple. De Boeddhistentempel is naast de grote beelden ook mooi voor het prachtige uitzicht over de stad. Na een stevige lunch in het centrum van Keelung liepen we door naar het Ershawan Fort. Al snel kwamen we erachter dat het lopen toch best ver was en gingen we verder met het de bus. Het fort staat boven op een berg die de haven moest verdedigen. Nog steeds staan hier een paar kanonnen en door de muren krijg je een goed beeld van hoe groot het fort destijds was. Je kunt heerlijk rondlopen tussen de overblijfselen van het fort en daarnaast genieten van het geweldige uitzicht. Een donkere lucht kwam op ons af en snel daarna begon het te regenen. Ons dagje Keelung zat er alweer op en met de trein gingen we weer terug naar Taipei. Keelung is een leuke stad waar je je met gemak twee dagen kunt vermaken. Maar met een goede planning kun je in een dag toch veel zien van deze rustige stad.

Ershawan Fort

Ershawan Fort

Taipei is een levendige stad met veel bezienswaardigheden en leuke nachtmarkten ben jij er al eens geweest?