Australië: een geweldig land om te backpacken en roadtrippend te verkennen. Ga je rondreizen met een eigen auto/camper of kies je voor een buspas van bijvoorbeeld Greyhound? Ik kocht een eigen auto waarmee ik vele veilige kilometers door de outback en langs de Great Ocean Road heb gemaakt. Kies je voor een eigen auto, dan wil je een betrouwbare auto aanschaffen. Dit is wel net zo fijn voor de vele kilometers die je zult gaan rijden. Tijdens de speurtocht naar een goede auto kocht ik eerst de kat in de zak. Een busje met allerlei mankementen waar we niet van op de hoogte waren. Een auto kopen in Australië; waar let je op!?

Auto kopen

Tof, een eigen auto of camper kopen maar maak niet dezelfde fout als ik door een auto te kopen die niet deugt! Maar hoe vind je nou die betrouwbare auto die je van A naar B brengt? Er zijn verschillende manieren om aan een auto te komen tijdens het backpacken en in de grote steden is het aanbod nog groter. Zo kun je ervoor kiezen om een auto van andere backpackers te kopen die bijvoorbeeld op het punt staan om naar huis te vliegen. Backpackers die op het punt staan om naar huis te gaan, willen vaak snel van hun auto af waardoor je voor een leuke prijs een (betrouwbare) auto kunt kopen. Het voordeel hiervan is dat spullen zoals tent, kookgerei enzovoort vaak mee verkocht worden. In elk hostel vind je wel een advertentie van backpackers of locals die van hun auto af willen. Door een afspraak te maken met de verkoper kun je kijken of deze auto wat voor jou/jullie is. Vind je geen advertenties in de hostels? Dan kun je op de Australische marktplaats Gumtree.com.au advertenties vinden van auto’s in de buurt. Na mijn eerste miskoop ging ik voor de tweede auto het liefst naar een autodealer die gespecialiseerd is in auto’s voor backpackers. Deze dealers bieden auto’s aan met de juiste papieren en daarmee klaar om de weg op te gaan. In Sydney, waar de meeste backpackers zullen beginnen, vind je veel van deze dealers. Maar ook in Melbourne of Cairns zijn deze dealers te vinden. Sommige autodealers die gespecialiseerd zijn in backpackers auto’s, bieden een buy back guarantee (onder voorwaarden). Ze  zullen de auto dan voor het afgesproken bedrag van je terugkopen.

Auto Australië

Roadworthy en REGO

Termen waar ik nog nooit van gehoord had en waarvan ik ook niet wist wat ze betekenden. Totdat ik ze nodig had! Om je auto te registreren en op naam te zetten, heb je het roadworthy certificate nodig. Dit papiertje is te vergelijken met de Nederlandse APK, alleen is deze maar 30 dagen geldig. Om het te kunnen krijgen, zal de auto aan bepaalde testpunten van de staat moeten voldoen. Deze punten kunnen getest worden door een autogarage. Ook is het makkelijk wanneer je auto al voorzien is van een geldige kentekenregistratie in één van de staten zodat je niet hoeft te betalen voor de REGO. Met REGO ben je ook WA verzekerd totdat de registratie van je kenteken is verlopen.
De auto die je op het oog hebt, is voorzien van een roadworthy certificate en kenteken registratie. Wat nu? De verkoper kan de overdrachtsformulieren van de bijbehorende staat invullen zodat jij als koper twee weken de tijd hebt om de auto op naam te zetten. Deze twee weken zijn makkelijk wanneer je de auto van de ene staat naar de andere moet rijden om deze op naam te zetten. Wil je de auto overschrijven van de ene naar de andere staat, dan is dit ook mogelijk!

Ford Falcon ingepakt

Waar let ik op

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een auto. Nee, je hoeft geen automonteur te zijn om je eigen auto aan te schaffen. Maar gebruik je gezonde verstand zoals je thuis ook zal doen. Je hebt een leuke auto gespot en hij rijdt nog fantastisch ook! Kijk altijd even onder de motorkap om te controleren of er geen kapotte kabels of lekken te vinden zijn. Waar let je op als je een auto wil kopen in Australië?

•Openstaande bekeuringen geregistreerd op het kenteken
•Is de auto als gestolen geregistreerd
•REGO (kentekenregistratie)
•Roadworthy certificate
•Kijk onder de motorkap naar kabelbreuken en lekkage

Voor 2750AUD kochten een mede-backpacker en ik een Ford Falcon met de benodigde roadworthy bij een autodealer die gespecialiseerd is in backpacker auto’s. Nadat al het papierwerk geregeld was en de auto op mijn naam was geregistreerd, konden we na de eerste miskoop eindelijk onze roadtrip beginnen.

Ford Falcon

Auto verkopen

Na een geweldige reis gehad te hebben met die trouwe auto, is het tijd om je auto te verkopen. Na al het geld wat je er in gestopt hebt, wil je de auto voor een leuk bedrag verkopen. In de grote steden zoals Sydney, zijn veel beginnende backpackers die op zoek zijn naar een auto voor hun nieuwe avontuur. Hang posters van je auto op op de bekende billboards in hostels en spreek backpackers aan. In Sydney kun je de auto ook bij het travellers car market neerzetten. In deze parkeergarage is een verdieping ingericht speciaal voor het verkopen van je auto. Wil je op de travellers market staan met je auto? Dan heb je je wel te houden aan de regels en betaal je een wekelijks bedrag. Als je je auto hebt gekocht bij een autodealer en samen een buy back guarantee hebt afgesproken, zullen zij je auto voor het afgesproken bedrag weer terug kopen. Wanneer je een koper voor je auto hebt gevonden, geef dan de eventuele mankementen aan en zorg ervoor dat je al het papierwerk netjes afhandelt. Je wilt toch geen medereizigers oplichten en later zelf met een schuldgevoel rondlopen?