In het reisverslag van deze week reizen we van de drukke steden naar het rustige strand van Pangandaran. Het lange reizen in de kleine busjes is soms even afzien maar de volgende dag staan we weer stralend bij de volgende bezienswaardigheden. In 10 dagen reizen we van Noordwest- Java naar het oosten van dit eiland om vervolgens een oversteek naar Bali te maken.

Dag 1

Na een nacht in een horror guesthouse geslapen te hebben was het slapen in een luxe hotel een stuk beter te vertoeven. In de ochtend genoten we van het uitgebreide ontbijtbuffet in het Hotel. Na een stevig ontbijt vervolgende we onze weg naar de botanische tuinen van Bogor. Deze tuinen met meer dan 80 hectare grond is een populaire plek voor zowel de locals als toeristen. Voor een paar uur liepen we door de botanische tuinen maar niet zonder een fotootje met de locals die maar al te graag met ons op de foto wouden. Drie Nederlandse reuzen hadden deze Indonesiërs nog niet zo vaak gezien gok ik… In de middag namen we een drie uur durende bus naar Bandung. De twee na grootste stad van Java was voor ons alleen een overstap om door te reizen naar Pangandaran.

[easy-image-collage id=1524]

Dag 2

Na een korte maar goede nacht in het POP-Hotel van Bandung vervolgende we onze weg per bus naar Pangandaran. De reis zou met de bus alleen al 7 uur duren. Door vertraging was de bus met airco vertraagd en was de aankomsttijd op het busstation van Bandung onduidelijk. De enige optie die we hadden was een bus zonder airco. Met meer dan 30 graden voor 12:00uur beloofde dit een lange dag te worden in een bus zonder A/C. In de bus was het voornamelijk slapen, eten en slapen om de reistijd te doden. In de avond arriveerden we op het busstation van Pangandaran. Voordat we het “National Park” gebied in mochten moesten we een klein bedrag aan entree betalen waarna we een guesthouse konden gaan zoeken. In ons guesthouse kwamen we al snel een tour tegen naar de “Green Canyon”. Met de motor zou je een hele dag door het bergachtige gebied scheuren. Behalve motorrijden zullen we zwemmen en “cliffjumpen”. De gids had ons overtuigd en we schreven ons in voor de “Green Canyon Tour” die we de volgende dag gelijk zullen doen.

Dag 3

De motor scooter stond deze dag netjes voor me klaar en na een test ritje kon voor mij de tour niet snel genoeg beginnen. In een veel te rustig tempo reden we met een groep van 5 op de motoren naar een dorpje dichtbij. In het dorp werd ons het een en ander verteld over nectar en de palmboom klimmers. Het verhaal was best interessant totdat deze verstoord werd door een  grote vleermuis. Ja uh, deze vleermuis was het huisdier van dit dorp. De liefhebbers konden deze even vasthouden.. We reden over de hobbelige wegen naar de “Green valley”. In dit groene gebied aangekomen liepen we door een soort van jungle naar de eerste waterval. We kregen de tijd om een duik te nemen in het koude water, een 5m hoge sprong van de waterval kon ik niet laten. Voor een kilometer zwommen we door het geweldig groene gebied waar verschillende sprongen het water in gedaan konden worden. Met een zere reet van de hobbelige wegen kwamen we aan bij de “Green Canyon”. Met een boot vaarden we verder om de kloof te kunnen zien. De bamboe brug een eindje verderop maakte meer indruk op mij. Een lange brug gemaakt van bamboe die over het water schommelt als je erover heen rijd. Ik had me in het bewegen van deze brug duidelijk vergist en zou op de eerste twee meter zo het water insturen. Na een kleine correctie aan het stuur vervolgde ik veilig mijn weg over deze schommelige brug. Helaas zat de tour er alweer op en reden we in nog steeds een te rustig tempo terug naar het guesthouse.

[easy-image-collage id=1525]

[easy-image-collage id=1526]

Dag 4

Vandaag is het mijn verjaardag.. We besloten om lekker rustig aan te doen en van het mooie strand te genieten. In nog geen vijf minuten lopen van het guesthouse waren de eerste strandtentjes te vinden. Voordat we aan de biertjes en de verjaardagscake begonnen moesten we eerst het vervolg van de reis regelen. Bij een lokaal reisbureau regelden we treintickets naar de volgende bestemming: Yogyakarta. Een treinreis van 3 uur vanaf het dorp Sidareja. Op het heetste moment van de dag besloot ik een massage te nemen op het strand. Met het mooie uitzicht “genoot” ik van een iets te pijnlijke Indonesische massage. Ik heb veel massages gehad maar deze was voor mij pijnlijker dan een Thaise massage. De wat pijnlijke massage was een goede reden om de rest van de dag niet veel meer te doen behalve genieten van de ijskoude Bintang biertjes.

Pangandaran

Dag 5

Om acht uur in de ochtend werden we zoals afgesproken netjes opgehaald door een taxi die ons naar Sidareja zal rijden. We waren vroeg en we moesten een paar uur wachten in de VIP ruimte van het treinstation voordat de trein arriveerde op het station. Onze treintickets gaven ons toegang tot de businessclass waar we comfortabel zaten tot aan Yogja. Yogyakarta is bekend bij vele reizigers voor de Borobudur (boeddhistisch heiligdom) en Prambanan (Hindoe tempelcomplex). Aan het einde van de middag kwamen we in de regen aan bij ons volgende verblijf. Een mid-range hotel met zwembad en restaurant. Voor de volgende dag hadden we een tour geregeld naar de Borobudur en Prambanan.

Dag 6

Om half 8 werden we opgehaald door een enthousiaste chauffeur. Zijn vrolijkheid was al een goed teken en dit beloofde al een leuke dag te worden. Samen met twee slecht sprekende Chinezen reden we naar de Borobudur. We kregen twee uur de tijd om door de boeddhistische tempel te lopen. Ik was verbaasd door de mooie tempel maar vele lokale toeristen waren verbaasd over onze aanwezigheid. Na 100 keer op de foto geweest te zijn verlieten we de tempel op de berg en reden we verder naar het volgende tempelcomplex. Onze chauffeur liet ons onderweg nog werelds duurste koffie proeven. De Luwak koffie die uitgepoept wordt door de Luwak kat is zeker weten één van de lekkerste koffies die ik gehad heb. Een zak met 100 gram aan Luwak koffie voor €28 heb ik als koffie liefhebber wel laten staan. Als laatste bezienswaardigheid van deze dag kwamen we aan bij het Prambanan. Een tempelcomplex waar ik veel bij voorgesteld had viel stiekem toch een beetje tegen. Ik denk dat dit komt omdat de tempels in de steigers stonden voor renovatie. Na toch een geweldige dag gehad te hebben sloten we de dag af met een lekker pilsje.

[easy-image-collage id=1527]

Dag 7

Vandaag zal een lange en niet zo’n bijzondere dag worden. We beginnen aan een drie daagse tour naar twee vulkanen: de Bromo en de Ijen zullen we in de aankomende dagen beklimmen. De eerste dag zal voornamelijk bestaan uit het reizen in een minibus. Door de hobbelige wegen en een veel te eigenwijze chauffeur kwamen we naar 16 uur reizen chagrijnig aan bij de Bromo vulkaan. Gelukkig hebben we twee uur om te slapen voordat we in een jeep naar boven worden gereden. Het laatste stuk zouden we moeten lopen waarna we zonsopgang zullen bekijken. Maar dat is morgen…