Inmiddels ben ik weer terug in Nederland en heb een geweldige reis achter de rug. We reisden door twee prachtige landen die ik beide erg indrukwekkend vond. Helaas maakte Mt. Raung op een niet zo’n leuke manier een einde aan mijn reisvakantie. Deze vulkaan zorgde ervoor dat ik een helse terugweg naar Nederland moest maken… De laatste avonturen van mijn Azië-reis lees je in dit reisverslag.

Dag 1: Mt. Bromo

Na een veel te lange reis van 16 uur in een minibus kwamen we aan in Cemoro Lawang, een dorp op 45 min lopen van de Bromo vulkaan. Hier konden we nog even genieten van twee uur slaap in het Budi Guesthouse. Na korte, goede nachtrust ging om 03:00 uur de wekker. Met een jeep vertrokken we in het donker naar Mt. Penanjakan. Met honderden jeeps stonden we in een “file” op de berg om allemaal naar boven te gaan. Onze chauffeur stopte vrij aan het begin zodat we in een uur naar de top van Mt. Penanjakan konden lopen. De 2770m hoge top was bereikt  en waren we net op tijd voor zonsopgang. We zochten een niet al te druk plekje waar ik mijn hobby voor reisfotografie goed kon beoefenen. Na zonsopgang reden we met de jeep door naar Mt. Bromo. In twintig minuten liepen we zwetend door het vulkaanzand naar de top van de actieve vulkaan. Vanaf de top keken we in de krater en genoten we van het geweldige berguitzicht om ons heen. Om 9 uur ‘s ochtends begonnen we aan onze reis naar de volgende vulkaan! Na 8 uur van het ene busje naar het andere busje gestapt te zijn kwamen we in de avond aan in het hotel.

[easy-image-collage id=1564]

Dag 2: Ijen vulkaan

We sliepen deze nacht niet veel langer dan 3,5 uur en stonden om 01:00 uur op om in een uur naar de voet van de vulkaan te rijden. Samen met een gids liepen we in het donker over de steile paden op weg naar de top van de vulkaan. Na zo’n 3km zwoegen en zweten kwamen we aan bij de top van de Kawah Ijen krater. We moesten nog 800m het krater inlopen om de blauwe vlammen te kunnen zien. Door de zwaveldampen die in contact komen met lucht zijn er alleen ‘s nachts blauwe vlammen te zien. Mijnwerkers werken hier onder bizarre en slechte werkomstandigheden om zwavel te kunnen verzamelen. Voor nog geen €5 euro per dag sjouwen ze 90 kilo op hun schouder heen en weer. Na het trieste verhaal van onze gids liepen we door naar de top van de vulkaan. Hier genoten we van wederom een geweldige zonsopgang met een paar leuke Nederlanders. In het begin van de ochtend vervolgende we onze tour naar alweer de laatste bestemming van de Bromo/Ijen tour, Bali! Met de veerboot vaarden we van het eiland Java naar Bali. De weinige uurtjes slapen vraten ons op en daarom kozen we in Kuta voor een extra luxe hotel. Een hotel met zwembad, spa en restaurant waar we in twee dagen bij kunnen komen van de afgelopen drie dagen. Na een fijne Indonesische massage viel ik dan ook als een blok in slaap.

[easy-image-collage id=1565]

Dag 3: Stranddag nr. 1

Ik werd na een nacht goed slapen, wakker in het hotel waar ik genoot van een Australisch ontbijt. Kuta is populair onder Australische toeristen waardoor er overal Australische restaurants en cafés te vinden zijn. In het hotel at ik mijn favoriete Australische brood beleg, Vegemite! Niet iedereen zal het hier met me eens zijn…Vandaag staat er niets anders dan het strand op de planning. De hele dag zaten we op het strand en genoten we van een paar alcoholische versnaperingen. Aan het einde van de middag stonden we nog even verbaasd van een schilpaddenrace op het strand van Kuta. Voor en door de kinderen werden er speciaal babyschildpadjes vrijgelaten de zee in. Na een uur durend spektakel ging de zon onder en verlieten we het strand. Op het strand hadden we VIP kaarten verkregen voor één van de grootste clubs in Kuta. Met deze VIP kaarten hadden we gratis entree en van 21u tot 23u gratis drank. Reden genoeg om een avond stappen aan deze heerlijke dag toe te voegen. Het feesten duurde tot in de late uurtjes van de nacht en we lieten ons veilig door brommers naar het hotel brengen.

Dag 4: Stranddag nr. 2

Tegen de middag, net voordat we moesten uitchecken, werden we lichtelijk brak wakker. We pakten snel onze backpacks en checkten netjes om 12 uur uit. Met de taxi gingen we naar het volgende verblijf, een iets minder luxe guesthouse maar toch voorzien van zwembad en ruime kamers. Ook deze dag liet het zonnetje zich van de goede kant zien en we besloten om uit te brakken op het strand. Het strand lag op nog geen 5 minuten lopen vanaf het hotel. Na een heerlijk dagje strand en nog steeds niet bruin genoeg, aten we iets wat ik in een lange tijd niet gegeten had. Frikandellen speciaal, bitterballen en kroketten werden gefrituurd in het restaurant naast ons hotel. Wat had ik hier eigenlijk zin in en ze smaakten ook nog eens goed! De dag sloten we af met een lekker drankje en een pool wedstrijd.

Dag 5: Tour Bali

Aangezien de vorige dagen niet heel spannend waren besloten we om vandaag toch wat te ondernemen. De laatste dagen vakantie waren voor mij in zicht en we hadden nog weinig van Bali gezien. In de ochtend regelden we een taxichauffeur voor de hele dag. De door Jelle en MJ uitgestippelde bezienswaardigheden zouden door de taxichauffeur gereden worden. De taxichauffeur had de eerste stop al voor ons in gedachten, een winkel waar zijden kleding verkocht werd. Na wat rondgeneusd te hebben, reden we door naar een juwelier/zilversmid. Hier werd ons uitgelegd hoe in een langdurig proces met de hand sieraden gemaakt worden. De volgende stop waar we heen gereden werden was de Tegenungan watervallen. Helaas was er geen tijd voor een duik maar genieten van het uitzicht konden we wel. In Ubud stond het “Monkey Forest” op het programma. In dit park lopen zoals de naam al zegt veel apen los rond. Deze eigenwijze apen stolen bananen maar ook waardevolle spullen van de toerist. Wij waren veilig en de apen kwamen slechts even op de schouder zitten. Als afsluiter van deze tour reden we door voor zonsondergang naar Tanah Lot. De zeetempel aan de westkust van Bali is een bekende bezienswaardigheid die ik niet had willen missen. Door de drukte en de bewolking vond ik de zonsondergang bij de zeetempel een beetje tegenvallen, mijn verwachtingen waren hoger.

[easy-image-collage id=1566]

Dag 6: Denpasar airport

Met een lichtelijk katertje na het stappen stond ik aan het begin van de middag op om richting het Denpasar airport te gaan. Op mijn laptop checkte ik nog één keer alle vluchttijden totdat ik een e-mail van de vliegmaatschappij op mijn oog viel. De vlucht van vandaag (07-08-2015) is geannuleerd vanwege een as spugende Mt. Raung. Gaat deze vulkaan nou roet in het eten gooien? Ik besloot om naar het vliegveld te gaan en bij het kantoor van de maatschappij verdere stappen te ondernemen. Na allemaal moeilijk moeilijk wist ik na 7 uur op het kantoor gezeten te hebben mijn vlucht om te boeken vanaf Jakarta. Zelf  moest ik een ticket van Bali naar Jakarta boeken. Deze vlucht zal de volgende ochtend vertrekken als de vulkaan het toe laat…Eerst een nachtje doorbrengen op het vliegveld van Bali, in het begin van de nacht viel ik op een stoel in slaap.

Dag 7 & 8: Helse terugreis

Toen ik na 5 uur slapen wakker werd, bleek het hele vliegveld gesloten te zijn. Geen binnen- en buitenlandse vluchten vertrokken of arriveerden op het vliegveld van Denpasar. De vertraging duurde tot minstens 12:00uur in de middag en wat er daarna ging gebeuren, wist niemand. Om 10.30u begon de vliegmaatschappij waarmee ik vloog met het inchecken van de bagage. Nadat de bagage ingecheckt was, kon ik wachten bij de gate zonder te weten of de vlucht wel of niet doorging. Na uren wachten vertrok mijn vliegtuig en kon ik nog net mijn volgende vlucht in Jakarta halen. In Jakarta kon ik verder naar Kuala Lumpur waar ik mijn volgende tickets naar Abu Dhabi en Düsseldorf ook kon verkrijgen. In Kuala Lumpur aangekomen bleek het verkrijgen van mijn tickets een stuk moeilijker dan gedacht. De vluchten waren overboekt en de vriendelijke dame van de “transitdesk” vertelde mij dat ik pas maandag vanaf Abu Dhabi via München naar Düsseldorf kon vliegen. In Abu Dhabi probeerde ik nogmaals bij de transitdesk om een vlucht naar Düsseldorf te regelen.De vriendelijke man hier deed in twee uur tijd uiterst zijn best en zette mij via Berlijn op een vlucht naar Düsseldorf. Uiteindelijk is het gelukt

Met het einde van deze geweldige vakantie is er ook een eind gekomen aan de reisverslagen van Azië (voor nu). Er zullen nog vele blogartikelen uit deze reis volgen.