Iran een bestemming waar ik de laatste tijd veel overgelezen en gezien heb, op reisblogs en in reisprogramma’s zoals 3 op reis en onze man in Teheran werd deze bestemming al veel besproken. Het west Aziatische land gelegen in het Midden-Oosten en heeft een lang geschiedenis. Iran een land waar je misschien niet veel anders verwacht dan woestijn. Met de drukbezochte bazaars, moskeeën, blauwe tegens en vooral vriendelijke mensen maakt het land me ontzettend nieuwsgierig. Een reisbestemming die ik al 1,5 jaar wil bezoeken omdat al die verhalen over het land me zo aanspreken. Samen met een vriendin, die ik heb overgehouden aan een groepsreis naar India ga ik in mei drie weken reizen in Iran. Benieuwd naar onze reisplannen voor Iran?

Mannen Iran

Reisplannen Iran

Na de eerste ideeën uitgewerkt te hebben wordt de reis bij het boeken van de eerste tickets pas officieel. Een paar weken geleden boekten we dan eindelijk onze vliegtickets. Vanaf Amsterdam Schiphol zullen we eind mei vliegen naar Istanbul, de wereldstad van Turkije en een buurland van Iran. Een van de eisen aan onze reis was de Trans Asia Express, een treinreis van 72 uur van Turkije naar Iran. De Trans Asia Express vertrekt één keer in de week (op woensdag) vanaf de Turkse hoofdstad Ankara naar de modernste en tevens de hoofdstad van Iran; Teheran. Een paar dagen stedentrippen in Istanbul staat tijdens deze reis ook nog op de planning!

Door spanningen bij de Syrische en Turkse grens heeft deze trein al zes maanden niet gereden. We zullen dus nog even moeten wachten met het boeken van de treintickets, hopelijk rijdt de trein in mei weer. Een reisbureau in Istanbul en de website seat61 houden we in de gaten voor updates! Een alternatief voor de Trans Asia Express is de Turkish Dogu Ekspresi van Ankara naar Dogu (TUR). Een stadje die ongeveer 200km van de Iraanse grens is verwijderd. Na de grensoversteek die per shuttle bus zal gaan zullen we met een taxi naar de oude stad Tabriz verder reizen. Een eventuele tweede optie is de een busreis van Istanbul naar de stad Van in het oosten van Turkije. Ook hiervandaan kunnen we gemakkelijk met de trein naar de stad Tabriz.

Route

Reisroute Centraal Iran

In deze afbeelding van Google Maps is onze reisroute door (Centraal) Iran goed inbeeld gebracht.

Tabriz
Afhankelijk van de Trans Asia Express of haar alternatieven zullen we Tabriz als eerste bezoeken. Deze oude stad waarvan de geschiedenis 4500 jaar teruggaat is gelegen op 750km afstand van Teheran. Verder heeft deze stad vele monumenten waarvan vele inmiddels zijn verwoest, maar vele zijn nog steeds een echt kunstwerk. Tabriz heeft met zoveel geschiedenis ook één van de oudste bazaars van het Midden-Oosten. De bazaar van Tabriz staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Een bezoek aan de Blauwe Moskee mogen we volgens vele verhalen niet overslaan!

Teheran
De hoofdstad van Iran met miljoenen inwoners. Teheran moet één van de modernste steden van Iran zijn, allemaal net ietsjes losser dan de rest van de steden in Iran. Naast de bazaars (die je waarschijnlijk overal tegenkomt) heeft Teheran veel galerijen, musea en restaurants. Een stad waarvan ik verwacht het meeste van de geschiedenis te leren, met meer dan 50 musea en 100 galerijen moet dit lukken. Wist je dat je in Iran best goed kan skiën?
Ik niet, misschien een leuk alternatief voor Oostenrijk maar ik sla het deze zomer over.

Teheran Iran

Kashan
Deze oude stad ligt op de grens tussen de groene valleien en de droge woestijn. In mei begint het al aardig warm te worden in Iran, een bestemming om naast de geschiedenis en de rozentuinen vast aan de warme temperaturen te wennen. Niet alleen vrouwen dienen overal een hoofddoek te dragen, ook mannen hebben zich aan de kledingvoorschriften te houden. Ik mag als man dus ook geen kortebroek dragen. Blote armen zijn in religieuze gebouwen absoluut niet toegestaan. Uit respect voor andere culturen zal ik me hier ook aanhouden net zoals het NIET drinken van alcohol.

Esfahan
Deze stad betekend “Half the world”. Door de mooi beschilderde tegels en een groot centraal plein moet dit volgens WikiTravel één van de mooiste steden van de wereld zijn. Omdat Iran langs één van de bekende handelswegen lag kent de Iraanse keuken ook veel culinaire hoogstandjes. Kebab is misschien één van de meest bekende gerechten in Iran, maar in Iran hoop ik nog veel meer traditionele gerechten te eten zoals Fesenjun.

Yadz
Wandelen door de oude straten van deze woestijn stad is volgens de Lonely Planet een must do. De blauw betegelde koepels en minaretten zullen je moeten laten verbazen wanneer je vanaf één van de dakterrassen over de stad kijkt. Een dagtrip naar een woestijn gebied is vanaf hier misschien een leuke optie. Ook in Yadz is genoeg te leren over de geschiedenis van het land.

Shiraz
Deze stad staat bekend om Irans bekendste dichter Hafez die in Shiraz herdacht word. De vele gedichten worden door vele jongeren maar ook ouderen gerespecteerd die zich tot deze literatuur aangetrokken voelen. Op de graftombe van Hafez staat één van zijn bekendste gedichten gegraveerd. Een andere mooie moskee vind je in Shiraz. De Vakilmoskee is met een gigantisch oppervlakte een moskee die ik graag wil bezoeken. Bron: Wikipedia

Geschiedenis Iran

In grote lijnen zullen we in drie weken de bovenstaande reisroute aanhouden. Hier en daar zullen we vast uitstapjes maken naar andere dorpen en/of een steden toevoegen als tussenstop. Wanneer we vanaf Shiraz teruggekeerd zijn in Teheran zullen we met het vliegtuig terugvliegen naar Amsterdam Schiphol.

Leren van Farsi

De officiële taal van Iran is Perzisch (Farsi), één van de werelds oudste talen die er bestaan. Ik vind het persoonlijk fijn als ik in de gesproken taal van een land kan communiceren. Nee, geen lange zinnen maar gewoon basis woorden zoals; Goedemorgen, Alles goed en Waar kan ik een hotel vinden etc? Met veel enthousiasme installeerde ik de talen applicatie ‘Memrise’ op mijn Android telefoon. Met deze app kun je veel verschillende talen leren! Bij de eerste woorden liep vast op zowel spraak als lezen, deze taal is moeilijker dan dat ik me voorstelde. Dit komt voornamelijk door de leestekens die we niet gewend zijn waardoor de combinatie van luisteren en lezen aardig lastig is. Gelukkig zijn er wel plaatjes aan de applicatie toegevoegd die als ezelbruggetje gebruikt kunnen worden. Met nog twee maanden te gaan wordt het leren van Farsi vast lastig.

Inspiratie en mooie reisverhalen

Zoals ik al in de inleiding van deze blog omschreef ben ik geïnspireerd door tv en reisbloggers die al eens eerder in Iran (voormalig Perzië) waren. Avonturier en reisblogger Karlijn die net terug is van haar tweede wereldreis schreef over de prachtige reis met de Trans Asia Express. Eén van de verhalen die me nieuwsgierig maakt naar een lange treinreis van Turkije naar Iran. De vriendelijkheid en nieuwsgierigheid van de Iraniërs maakten het reizen in Iran voor Karlijn één groot feest. Reisblogger en fotograaf Jenny blogt over verschillende bestemmingen die ze de afgelopen jaren heeft bezocht. Naast haar prachtige verhalen zijn de reisfoto’s van Jenny alleen al om verliefd op te worden. Op Jenny’s website vond ik naast de mooie verhalen veel visum en algemene reisinformatie.

Ben jij als eens in Iran geweest of wat verwacht je van Iran?