Dat Australië duurder is dan andere backpack landen daar kom je snel achter. Een avondje uitgaan in Australië kan al snel erg duur worden. Als backpacker in een hostel maak je veel nieuwe vrienden. Je kent het wel, je hebt een gezellige avond gehad en veel teveel geld uitgegeven. Een rondje geven doe je net iets te graag omdat je het te gezellig hebt met je nieuwe drinking buddies. De volgende ochtend wordt je wakker met een kleine kater… dan pas realiseer je hoeveel geld je hebt uitgegeven. In plaats van al die dollars uit te geven aan drank had je het geld liever uitgegeven aan een busticket naar Surfers Paradise. Je wou nog kiezen voor een kamer in een luxe backpackers waar je een week wilt surfen. Hoe bespaar je als backpacker geld op het uitgaan in Australië?

alcohol-428392_1920

Dat ik graag een drankje mag drinken weten de meeste mensen wel. Tijdens mijn backpack trip in Australië kwam ik er dan ook snel achter dat de prijzen voor drank redelijk hoog lagen. Naast het ontdekken van nieuwe bestemmingen en het maken van verschillende roadtrips wou ik ook wel eens een avondje op stap. In de meeste hostels waar ik verbleef werd er elke avond wel gedronken en maakten vele mensen er een leuke avond van. Natuurlijk heb je hier geen drank voor nodig. Een avondje uitgaan in Australië en de kosten toch laag houden is leuk, toch?!

Tijdens een avondje stappen is wijn en bier de alcoholische versnapering die het meest gedronken word. In Australië zal de wijn door backpackers vervangen worden door goon. De meeste backpacker zul je dan ook goon (wijn in een box) zien drinken in hostels of in (stads)parken om kosten te besparen. Of ik goon een wijn kan noemen dat weet ik niet, waarschijnlijk niet!

Bier vind je in allerlei soorten en maten. Bekende bieren in Australië zijn Victoria Bitter, XXXX en Pure Blonde. In Australië hebben ze in elke staat wel een andere benaming voor een glaasje bier. Hierdoor kan het bestellen van een glas bier in de kroeg wat lastig zijn. Niet alleen de naam per staat kan vervelend zijn, de prijs van bier is over het algemeen ook niet goedkoop. Hou er rekening mee dat je tussen de $4,50 en $6,00AUD in een café en/of club voor een biertje betaald.

Klusjes voor wat drank in je hostel

Heb je een specialisme en kun je daarmee mensen helpen? Als IT’er kom je geregeld een teleurgestelde backpacker tegen die zijn/haar laptop in de knoei heeft. Een computervirus tijdens het overzetten van al die illegaal gedownloade films van een externe HDD naar laptop is zo opgelopen. Voordat je het doorhebt heeft het computervirus veel traagheid en ellende op een laptop veroorzaakt. Hulp aanbieden (als specialist) en een gezellig praatje houden is het minste wat je kan doen. Je weet ook dat je mede backpacker om geld verlegen zit en geld aftroggelen als backpackers onder elkaar is niet netjes! Voor de inspanning en het verhelpen van het probleem kun je nog wel een biertje vragen ;).

Bier Bar

Pint & Meal in het café

Ga je uit eten in bij een café/restaurant dan is de kans aanwezig dat je in de menukaart een combi-deal tegenkomt. Bij het bestellen van het gerecht krijg je een koud biertje (of een drank naar keuze) gratis. Een typische Ozzie-burger met sla, mayonaise en patat gaat prima met een VB (Victoria Bitter)! Meestal zijn deze deals alleen geldig op een bepaalde dag in de week en/of van bepaalde tijden op een dag. In de grote steden zoals Melbourne, Adelaide en Sydney zijn deze cafés volop te vinden.

Goon

Happy hour in het hostel

In hostels worden vaak regelmatig activiteiten gehouden om backpackers bij elkaar te brengen. Een filmavond met gratis popcorn of een BBQ-avond met $2 dollar burgers zijn hier slechts voorbeelden van. De drank dan hoor ik je denken? Party hostels zoals Nomads hebben een aantal keer in de week een avond met gratis goon en kaas. Je verzamelt met je dorstige mede backpackers in de algemene ruimte van het hostel om een paar glazen goon te drinken. Misschien een beetje cheap maar hey het is gratis. Tip: stop wel op tijd want voordat je het weet haal je alsnog die “dure” kannen met bier aan de bar van het hostel.

Koop een aanbieding en deel

De liquor shop in Australië, of slijterij zoals we dat in Nederland kennen heeft vaak veel verschillende aanbiedingen. Van goon tot dozen met bier die voor een “betaalbare” prijs te koop zijn. Als je met een groep bent is het dan ook een slim idee om de prijs onderling te verdelen, iets Nederlands? De 4 liter zak gevuld met goon zijn een stuk goedkoper dan andere dranksoorten in Australië. Het smaakt misschien dan wel niet zo goed als dat je gewend bent maar je wordt er wel zat van! Een doos goon kun je in de meeste liquor shops krijgen vanaf $10AUD. Een betaalbaar biertje in Australië is Hooten. Say what, Nederlands bier?! Voor ongeveer $30AUD heb je 24 flesjes bier als deze in de aanbieding is. Deel dit met 6 andere backpackers en je heb 5 flesjes bier voor $5,00. Goedkoper dan één biertje aan de bar in Australië.

Uitgaan

Bespaar tijdens het uitgaan

Van al de vorige tips ben je redelijk goedkoop aangeschoten geraakt. Je hebt een aantal drankjes op en je zit helemaal in je element. Nu je een aantal dollars hebt bespaard wil je dit ook volhouden. Maak niet de fout om toch flink te gaan drinken tijdens het uitgaan, je kunt beter aan de water.

Wat zijn jouw tips om goedkoop uit te gaan?