Ook dit jaar is het de hoogste tijd om nieuwe landen te ontdekken. Azië is tot nu toe één van mijn favoriete continenten waar ik geen genoeg van kan krijgen. De locals en de geweldige cultuur van deze landen is waar ik verliefd op ben geworden. Er zijn nog zoveel landen in Azië die ik wil ontdekken. Dit zomer ga ik een reis maken door Myanmar en Indonesië.

Deze zomer neem ik 5 weken vrij om te reizen door Myanmar en Indonesië. Daarnaast zal ik een paar dagen in Kuala Lumpur verblijven om reis vrienden te bezoeken. Een nieuw reis avontuur waar ik samen met een goede vriend aan ga beginnen. Myanmar in Zuidoost-Azië een land wat steeds meer wordt bezocht door de avontuurlijke reiziger. De vele tempels, cultuur en de uitdaging die het reizen door dit land met zich meebrengt maakt het voor mij aantrekkelijk. Indonesië een populaire backpack bestemming waar Java en Bali waarschijnlijk veruit de populairste twee eilanden van zijn. De enorme rijstvelden en de Bromo vulkaan in Indonesië staan zeker op mijn lijstje om te bezoeken. Een reis die enige voorbereiding nodig zal hebben zoals het boeken van de juiste vliegtickets en het zorgen voor de juiste visa.

Vliegtickets

De juiste vliegtickets boeken kan een aardige opgave zijn. Vanaf Schiphol of Düsseldorf airport kun je gemakkelijk naar Azië vliegen. Welke vliegmaatschappij past het beste bij jou reis en budget ? Om in Myanmar te komen kun je het beste vanaf Bangkok of Kuala Lumpur vliegen. Vanaf deze vliegvelden vliegen lowbudget vliegmaatschappijen zoals AirAsia en Nok Air op Yangon en -of Mandalay. De prijzen zullen ongeveer tussen de €50 en €120 zijn voor een enkel ticket. Vanaf Myanmar willen we doorreizen naar Jakarta in Indonesië om daar nog 2,5 week te reizen om vanaf Bali weer naar huis te vliegen. De vliegtickets van Myanmar naar Indonesië pasten niet in ons reisbudget. Het vliegen van Myanmar naar Kuala Lumper en een los ticket naar Indonesië was een stuk goedkoper en paste beter bij ons reisbudget.

Bij Etihad Airways kochten we een ticket voor meerdere bestemmingen. We zullen vanaf Düsseldorf met een tussenstop in Abu Dhabi naar Bangkok vliegen. Vanaf Bali vliegen we weer met Ehihad Airways intercontinentaal terug naar Düsseldorf.
De vluchten binnen Azië zijn goedkoper met lowbudget maatschappijen zoals AirAsia. Vanaf Bangkok zullen we met AirAsia naar Mandalay in Myanmar vliegen. In Mandalay zullen we aan onze twee weekse reis door Myanmar beginnen. Onze trip door Myanmar zal eindigen in Yangon de grooste stad van Myanmar. Vanaf Yangon vliegen we naar Kuala Lumpur om vervolgens met Garuda Indonesia naar Jarkarta in Indonesië te vliegen.

Visum

Voor zowel Myanmar als Indonesië heb je een visum nodig om het land binnen te komen. Een E-visum voor Myanmar kun je tegenwoordig online aanvragen. De kosten voor dit visum zijn zo’n 50 Amerikaanse dollar en is 28 dagen geldig. Met het aanvragen van het E-visum wachten we nog even aangezien deze 90 dagen na aanvraag geldig is.
Een visum voor Indonesië kun je bij de ambassade in Den Haag op afspraak aanvragen. Een andere mogelijkheid is een VOA (Visa on arrival) een visum die je op het vliegveld bij aankomst in Indonesië kunt aanvragen. Dit visum kost ongeveer €30 euro en is 30 dagen geldig. De wachttijden voor een VOA op het vliegveld zouden lang kunnen zijn maar is wel de optie die wij zullen kiezen.

Reis route

Je inlezen over de landen die je gaat bezoeken is een goed idee. Zo weet je wat je kunt verwachten en wat je ongeveer wilt gaan zien. Op het internet en in de Lonely Planet boeken kun je veel informatie vinden over reisroutes en het openbaar vervoer. Voor Myanmar is dit iets moeilijker wat deze reis een echt avontuur gaat maken. Op het internet vonden we enkele routes door Myanmar die we een eigen invulling hebben gegeven. We zullen beginnen in Mandalay de tweede grootste stad van het land en langzaam met het openbaar vervoer naar beneden afreizen. In ongeveer twee weken tijd zullen we het land gaan verkennen. We zullen onder andere de tempels van Bagan gaan opzoeken, een oppervlakte met meer dan 3000 tempels! Ook het Inle Lake staat hoog op ons lijstje.
Over Indonesië kun je veel vinden op het internet en zo geeft de website Backpacken in Azië gedetailleerde informatie over landen in Azië. Op deze website vonden we dan ook een route die perfect bij ons reisschema aansluit. Vanaf Jakarta zullen we in 2,5 week naar Bali afreizen. Op beide eilanden zullen we verschillende activiteiten gaan doen zoals het beklimmen van de Bromo vulkaan of het duiken op Bali. Een uitgebreid reisverslag van onze route door Myanmar en Indonesië zal na die tijd online komen.

Accommodatie

De hostels en homestays waar we zullen verblijven zullen we ter plekke gaan uitzoeken. Je kent het wel er veranderd altijd wel iets in je reis planning. Bij onze aankomst in Myanmar hebben we al wel voor accommodatie gezorgd en vanaf daar zullen we een dag of twee vooruit gaan boeken. Wel weten we dat we voornamelijk in hostels en homestays zullen verblijven. Een homestay is waar je bij de mensen thuis verblijft, een leuke manier om de lokale mensen en de cultuur beter te leren kennen. Daarnaast zorg je dat de opbrengst van je verblijf voornamelijk bij de lokale mensen blijft.

Heb je nog tips over het reizen in Myanmar of Indonesië ?