Heb jij wel eens van bedbugs gehoord? In Nederland ook wel bekend als wandluis. Een klein beestje wat moeilijk met het blote oog te zien is en graag met je meereist. Je komt ze liever niet tegen op reis en neemt ze al helemaal niet graag mee als souvenir. Ook in hostels kunnen de bedbugs prima overleven want menselijk bloed vinden ze heerlijk! 

Bedbugs

Bedbugs zijn kleine beestjes die zich overdag niet makkelijk laten zien. Ze verstoppen zich overdag in de matrassen, muren en- of in je backpack. Wanneer ze eenmaal een plekje bij je hebben gevonden kom je er maar moeilijk vanaf. Een bijt van een bedbug kun je vergelijken met die van een mug alleen jeuken deze twee keer zo erg (niet krabben!). Wanneer je last hebt van bedbugs hoef je niet gelijk de beet door te hebben. Na 1 a 2 dagen kunnen de bultjes komen opzetten waarna het jeuken begint. Hoe herken je een bijt van een bedbug? De bultjes kun je vergelijken met die van een mug (klein en rood) maar vaak vele bij elkaar in een lijn. De bedbug kan in je kleren of in je backpack meereizen naar je volgende verblijf en zich daar verspreiden. Dit kleine beestje kan een behoorlijke plaag zijn voor een hostel maar ook voor jou als reiziger.

Bedbugs en nu ?

Tijdens het reizen kan het zomaar zijn dat je hostel ook last heeft van deze plaag. Wanneer je het vermoeden hebt dat je gebeten bent door bedbugs in je hostel ga dan direct naar de medewerkers van je hostel. Vraag of ze je kamer willen controleren en vraag je mede reizigers of zij ook last hebben van jeukende bultjes. Mochten er toch bedbugs in je kamer zitten dan zal je hostel iemand moeten inhuren om de plaag te bestrijden. Heel vervelend allemaal maar wat doe je er aan ? Anti-jeuk is een goed middel die je over de bultjes kunt smeren om de jeuk wat te verminderen. Om te zorgen dat je ze niet meeneemt naar je volgende bestemming of thuis kun je de kleding zo warm mogelijk wassen en drogen (60 graden). Wanneer je in een hostel verblijft kun je vragen of de was- droog kosten vergoed kunnen worden. Het is niet gezegd dat ze ook in je backpack of koffer zitten maar voorkomen is beter dan genezen dus maak deze ook goed schoon desnoods met een speciale anti-spray. Wanneer de medewerkers van je hostel geen andere kamer zullen aanbieden kun je hier alsnog om vragen.

Voorkomen van bedbugs

Tijdens het reizen heb ik een paar keer last gehad van bedbugs in mijn hostelkamer. Niet iets waar ik tijdens mijn volgende reis weer op zit te wachten en 100% voorkomen gaat mij dan ook niet lukken. Wanneer ik online mijn accommodatie wil boeken probeer ik dan ook de reviews te lezen, ook al kloppen deze niet altijd. Voordat ik mijn kleding op het bed gooi kijk ik eerst het bed na op kleine stipjes of bloedvlekjes en veeg ik een keer over het laken.

Deze blogpost plaats ik niet om je bang te maken voor bedbugs of je van hostels af te houden (deze zijn te gek) maar om het risico van bedbug bijten te voorkomen. Je kunt de bedbugs overal aantreffen. Bedbugs zijn voor veel reizigers een probleem en zijn zeer moeilijk te bestrijden. Ook in Nederland hoor je steeds vaker dat reizigers bedbugs mee naar huis hebben genomen.

Heb jij wel eens last gehad van bedbugs (wandluis) ?