Het Oktoberfest wat in 2015 voor de 182ste keer wordt gehouden is afgelopen weekend weer begonnen. In 2014 werd het feest door meer dan 6 miljoen mensen bezocht. Op het 420.000 vierkante meter grote festivalterrein de “Theresienwiese” staan 14 tenten waar je kunt genieten van de gezelligheid in combinatie met veel bier. Net als vorig jaar bezocht ik voor één dag het Oktoberfest in München. Nu zul je denken.. voor één dag een weekend op en neer met de auto ? Is dat het wel waard?

Outfit & Accommodatie

Na een geweldige ervaring in 2014 wilden mijn vrienden en ik dit jaar ook weer terug naar het grootste bierfestival ter wereld. De fout die ik vorig jaar heb gemaakt wou ik dit jaar niet maken, een Oktoberfest outfit mocht dit jaar echt niet missen. Is het niet geniaal om in je lederhösen met de menigte mee te doen en langzaam een tikkeltje dronken te worden? Op één van de vele webshops bestelden we een 4 delige Oktoberfest outfit voor €39. Deze set bestaande uit een paar sokken, (stoffen) broek, hoed en blouse is dan wel niet de echte maar wat wil je voor zo’n prijs. Zoals beloofd werden deze dan ook netjes de volgende dag thuis afgeleverd. In de door ons aangeschafte outfit moesten we het in ieder geval beter doen dan vorig jaar.

Outfit oktoberfest

De hostels en hotels in München zijn vrij vroeg in het jaar rond Oktoberfest allemaal volgeboekt. Omdat er veel vraag naar accommodatie is zullen de prijzen van de kamers ook vrij hoog zijn. Lastminute accommodatie vinden kan dan ook erg lastig en duur worden. Net als vorig jaar besloten wij om in Küfstein een hotel te boeken. In dit kleine dorp net over de grens van Duitsland was er nog een kamer vrij in Andreas Hofer Hotel. Deze accommodatie is luxer dan de plekken waar ik normaal gesproken zou verblijven maar voor €50 p.p.p.n. een goed alternatief tijdens het Oktoberfest. Het buffet ontbijt wat bij de prijs is inbegrepen is het begin van een goede bodem. Naast een luxe kamer was er Wi-Fi aanwezig zodat we de bierfoto’s in de avond nog even konden uploaden. Het hotel is vijf minuten lopen van het treinstation verwijderd en bevindt zich in het midden van Küfstein. Met de trein is het gemakkelijk en snel reizen van Küfstein naar München. Voor €38 met vier personen kochten we een “Bayern ticket” waarmee we retour konden reizen.

 

Ein Prosit

Het twee week durende Oktoberfeest duurt meestal 14 dagen, in 2015 is dit van 19 september t/m 4 oktober. Op de eerste zaterdag wordt er een parade door tenteigenaren en brouwerijen door de straten van München gehouden. Tot aan 12 uur hebben we gekeken naar de vrolijke mensen die met paard en wagen op het festivalterrein arriveerden. Verwacht rond deze tijd een vol terrein met veel mensen die allemaal een plekje in één van de tenten willen bemachtigen. Samen met mijn vrienden stond ik voor de Armbrustschützen (Paulaner) tent te wachten. Toen de burgemeester op 12 uur de tap opende met ‘O’ zapft is’ werd even later de aanval om een plekje te krijgen ingezet. De Paulaner tent die plek voor 5830 festivalgangers heeft was al vol op het moment dat ik de grote tent binnen kwam zetten.

Paulaner

Paulaner tent

Al snel wisten mijn vrienden en ik bij een gezellige groep Nederlanders aan te schuiven. Voor €11 kun je een 1 liter pul gevuld met het speciale Oktoberfest-bier kopen. Houdt er wel rekening mee dat je hiervoor een plekje aan één van de tafels moet hebben. De feestelijke sfeer in combinatie met Duitse festivalkrakers maken het feest compleet. Af en toe zul je mensen horen juichen of booh’en.. dit zul je horen wanneer iemand zo gek is om een pul bier in één teug leeg te drinken.
Lukt dit ? Dan heb je een groot applaus verdiend. Lukt dit niet? Dan krijg je afval naar je hoofd plus dat de hele tent uit ‘boohed’. Heb je genoeg gedronken dan kun je nog uren rondslenteren op de enorme kermis. Met vele attracties waaronder een enorm reuzenrad kun je genieten van het enorme festijn. Heb je een paar biertjes teveel gedronken ? Slaap net als de vele anderen even je roes uit in het gras of kruip lekker het hotelbed in.

 

München

Is het de moeite waard om voor één dag naar het Oktoberfest te gaan? Ja! De sfeer om het drinken van bier heen is echt geweldig om mee te maken. Ben je geen liefhebber van bier of heb je geen tafel gereserveerd? Maak je niet druk op het festivalterrein is genoeg te doen zoals een kermis. Het is niet de goedkoopste weekendtrip die je kunt bedenken maar het is er wel één die je waarschijnlijk niet snel zal vergeten.