In mijn studententijd liep ik een half jaar stage in Belfast. Belfast een interessante stad om stage te lopen, denk aan de conflicten tussen de katholieken en de protestanten. Deze conflicten werden ook wel “the troubles” genoemd en had alles te maken met hoe het land werd opgedeeld in 1921. Noord-Ierland wat bij Groot-Brittannië hoort en het onafhankelijke Ierland in het Zuiden. Dit zorgde voor onenigheid tussen de verschillende groepen. Een stad waar je verschillende tours kunt doen om meer te leren over de troubles. Naast de “Black Taxi” tours  kun je ook de mooie kust en omgeving gaan verkennen. De Giant’s Causeway tour naar de enorme rotsformaties van Noord-Ierland is één die je nooit zal vergeten.

Paddy’s Wagon

Tijdens mijn buitenlandse stage werd ik geplaatst in Paddy’s Palace Hostel. Een hostelketen die voor mij totaal onbekend was. Niet alleen hebben ze hostels in Noord-Ierland maar ook in Ierland kun je verblijven in één van hun hostels. Paddywagon hun reisorganisatie wordt veelal gekozen door (budget) reizigers die in een paar weken het prachtige (Noord-) Ierland willen verkennen. Het zou je niks verbazen dat je tijdens deze busreis ook in hun eigen Paddy’s hostel zult verblijven. Een van de dag tours die aangeboden wordt door Paddy’s Wagon is de “Giant’s Causeway Tour” die je naar de enorme rotsformaties brengt. Ben je in (Noord-) Ierland en wil je één dag een tour met deze maatschappij doen dan is dit ook mogelijk.

Giant's Causeway

Wat is Giant’s Causeway ?

De Giant’s Causeway is één grote rotsformatie aan de noordkust van Noord-Ierland. Deze enorme plek met stenen is ontstaan door het gestolde lava wat voorkomt uit een vulkanische uitbarsting. Deze stenen kliffen die ook op de wereld UNESCO lijst staan zijn zo’n 6km lang.

Wat ga je doen?

Wanneer je een dag tour naar de Giant’s Causeway gaat doen zul je op verschillende plekken stoppen. Op de ene plek zul je enkel stoppen voor een mooie foto terwijl je op de andere plek de tijd krijgt om van de natuur te genieten. In een hele dag zal je vele mooie plekken van Noord-Ierland zien. Je hoeft niet bang te zijn dat je te weinig informatie over de verschillende plekken krijgt. De buschauffeur zal het één en ander vertellen over de geschiedenis, natuur en de verschillende plekken. Inmiddels heeft de reisorganisatie gebruik gemaakt van de bekende serie “Game of Thrones”. Deze fantasy serie die ontstaan is uit een reeks met boeken gaat over Westeros een fictief land. De Dark Hedges één van de  filmsets van Game of Thrones zul je bezoeken tijdens de zelfde tour.

De tour kun je zowel beginnen vanaf Dublin als Belfast. De prijsverschillen zijn nogal groot, voor zo’n €60 begin je vanuit Belfast en zitten er iets meer stops in je tour. Voor de helft van de prijs begin je je tour in Belfast en zul je de een gedeelte van de “Game of Thrones” tour overslaan. Beide tours beginnen bij Carrick-a-Rede vanaf hier loop je langs de kust naar de bekende Rope Bridge (touw-brug). Wanneer je de brug zult oversteken merk je snel genoeg dat deze ook flink kan schommelen. Aan de andere kant van de brug gekomen heb je een prachtig uitzicht op de oceaan en de rotsen.
Rope Bridge Noord-IerlandWanneer je ongeveer een uur hebt rondgelopen bij de touw-brug zul je doorrijden naar de Giant’s Causeway. De afstanden bij deze rotsformatie zijn flink en met het Ierse weer kan dit flink tegenvallen. Gelukkig is hier aan gedacht en kun je voor 1GBP een pendelbus nemen tussen het begin en eindpunt van de prachtige rotsformatie. Het lopen over het pad langs de flinke stenen en de oceaan vond ik het mooiste om te doen. Tussen door maakte ik hier en daar een foto van de prachtige omgeving. Giant's Causeway

Als echte Game of Thrones fan kom je nu aan bod, jullie zullen doorrijden naar de Dark Hedges. Dit is niet de enige filmset die je zult bezoeken, van de Dark Hedges ga je naar de Ballintoy die te zien is in seizoen 2. Deze filmsets zijn nieuw in de tour en heb ik zelf niet bezocht.

Tijdens deze leuke tour krijg je ook de gelegenheid om één van de bekende Ierse specialiteiten te proeven: Irish Coffee. De koffie die extra lekker smaakt op een Ierse (droge) frisse dag wordt bereid met Ierse whiskey, sterke koffie en veel suiker. Aan het einde van de dag heb je nog een uur om Belfast in te gaan (wanneer je vanuit Dublin start) waarna je weer naar het hostel wordt gebracht.

Irish CoffeeBron: inleiding
Bron: uitgelichte afbeelding

Heb jij wel eens een rotsformatie gezien ?