Ontdek meer van Java en breng een bezoek aan de Green Canyon. Pangandaran, in West Java waar je hoogstwaarschijnlijk de mooiste stranden van Java gaat vinden. De stranden waar je heerlijk bij kunt komen of waar je als surfer fanaat een paar golfjes kan meepakken. Ben je niet zo van het strand maar zie je liever de groene natuur ? In deze blogpost schrijf ik over één van de mooiste tours die ik heb gedaan in Indonesië.

Bij welke organisatie boek je de Green Canyon tour ?

Er zijn verschillende tour organisaties die een dag tour naar de Green Canyon aanbieden. Je kunt deze tour boeken bij de verschillende reisorganisaties in de stad of in mijn geval in het hostel (Bamboo House Hotel). Elke ochtend komt hier een gids die al meer dan 20 jaar verschillende tours in Indonesië aanbied. Door zijn vele jaren ervaring en goede samenwerking met de locals  zijn de prijzen redelijk laag. Tijdens deze tour stop je voor een workshop met houten poppen, de Green Valley, de Green Canyon en een schildpadden opvangcentrum. Hou je van de Aziatisch manier van rijden en een frisse bries in je gezicht ? Dan kun je deze tour ook op de scooter doen! Voor nog geen €20 per persoon heb je een volledige dag tour.

Hoe is je dag ingedeeld?

Wanneer je gekozen hebt voor de Green Canyon tour zul je in de ochtend opgehaald worden (in mijn geval Bamboo House). Als je de Green Canyon op een scooter gaat verkennen zul je eerst de juiste helm moeten passen. Wees niet eigenwijs, de wegen zijn hobbelig en het verkeer is niet zoals we gewend zijn in Nederland. Met de rest van de groep zul je vertrekken naar een klein dorpje waar de bewoners je vertellen over nectar en de palmboom klimmers. In hetzelfde dorpje volg je een kleine workshop over het maken van houten poppen. In een notendop wordt je verteld hoe deze poppen gemaakt worden om daarna te gebruiken voor een poppenvoorstelling. Je zult vervolgens over hobbelige wegen verder rijden naar de Green valley. Voordat je van een 5m hoge rots af kan springen loop je door een prachtig stukje woud. De gidsen zullen voor je digitale apparatuur zorgen en zelfs foto’s maken als je dat wil!

Waterval

Nadat je meters met de stroming mee bent gezwommen heb je honger gekregen. Gelukkig is er een typische Indonesische lunch geregeld en heb je even tijd om bij te komen! Met een volle maag zul je verder hobbelen over de prachtige slinger wegen, op naar de Green Canyon. Bij de Green Canyon aangekomen zul je nog een eindje over het groene water moeten varen. Met houten bootjes vaar je over de Cijulang rivier, een prachtig stuk met palmbomen en kans op het spotten van wildlife. Bij de Green Canyon Cave heb je de mogelijkheid om te zwemmen tussen de grotten, let op, dit kost je wel extra geld. Kies je niet voor de extra mogelijkheid dan kun je altijd nog een paar mooie foto’s van de Cave maken.

Cave

Wanneer je doorrijd naar de laatste stop, de schildpaddenopvang zul een bamboe brug over moeten steken. Het lijkt makkelijk om hier met je scooter over heen te rijden. Net als de gids zou ik dit ook wel even doen…Na de eerste vijf meter had ik mijn scooter bijna in de rivier geparkeerd. Na een kleine correctie aan het stuur hield ik mezelf en mijn trouwe scooter droog. De schommelige bamboe brug is dan ook een lachwekkende toevoeging op deze tour.

Bamboe brug

Wat krijg je voor deze tour ?

Voor nog geen €20 per persoon krijg je een volledige dag tour naar de Green Canyon. Nadat je de stranden hebt gezien is de Green Canyon een must-see als je in Pangandaran bent! De vrolijke reisgids maakt er een echt uitje van en geeft je veel vrijheid. Je bent niet verplicht om te zwemmen en/of te springen van een rots, genieten zul je hoe dan ook. Doe als je kan en durft de tour met de scooter, je zult hier aan het einde dag geen spijt van krijgen..hoogstens een zere kont! Tip: sluit de dag af met een hapje en een drankje bij één van de strandtentjes.