Dat iedereen wel eens tijd voor zichzelf nodig heeft, is een feit. De één doet dat door een boek te lezen en de ander kan de hele dag wegdromen op Netflix. Ik ben meer van het film kijken en als reisfreak kijk ik het liefste naar films over reizen. Dit varieert van actiefilms die opgenomen zijn in een toffe stad tot documentaires die opgenomen zijn in India. Een brakke zondag leent zich hier het beste voor, waarna ik altijd weer zin heb om mijn rugzak in te pakken na het zien van deze 5 reisfilms.

Ik heb vele lijstjes met beste reisfilms en/of documentaires voorbij zien komen de afgelopen jaren. En ja, ik houd van dat soort lijstjes. Voordat ik een film aanzet, wil ik graag weten wat een ander van de film vindt. Ik kan rustig een half uur aan het zoeken zijn naar de ‘perfecte’ film voordat ik met een zak chips op de bank neer plof. In deze blog schrijf ik over mijn 5 favoriete reisfilms en/of documentaires omdat ik deze ronduit geweldig vind.

1. Slumdog Millionaire

Slumdog Millionaire is misschien wel de meest bekende film uit deze hele lijst. Een film waar ik na mijn reis door India in 2014 anders naar kijk. Jamal Malik, de hoofdpersoon in deze film, is een weesjongen uit de grootste stad van India, Bombay. Hij speelt mee in het bekende spel ‘Who wants to be a millionaire’ en staat op het punt om 20 miljoen roepie (INR) te winnen. Jamal wordt verdacht van vals spelen en wordt overhoord door de politie. Tijdens deze overhoring vertelt hij over zijn jeugd waarin je telkens terugblikt naar deze herinneringen. Een kijk op het leven in de slobberwijken van India.

Imdb: Slumdog Millionaire

2. The Lady

Myanmar is één van de bijzondere landen die ik de afgelopen tijd heb bezocht. Voordat ik het land van de tempels bezocht, dook ik in de cultuur en geschiedenis van het land. The Lady: het verhaal van Aung San Suu Kyi waarin ze strijd voor mensenrechten en democratie in Myanmar. Je kijkt mee in het leven van Aung San Suu Kyi maar ook  met de politieke situatie van het land. Een aanrader als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis, cultuur en het huidige Myanmar.

Imdb: The Lady

3. Argo

De film Argo speelt zich af in de Iraanse stad Teheran en is gebaseerd op een waargebeurde reddingsoperatie. Wanneer 50 mensen worden vastgehouden in de Amerikaanse ambassade van Teheran weten zes Amerikaanse diplomaten te ontsnappen. Er wordt een geheime operatie opgezet worden om deze zes diplomaten veilig uit Iran te krijgen. Kortom: een spannend verhaal met indrukwekkende beelden van Iran.

Imdb: Argo

4. The Way

The Way zag ik alweer een tijd terug op Netflix en is altijd in mijn achterhoofd blijven hangen. Het verhaal gaat over Tom, een eigenwijze oogarts uit Californië die zijn zoon verliest. Zijn zoon Daniel komt in deze film om door een storm in de Pyreneeën terwijl hij wil beginnen aan de pelgrimsroute Santiago de Compostela. Naast het ontroerende verhaal van een vader die zijn zoon verliest, laat deze film mooie beelden zien. De mooie natuur van Spanje is geweldig in beeld gebracht maar ook het leven van een reiziger op pad is in deze reisfilm in kaart gebracht.

Imdb: The Way

5. Blood Brother (documentaire)

Blood Brothers (te zien op Netflix) heeft me ontzettend gepakt. Ik ben een film jankerd en ik moet eerlijk bekennen dat deze documentaire een paar tranen over de wang heeft doen rollen. Wanneer een jonge Amerikaanse reiziger (Rocky) in een aids-hostel belandt, voelt hij zich geroepen om deze kinderen te helpen. De beelden, gefilmd door zijn beste vriend Steve, laten zien dat Rocky zijn hele leven veranderd en kinderen met aids ook gewoon kinderen zijn. Naast een harde realiteit die goed in beeld wordt gebracht, heeft deze documentaire ook prachtige beelden over het leven in India.

Imdb: Blood Brother

Wat is jouw favoriete reisfilm ?