Myanmar het land van de tempels, culturele steden en de ongelofelijk vriendelijke mensen. In de zomer van 2015 ging mijn reis naar Myanmar. In 16 dagen reisde ik met het openbaar vervoer van A naar B en bezocht ik plekken zoals Bagan, Yangon en het Inle meer. De reisroute die ik in 16 dagen af heb gelegd wil ik graag met jullie delen!

Reisroute Myanmar

Mandalay Hill

Mandalay

Aantal dagen: 2
Doen:
Mandalay Hill, City Tour ($10p.p) met stops naar Mahagandayon klooster, Sagaing, Inwa, U bein bridge.
Hotel: Fortune Hotel, Kosten tweepersoonskamer ongeveer $20 p.n.
In dit Hotel zul je meer stelletjes vinden dan alleen reizende backpackers. Met schone kamers en een klein maar goed ontbijt verblijf je in het midden van het centrum. Een goed en betaalbaar restaurant vind je tegenover het Fortune Hotel waar je in de avond de gezelligheid kunt opzoeken.
Bus Mandalay > Hsipaw: Duhtawadi Express Bus
Kosten:  $4
Duur rit: 5 uur

Rijstvelden Hsipaw

Hsipaw

Aantal dagen: 3
Doen:
Wandeltocht (1 nacht, 2 dagen) naar het bergdorp Pankam. De kosten voor deze wandeltocht zijn afhankelijk van het aantal deelnemers, ik betaalde $15 met een groep van 6 personen.
Guesthouse: Mr. Charles, Kosten tweepersoonskamer ongeveer $15 p.n.
Een leuk guesthouse waar je vele avontuurlijke reizigers zult ontmoeten. De kamers zijn schoon en de gedeelde toiletten worden vaak schoongemaakt. Het (buffet) ontbijt is fantastisch en geeft je voldoende energie voor een zware wandeling.
Trein Hsipaw > Pyin Oo Lwin: Een 7 uur durende treinreis naar Pyin Oo Lwin om met de trein over de bekende Goteik bridge te gaan. Deze 1,2 km lange brug zal je stapvoets overgaan, geniet van de mooie natuur en de diepte!

Goteik Bridge
Truck Pyin Oo Lwin > Mandalay: Een oncomfortabele maar snelle manier is met een mini truck door haarspeldbochten terug naar de grote stad.
Kosten: 2000 MMK
Duur rit: 2 uur

Nachtbus Mandalay > Bagan:
Kosten:
ongeveer 20$.
Duur rit: 6 uur.

Tempels van Bagan

Nyaung U (Bagan)

Aantal dagen: 2
Entree Bagan:
$20
Doen: E-bike huren voor $5 per dag en de vele tempels in New- en Old Bagan verkennen. Vergeet niet een zonsopkomst -ondergang mee te pakken.
Guesthouse: A1, Kosten tweepersoonskamer ongeveer $18 p.n.
Rustig guesthouse gelegen in Nyaung U waarvandaan je gemakkelijk New- en Old Bagan kunt verkennen. Dit guesthouse heeft geen ontbijt inbegrepen. Tegen over het guesthouse zit een prima restaurant waar je lekkere bananen pannenkoeken kunt krijgen.
Nachtbus Bagan> Inle Lake (Nyaung Shwe):
Ticket is te boeken in het guesthouse, waarvandaan je naar het busstation wordt gebracht.
Kosten: Ongeveer $20
Duur rit: 10 uur

Inle meer dorp

Nyaung Shwe (Inle Lake)

Aantal dagen: 3
Doen:
Fietsen, Boottocht over het Inle Lake, Wijn proeven tijdens zonsondergang, Sun Flower Restaurant, Birmese massage.
Guesthouse: May Guesthouse, Kosten tweepersoonskamer ongeveer $25 p.n.
Sfeervol guesthouse in Nyaung-Shwe het dorp dichtbij het Inle Lake waar de meeste reizigers zullen verblijven. Een schoon en gezellig guesthouse niet ver van het centrum waar je leuke markten kunt vinden. Een min puntje aan dit guesthouse is dat de kamers gehorig zijn.
Nachtbus Nyaung Shwe> Kinpun:
Vanaf Nyaung Shwe vertrek je in de avond met de VIP bus naar Bago.
Kosten: Ongeveer $18
Duur rit: 10 uur
In de vroege ochtend arriveer je in Bago waarvandaan je een bus of trein naar Kinpun kunt nemen. Ik koos voor de goedkope maar lange optie: de trein.
Kosten: $2
Duur rit: 3 uur, vanaf het trein in Kyaiktiyo kun je met een taxi/truck naar Kinpun pakken.

Kinpun

Het was zo mistig boven op Mt. Kyaiktiyo dat er geen duidelijk foto van de “Golden Rock” is gemaakt.

Kinpun

Aantal dagen: 1
Doen:
Golden Rock (Mt. Kyaiktiyo) truck tour vanaf Kinpun. Voor 2500MMK heb je een plekje in de truck naar de Golden Rock + 6000MMK entree bij de Golden Rock.
Guesthouse: Pann Myo Thu, Kosten tweepersoonskamer ongeveer $7 p.n.
Het goedkoopste guesthouse van deze reisroute. Je verblijft hier voor een lage prijs maar verwacht niet veel van de kamers, ontbijt is inbegrepen.
Bus Kyaiktiyo> Yangon
Ticket is te boeken in het guesthouse, met een pick-up truck word je vanaf Kinpun naar het busstation in Kyaiktiyo gebracht.
Kosten: Ongeveer $5
Duur rit: 5 uur.

Shwedagon Yangon

Yangon

Aantal dagen: 4
Doen:
City Walk uit de Lonely Planet, Schwedagon Pagoda, Sakura Tower (uitzicht over de stad)
Guesthouse: Tokyo guesthouse, Kosten tweepersoonskamer ongeveer $24 p.n.
Dit gezellige guesthouse met Japanse sferen is een verblijf waar je even bij kunt komen. De kamers zijn schoon en de douches zijn voorzien van (erg) warm water. Het ontbijt in de ochtend is in geheel Japanse stijl en smaakt verrukkelijk!

Totale kosten ongeveer: Het is moeilijk te zeggen wat je in 16 dagen zult uitgeven. Dit alles is afhankelijk van activiteiten, guesthouses/hotels, eten en ga zo maar door. Ik gaf in 16 dagen zo’n $450 uit.

Na een geweldige rondreis met veel bezienswaardigheden, lekker eten en een prachtige cultuur verlaat je het land met een tevreden gevoel.

Hoe zou jij het liefst willen reizen in Myanmar ?