In Nederland zijn we gewend aan onze vrijheid op het internet. Zonder pardon mogen we in Nederland sociale media websites bezoeken zoals: Facebook, Twitter en Instagram. Als blogger mag ik vrijuit schrijven (uitzonderingen nagelaten) over mijn mening, ervaringen en als ik het kon en wou, schrijven over de politiek. Sommige landen verbieden Sociale media en bepaalde websites voor het hele volk. Iran en China zijn hier een voorbeeld van. Ben je toch opzoek naar een mogelijkheid om anoniem en veilig te surfen op het world wide web? Dan is het aanschaffen van een betaalde (of gratis) VPN verbinding een optie die je allerlei nieuwe mogelijkheden geeft.

Internetcencuur op sociale media

Kan ik dan helemaal niet op WhatsApp, Facebook of het buitenlandse nieuws?

Landen die een internetcensuur hanteren, laten je alleen de websites bezoeken die NIET in het internetfilter zijn opgenomen. Ook kunnen deze geblokkeerd worden als de website (schadelijke) keywoorden bevatten. Nieuws websites die een land bijv. in een slecht daglicht zetten worden ook geblokkeerd. In landen met een censuur op sociale media zijn mobiele applicaties zoals Whatsapp en Instagram dus ook niet toegankelijk.

Wanneer je een website bezoekt die niet is toegestaan in het filter, dan krijg je een webpagina te zien waarin uitgelegd wordt dat deze pagina niet is toegestaan. Dit heet een DNS redirection. Mijn website rugzak-reizen is voor het internet niks meer dan cijfers (bijv. 80.1.2.3). Bij een DNS doorverwijzing wordt het adres (80.1.2.3) omgeleid naar bijvoorbeeld adres 1.2.3.4, de website waar de blokkade wordt uitgelegd.

Wordt de pagina niet geladen en krijg je een verbindingsfout? Dan is dit een IP Blokkade. Mijn website adres 80.1.2.3 is geblokkeerd en wordt niet gevonden op het internet. Het maakt voor beide situaties niet uit op welk draadloos internet en/of 3G netwerk je zit. Uiteindelijk gaat je verzoek door dezelfde firewall en wordt deze alsnog geblokkeerd. Zonder een extra hulpmiddel zoals een betaalde VPN verbinding kun je geen Whatsapp berichten versturen of Facebook en favoriete nieuwspagina bezoeken.

Uitleg VPN

Wat is een virtual private network (VPN)

VPN is de afkorting voor virtual private network een tunnel technologie die in het verleden voornamelijk door bedrijven werd gebruikt. Met een beveiligde verbinding over het internet kunnen medewerkers vanaf thuis inloggen op het bedrijfsnetwerk. Deze versleutelde verbinding geeft je toegang tot bestanden die je op je werk computer hebt opgeslagen. Deze technologie is over de jaren heen flink doorontwikkeld en nog steeds veel gebruikt. Niet alleen wordt deze verbinding gebruikt voor medewerkers van bedrijven om overal ter wereld in te kunnen loggen op het bedrijfsnetwerk, maar ook door reizigers om veiliger te internetten. Dat je verbinding maakt met elk draadloos netwerk in de buurt zal je wel bekend voorkomen. Of het in een hotel/café, trein of een bibliotheek is, de verbinding met zo’n hotspot is lang niet altijd veilig. Met een encryptie op je VPN verbinding zijn je bestanden niet meer leesbaar voor anderen. Een hacker die verbonden is met hetzelfde netwerk een stuk moeilijker bij de bestanden op jouw computer komen.

Wanneer je aan het reizen bent in bijvoorbeeld Iran of China heb je last van het internetfilter. Een filter die het niet mogelijk maakt om elke website te bezoeken. Een VPN verbinding vervangt anoniem je huidige locatie voor een andere locatie. Een locatie door jou gekozen, elders in de wereld waar er geen internetcensuur is.

Voorbeeld: Als je aan het reizen bent in Iran en je hebt verbinding met het draadloze netwerk in je hotel, dan kun je websites zoals Facebook en Twitter niet benaderen. Het internetfilter heeft deze websites niet toegankelijk gemaakt. Met een VPN verbinding maak je verbinding met een server in bijv. Amerika. Op dat moment denkt je computer of telefoon dat je, je in Amerika bevind. In Amerika zijn websites zoals Facebook en Twitter niet geblokkeerd. Hiermee houd je de firewall van Iran voor de gek en kun je vrijuit surfen op het web.

Versleutelde verbinding

Betaalde of een gratis VPN verbinding in het buitenland

Ik ben een voorstander van gratis aanbieders en betaal zelden voor een dienst die ik ook gratis kan krijgen. Ook ben ik me bewust van de gevaren van het internet en ook ik verbind regelmatig met onbekende netwerken. De uiteindelijke beslissing ligt bij jezelf, waar voel jij je het veiligst bij. Vertrouw je gratis VPN services of kies je voor een veilig en betaalde aanbieder. In deze gaat mijn persoonlijke mening uit naar een betaalde VPN verbinding. Deze bedrijven investeren naar mijn idee meer in de manier waarop een veilige verbinding tot stand wordt gebracht.

Ik maakte gebruik van een betaalde provider; Private Internet Acces (PIA), tijdens mijn reis door Iran en betaalde $6.95 voor een maand abonnement. Het is nog niet gezegd, dat als je een betaalde provider kiest, dat je connectie naar bijvoorbeeld Nederland wordt opgebouwd. Tijdens mijn reis in Iran werd na een week mijn verbinding spontaan verbroken. De dagen ernaar kon ik met geen mogelijkheid verbinding maken met wat voor VPN service dan ook. Sommige landen kunnen door bepaalde redenen (in dit geval een embargo) niet ondersteund worden door de provider. Iran is 1 van de 5 landen die niet ondersteund wordt door PIA.

Een gratis alternatief voor Android gebruikers is Cloud VPN. Een applicatie die je gemakkelijk installeert en binnen een paar klikken ben je verbonden met een service in Frankrijk of Canada. De snelheid van deze VPN verschilt en is niet altijd optimaal. Deze VPN heb ik alleen gebruikt voor applicaties zoals Facebook en Twitter. De oplossing werkt, maar nogmaals ik kies liever een betaalde VPN verbinding waarvan ik weet dat het een stuk veiliger is.

Wat zijn voor jou de redenen om een betaalde of gratis VPN te kiezen?