Reizen in Iran wordt steeds populairder en steeds meer (jonge) avontuurlijke reizigers kiezen ervoor om alleen rond te reizen. Een prima en veilige keuze als je het mij vraagt. In deze reisroute voor twee en een half week Iran, deel ik een overzicht van de ho(s)tel prijzen, bezienswaardigheden en de kosten van het openbaar vervoer. In mei 2016 pakte ik mijn rugzak, om te beginnen aan een nieuw avontuur in een nieuw land: Iran. Een land waar gastvrijheid vooraan staat en mooi gekleurde moskeeën het straatbeeld zijn. Met het openbaar vervoer zul je van plek A naar B reizen waardoor je de kans hebt om de locals te ontmoeten.

Hou er rekening mee dat de onderstaande prijzen en informatie kunnen veranderen.

Reizen met de bus door Iran

Teheran

Paleis Teheran

Aantal dagen: 2 (+1 als je terugreist naar Teheran)
Doen:
Sa’dabad Complex, Azadi Tower, Grand Bazaar, Goletan Palace, Lelah Park, Darband
Tip: Reis zoveel mogelijk met de metro. In een grote stad zoals Teheran scheelt dit veel tijd, daarbij is het een stuk goedkoper dan de taxi’s.
Hotel: Arad Hotel, Kosten voor een dorm zijn $15 p.p.p.n.
De medewerkers in dit hotel spreken niet goed Engels en je zult dan ook je best moeten doen om jezelf verstaanbaar te maken. De kamers zijn schoon en in de gedeelde kamers is ook een toilet en douche aanwezig. Als je meerdere reizigers wilt ontmoeten zal ik persoonlijk dit hotel niet aanraden. Echter vond ik de locatie ideaal en is dit hotel een prima accommodatie voor het begin van je reis.
Bus Teheran > Kashan (richting Esfahan): Beyhaqi Terminal.
Schrik niet als de bus plots op de snelweg stopt om je dichtbij Kashan af te zetten, een taxi brengt je voor slechts een paar dollar naar het guesthouse.
Kosten:  $9
Duur rit: 3 uur

Kashan

Iran Abyaneh

Aantal dagen: 4
Doen:
Historical houses, Fin Garden, Abyaneh / Natanz , Ondergrondse stad in Noushabad, Free City Tour
Guesthouse: Khan-e Ehsan, Kosten tweepersoonskamer $15 p.n.
Dit guesthouse is één van de historical houses van Kashan. Het guesthouse is voorzien van een prachtige binnenplaats waar je in de warme uren van de dag heerlijk in de schaduw de rest van je reis kan voorbereiden. Het ontbijt is inclusief en in de avond kun je traditionele Iraanse gerechten bestellen in de keuken en dat voor een paar dollar. De meeste slaapzalen zitten onder de grond waardoor het heerlijk koel blijft gedurende de dag en ook in de avond heb je een heerlijke temperatuur waarmee je in slaap zult vallen.
Bus Kashan > Esfahan: Wanneer je net aan de rustige stad Kashan gewend bent reis je met de bus door naar Esfahan. In Esfahan is het weer een stuk drukker, maar nog steeds niet zo hectisch als Teheran. Er is maar één busterminal in Kashan waar vandaan je de bus naar Esfahan kan nemen.
Kosten: $7
Duur rit: 3 uur

Esfahan

Sioseh Poul Bridge

Aantal dagen: 3
Doen: Fire Temple, Sioseh Poul Bridge, Khaju Bridge, Imam Square, Sheikh Lotfollah moskee en de Masjed-e Imam
Hostel: Amir Kabir, Kosten dorm $10
Bekend hostel op +/- 20min. lopen naar het bekende Imam Square. In dit hostel zul je vele reizigers vinden en zijn de kamers iets ouder. Ondanks de oudere kamers is het een prima hostel voor reizigers die andere reizigers willen ontmoeten. Toiletten en douches zijn beperkt, maar hier heb ik geen last van gehad.
Bus Esfahan > Varzaneh:
De bus van Esfahan naar Varzeneh vertrekt vanaf de Terminal Jey. In tegenstelling tot de meeste VIP bussen in Iran reis je dit keer met een oude bus zonder airco en al te veel been ruimte richting de woestijn. Een leuke ervaring met de locals is gegarandeerd!
Kosten: Ongeveer $1
Duur rit: 2 uur

Varzaneh

Zandduinen in de Iraanse woestijn

Aantal dagen: 2
Doen:
Een dagtrip naar de zoutvlaktes, wetlands en de woestijn. Een overnachting in de woestijn is een aanrader als je van een heldere sterrenhemel houd.
Guesthouse: Yasna Guesthouse, Kosten voor een gedeelde kamer $15
Yasna Guesthouse is geopend in oktober 2015 en daarmee de nieuwste accommodatie in deze lijst. De eigenaren hebben de originele stijlen van het gebouw weten te behouden, maar met luxe voor de westerse reiziger. De host (Mohamed) spreekt goed Engels en wil je het liefst alles in de omgeving van Varzaneh laten zien. Vergeet de gerechten die je de afgelopen dagen hebt gegeten. In dit guesthouse wordt er traditioneel gegeten en dat voor maar een paar dollar per maaltijd extra.
Bus vanaf Nain> Yazd:
Er vertrekt geen bus vanaf Varzaneh naar Yazd. Om met de bus verder te reizen zul je met de taxi naar Nain (drie kwartier vanaf Varzaneh) moeten reizen.
Kosten bus: Ongeveer $3
Duur rit: 2 uur

Yazd

Zoroastrians tower of silence

Aantal dagen: 2
Doen:
Jame Mosque, dwalen door de steegjes van Yazd, Fire temple, Towers of silence
Hotel: Orient Hotel,  Kosten voor een slaapzaal $15 p.p.p.n
Net als in Kashan heeft dit Hotel een grote binnenplaats waar je heerlijk kan zitten. Op het dakterras kun je heerlijk zitten en in de ochtend kun je hier je ontbijt, ook in begrepen, krijgen. In de grote slaapzaal, met ongeveer 12 bedden, is de kans groot dat je nieuwe vrienden maakt.
Bus Yazd> Shiraz
In hetzelfde steegje als het hotel (20m lopen) vind je een reisbureau, wees verstandig en boek voor deze bus ticket naar Shiraz.
Kosten: Ongeveer $9
Duur rit: 7 uur

Shiraz

Ruïnestad Persepolis

Aantal dagen: 3
Doen:
Nasir Ol Molk moskee, Vakhil moskee, Vakhil bazaar, een dagtrip naar Persepolis en Necropolis, het graf van Hafez
Guesthouse: Niayesh Boutique Hotel, Kosten gedeelde kamer ongeveer $10
Dit grote hotel heeft een aantal gedeelde kamers (net zoals de meeste hostels en hotels hierboven). Het hotel heeft twee restaurants, één waar je Italiaan kan eten en de ander waar je de lokale gerechten kunt verkrijgen. De twee verschillende binnenplaatsen zijn voorzien van voldoende tafels en stoelen, maar ook heerlijke banken.

Kosten terug naar Teheran:

Mijn vlucht naar Nederland ging terug vanuit Teheran, je kunt op vele manieren terugreizen naar Teheran. De snelste manier is met het vliegtuig. Een vliegticket van Shiraz naar Teheran kost met Aseman air ongeveer $45. Ook per bus en trein kun je weer terug naar de hoofdstad van Iran. Hou je van een luxe ervaring en heb je nog wat zakgeld over? De Fadak special (5 sterren) trein is dan misschien een luxe optie om je reis af te sluiten. De tickets liggen een stukje hoger dan het vliegtuig of de bus, ongeveer $60 p.p.

Hoe ziet jouw rondreis door Iran eruit?