Het is alweer een paar jaar geleden dat ik voor het laatst een dierentuin heb bezocht. De laatste keer dat ik een dierentuin in Nederland bezocht, kan ik me niet eens meer herinneren. Inmiddels ben ik 26 jaar en heb ik vele nieuwe interesses zoals bloggen, fotografie en reizen. Toen mijn vrienden mij vorige week mee vroegen voor een dagje dierentuin was ik ontzettend enthousiast. Toch vroeg ik me af of Diergaarde Blijdorp voor jongeren is weggelegd. Een dierentuin bezoek je toch alleen als je op schoolreisje gaat en/of als je zelf kinderen hebt? Een vraag die ik opeens interessant begon te vinden. Ach, met mijn spiegelreflexcamera en vrienden wordt het vast een mooie dag. In deze blog de foto’s en mijn review over Diergaarde Blijdorp / Rotterdam Zoo.

Rotterdam Zoo fotografie

Een dagje uit naar Diergaarde Blijdorp

Vanaf Zwolle is Diergaarde Blijdorp ongeveer twee uur rijden en dat betekent vroeg weg. Ik kom uit een klein dorp in het oosten van Nederland, zo’n 20km vanaf Zwolle. Het is zomervakantie en ik wil de hele dag tijd hebben om rond te lopen in de dierentuin. Met twee andere vrienden stapten we ‘s ochtends om kwart over acht in de auto. Na een korte tussenstop (met koffie) kwamen we om kwart over 10 aan in Rotterdam. Tijdens deze autorit bestelden we eenvoudig en snel entreekaartjes op de website van de Rotterdamse dierentuin. Wanneer je de kaartjes online bestelt, krijg je €2,00 p.p. korting, een entreebewijs voor de dierentuin kost online €20,-. Het betalen van je entreebewijs doe je gemakkelijk met iDeal of creditcard. De parkeerplaatsen van Diergaarde Blijdorp staan goed aangegeven zodra je de snelweg verlaat en Blijdorp aanhoud. Een dagkaart voor het parkeren op P1 kost €8,50. Aan het aantal auto’s te zien was het nog niet erg druk in de dierentuin. Omdat we op tijd waren, hoefden we maar een paar minuten naar de ingang te lopen. De online bestelde e-tickets kunnen vanaf je telefoon gescand worden waardoor je niet eerst in de rij hoeft te staan wachten. Een voordeel wanneer je in een drukke periode een dierentuin gaat bezoeken.

Giraffe in Diergaarde Blijdorp

Bij het souvenirswinkeltje, tegenover de ingang, is een plattegrond van de dierentuin gratis af te halen. Het dierenpark is onderverdeeld in zes continenten; Oceanië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Azië, Europa en Afrika. Bij aankomst in Blijdorp hadden we de pech dat de laatste buien nog niet over Rotterdam heen getrokken waren. Door de regen was het makkelijk om in het overdekte Oceanië te beginnen. Tevens het eerste continent na binnenkomst. Lopend door de Florida-tunnel, waar vele vis- en haaisoorten aan alle kanten om je heen zwemmen, liepen we door een enorme overdekte ruimte. Ruimtes waar tropische vissen, pinguïns en slangen te zien zijn.

De verschillende continenten in de dierentuin zijn goed aangegeven. De borden zijn zowel binnen als buiten duidelijk aangegeven en de plattegrond is bijna overbodig. Je hoeft dus nooit lang te lopen voordat je bij een nieuw dier bent aangekomen. De restaurants staan goed aangeschreven op Tripadvisor, maar voor het gemak hadden we ons eigen eten en drinken meegenomen. Over de kwaliteit van het eten en de bijkomende prijzen kan ik niet schrijven. Ik verwacht persoonlijk dat de prijzen net als in vele andere dierenparken, zwembaden en/of attractieparken aan de hoge kant liggen.

Pelikaan Diergaarde Blijdorp

Rotterdam Zoo

Dierentuin Fotografie

Ben je gek op fotografie en mag je graag dieren fotograferen? Een dierentuin is een prachtige plek om niet naar Zuid-Afrika hoeven te reizen. Al doe ik dat natuurlijk het liefst als reis- en fotografieliefhebber! Om te fotograferen in Diergaarde Blijdorp nam ik mijn Nikon D3100 met 55-200mm lens mee. De meeste dieren in een dierentuin bevinden zich op een afstand. Een zoomlens is naar mijn mening de beste optie om in een dierentuin te kunnen fotograferen. Ik mag nog steeds graag prutsen met mijn instellingen en omdat bij mij niet alles automatisch gaat, heb ik de hele dag verschillende instellingen gebruikt. De binnenruimtes zoals Oceanië vond ik het moeilijkst om vast te leggen. Door de beweging van de vissen, donkere ruimtes en de lange sluitertijd waren mijn binnen foto’s te donker of bewogen. De dieren die zich op een niet te verre afstand en in open gebieden leven waren voor mij het makkelijkst vast te leggen. Met een groot diafragma (laag f /getal) zoomde ik zover mogelijk in om wazige achtergrond te krijgen.

Gebruik van een Zoomlens

Door de hekken heen fotograferen kan lastig zijn. Het automatische scherpstellen gaf soms een averechts effect, waardoor ik het hek scherp op de foto had staan, in plaats van het dier. Omdat ik fotograferen zo leuk vind, heb ik me mede deze reden goed weten te vermaken in de dierentuin. Niet alle dieren laten zich even makkelijk zien. Met een beetje geduld en geluk heb je na even wachten toch een leuke foto.

Fotografie Diergaarde Blijdorp

Zou ik een dierentuin voor jongeren aanraden?

Met dezelfde, maar ook nieuwe interesses dan vroeger, vind ik een dierentuin nog steeds een aanrader. Je leeftijd en interesses veranderen over de jaren heen, maar de ervaring in een dierentuin is geweldig. Omdat Diergaarde Blijdorp het park in continenten heeft ingericht vond ik het als fervent reiziger leuk om dier soorten per continent te zien, herkenning van plekken waar ik eerder reisde. Om het hele park te zien waren wij 4,5 uur verder en dan valt €20 entree reuze mee! Een dierentuin is een leuke plek om te fotograferen. Diergaarde Blijdorp is als een van de oudste dierentuinen van Nederland nog steeds leuk en educatief voor jongeren. Pak je camera en/of ga eens gezellig met je vrienden naar een dierentuin.

Vind jij jezelf te oud om een dierentuin te bezoeken?