Hoe bereid ik mij voor op het reizen in Iran? In februari startte ik mijn nieuwe job en sindsdien ben ik niet meer op reis geweest. Stiekem begin ik ontwenningsverschijnselen te krijgen. Ik praat niets liever over mijn aankomende reis, ik wordt chagrijnig, ik wil gewoon weer reizen!  En over nog geen anderhalve begin ik aan een nieuw reis avontuur naar Iran. Kun je, je voorstellen hoeveel zin ik hierin heb, maar ik moet me nog wel voorbereiden?!  Iran: een bestemming die al 1,5 jaar op mijn bucketlist staat. De voorbereiding voor Iran zijn begonnen, tijd voor een kleine reis update.

De ‘grote’ voorbereidingen backpacken Iran

Al eerder las je over mijn reisplannen naar Iran. De reisroute was globaal uitgestippeld en de Trans Asia Express was nog steeds een treinreis waar ik van droomde. Helaas, deze vielen in duigen: de lange treinreis van Turkije naar Iran rijdt nog steeds niet. In de Facebookgroep ‘See you in Iran’ plaatste ik een oproep: Wat zouden jullie kiezen als alternatief? De bus, trein of misschien vliegen naar Teheran? De reacties waren geweldig, er werd door reizigers en locals massaal op gereageerd. De één kwam met het idee om te liften via een drukke grens in het oosten van Turkije. Ook werden er reacties geplaatst waaruit bleek dat vliegen de goedkoopste, snelste en het meest belangrijke, de veiligste optie is. Uiteindelijk besloot ik twee weken terug, om na 3 dagen Istanbul toch vanaf Istanbul naar Teheran te vliegen.

Omdat ik in gedachten had, dat ik via Turkije de grens over zou reizen vroeg ik mijn visum aan bij de ambassade van Den Haag. Na een lange treinreis van in totaal 6uur (heen en terug) verliep het proces bij de ambassade snel en soepel. Na vier dagen kreeg ik mijn visum al thuis gestuurd. Voor Iran worden een aantal vaccinaties aanbevolen (DTP en hepatitis A). Tegen deze vaccinaties ben ik al eens ingeënt en had deze dus niet meer nodig voor mijn trip.

Pinnen of met creditcard betalen in Iran is niet mogelijk, ik zal dus cash euro’s (of USD) mee moeten brengen het land in. Dit kan beter teveel zijn dan te weinig, ik verwacht per dag gemiddeld niet meer dan €30 à €35 uit te hoeven geven. De kosten voor een hostel en hotel zullen ongetwijfeld het hoogste zijn.

Geschiedenis Iran

Voorbereidingen

Naast alle verplichte voorbereidingen zoals het visum, aanbevolen vaccinaties en een globaal reisplan bereid ik me nog verder voor op een reis. In voorbereiding op een nieuwe reis probeer ik zoveel mogelijk ideeën te krijgen bij een land. Door boeken zoals de Lonely Planet te lezen, krijg je al snel een idee bij de bezienswaardigheden, hotels en routes. Op de reisblog van Eva (Omnitraveler) las ik tijdens de boekenweek over een winactie van de te gast in reisgids. Gidsen die zijn uitgegeven om reizigers zoals jij en ik goed voor te bereiden op een reis. Het lezen over culturen en hun gewoontes vind ik interessant, een reden om mee te doen met deze winactie voor het boek over Iran. Kort daarna kreeg ik van Eva te horen dat ik één van de winnaars was en kreeg ik het boek opgestuurd. Fantastisch, deze omschrijving van de levenswijze en omgangsvormen geven me nog meer een idee van het land!
Foto’s maken vind ik leuk om te doen en daarna vertellen ze een deel van mijn gemaakte reis. Om nog beter te leren fotograferen deed ik een praktijkcursus fotografie. Hopelijk kan ik mijn geleerde vaardigheden in de praktijk brengen zodat ik terugkom met prachtige foto’s.

Laptop backup

Bloggen tijdens het reizen in Iran

Drie weken heb ik de tijd om mooie, bijzonder en voornamelijk mijn persoonlijke verhalen te schrijven. Ik mag dan misschien wel die computernerd voor velen zijn, maar mijn reizen opschrijven in een reisdagboek doe ik nog steeds. Om mijn blog bij te houden kocht ik vorige week een Lenovo IdeaPad (MIIX 300-10IBY) tablet van 10 inch. Een kleine, maar vooral lichte tablet met toetsenbord. Makkelijk voor het reizen en met een kleine kaartlezer ideaal om foto’s te back-uppen. De leukste verhalen zal ik tijdens of na mijn reis met jullie delen, alles afhankelijk van het internet onderweg. Iran heeft blokkades waardoor niet alle social media-kanalen beschikbaar zullen zijn. Zonder internet kan ik best goed. Ok, misschien ook wel niet; zonder mijn e-mail en Whatsapp kan ik bijna niet. Ik doe mijn best om wat van mij te laten horen!

Hoe bereiden jullie je voor op een lange reis, is dit heel anders?