Even weg uit het drukke stad tijdens je stedentrip Istanbul. Een dagtrip naar één van de prinseneilanden is een echte aanrader als je de drukte in de stad even zat bent. Wist je dat Istanbul ook een aantal prinseneilanden heeft? Met de boot kun je gemakkelijk en goedkoop naar één van deze eilanden. Büyükada is het grootste eiland en is zowel via de Europese als Aziatische kant van de stad te bereiken. Er heerst een ontspannen sfeer op het eiland en er is geen auto te bekennen. Voor een prachtig uitzicht over de eilanden en blauwe zee ga je naar het hoogste punt van het eiland. Hoe kom je bij de prinseneilanden van Istanbul?

Prinseneilanden Istanbul

De Boot naar het Aziatische gedeelte van Istanbul

De meeste bezienswaardigheden in Istanbul zul je aan de Europese kant van de stad vinden. Je vindt hier de Grand bazaar, Sophia Hagia museum en de blue mosque. Al deze attracties bevinden zich rondom het Sultanahmet plein. Vanaf dit grote plein neem je gemakkelijk en goedkoop de metro naar de haven Beşiktaş. De gelijknamige metro stop vind je zo’n 5minuten van de Yeni-moskee en aan de overkant van de grote vissersbrug. Als je net als ik veel met het openbaar vervoer reist, dan is de Istanbul card
een absolute budget saver. Met deze openbaar vervoer pas reis je in Instanbul met één of meerdere personen een stuk goedkoper per bus, metro en boot.

Vanaf Beşiktaş, de haven, kun je rechtstreeks de boot naar het eiland Büyükada nemen. Of je kiest voor een tussenstop in het Aziatische gedeelte van Istanbul. Kies je ervoor om een tussenstop te maken? Dan kun je voor 4TL of Istanbul card van Beşiktaş met de boot naar Kadıköy(~30 minuten).  De wijk Kadıköy is modern en zit naast het Europese gedeelte van de stad ook vol met leuke restaurantjes en cafeetjes. De prijzen aan deze kant van de stad liggen ook nog eens een stuk lager dan bijvoorbeeld de wijk Taksim. Dat toerisme hier nog op gang moet komen merk je aan de eigenaren van winkels en horeca gelegenheden. Voor het bestellen van een Turkse koffie moest letterlijk iemand van straat getrokken worden. Weet je niet waar je tijdens je wandeling langs moet? Volg dan de tip van de Lonely Planet en loop langs de oude metro lijn om de wijk te ontdekken.

Budget tip twee: Vul je maag met heerlijk eten in de wijk Kadıköy voordat je de boot naar het prinseneiland Büyükada (~45 min. tot een uur) pakt. Een los ticket voor deze boot is echter wel vereist.

Paard en wagen Büyükada

Het prinseneiland van Istanbul

Vanaf de haven (Büyükada) loop je makkelijk en snel naar het centrum van de stad. Rondom het Saat Meydanı plein dringt de geur van vis en gekruid vlees door je neus. De prijzen bij de restaurantjes variëren van gemiddeld tot redelijk prijzig. Loop in ieder geval eens langs het torentje met klok voordat je het centrum alweer uit loopt. Het centrum van het eiland is leuk, maar klein. Het eiland is een stuk groter dan je zult verwachten en het uitzicht van het eiland wil je nu niet meer missen. Omdat het eiland autovrij is, zul je een keuze moeten maken uit drie opties. Ga je een stuk lopen, een fiets huren, of ga je met het meest gebruikte vervoersmiddel van de stad: paard en wagen. De laatste is de taxi van het eiland en rijd je het snelst naar boven. 

De wandeling over het asfalt kan door het heuvelachtige landschap op sommige punten vermoeiend zijn. Een fles met water en een paar snacks voor onderweg is geen verkeerd idee. Snel verdwalen doe je ook niet heel snel, de lange hoofdweg zal je uiteindelijk naar een plein brengen. Op het plein, waar paard en wagen verzameld zijn, zit Lunapark café. Dit restaurant is het punt waar je naar steil naar boven begint te wandelen. De klinkerweg eindigt op het hoogste punt van het eiland, bij het St. George klooster. Vanaf hier kijk je uit op de Marmara zee en een aantal andere eilanden. De drukke stad Istanbul is nooit helemaal uit je zicht verdwenen. In de verte zul je bij helder weer nog een groot gedeelte van de stad zien liggen.  Ik heb enorm genoten van de wandeling langs de (oude) vakantiehuizen, parken en verschillende uitzichtpunten. Je kunt net zoals ik weer terug lopen naar het centrum van het eiland of je kunt, als je geen energie meer hebt terug met paard en wagen. Vanaf de haven kun je in één keer weer terug naar het Europese gedeelte van de stad (Beşiktaş).

Let op dat je van te voren wel even de tijden van de boot checkt. Accommodatie op het eiland is niet zo goedkoop als je hostel.

Buyukada eiland