Backpacken in Australië een avontuur waar ik al jaren over droomde, met een rugzak een jaar lang rondreizen door dit prachtige land. In 2012 hakte ik de knoop door en besloot ik voor maximaal een jaar te reizen in Australië. Wat ik allemaal in dat jaar ging doen wist ik niet, backpacken door Australië en een paar landen in Azië stonden in de planning. In deze blogpost schrijf ik over mijn grootste voorbereidingen om een jaar te kunnen backpacken in Australië. 

Backpacken in Australië

Je weet dat je wil gaan backpacken in Australië. Waar begin je met de voorbereidingen van je nieuwe avontuur? Je kijkt al uit naar het duiken in het Great Barrier Reef en de outback. Maar eerst zul je moeten beginnen aan de grootste voorbereidingen. Waarschijnlijk zul je nog veel spullen zoals een goede backpack, schoenen en andere reisartikelen aan moeten schaffen. Voordat je alles gaat aanschaffen wil je eerst weten wat voor reis je gaat maken. Ga je veel hiken of zul je in een eigen auto of met het openbaar vervoer het land gaan verkennen. Om Australië in te komen heb je een paspoort en een visum nodig. Kies je ervoor om alleen te reizen of wil je toch die extra dollars gaan verdienen door te werken?

Visum en vaccinaties

Waarschijnlijk wil je ook werken in Australië om het backpacken voort te kunnen zetten of om nieuwe werkervaringen op te doen. Om Australië binnen te komen heb je een visum nodig maar welke past het best bij jouw reisplan? Heb je genoeg geld gespaard voor een jaar reizen en ben je niet van plan om te gaan werken, dan heb je genoeg aan een toeristen visum. Wil je tijdens het backpacken gaan werken dan zul je een  “Working Holiday” visum voor Australië moeten aanvragen. Welk visum je nodig zult hebben kun je vinden op de website van de immigratiedienst van Australië. Voordat ik naar Australië vertrok wist ik zeker dat ik wou werken. Niet alleen om wat extra dollars te kunnen verdienen maar ook om nieuwe werkervaringen op te doen.
Op de website van de immigratiedienst van Australië vroeg ik dan ook een working holiday visum aan. In 2012 koste dit visum mij €210 en mocht ik tijdens het backpacken ook werken in Australië. Inmiddels zijn de kosten voor een working holiday in 2017 opgelopen naar $440 AUD, een bedrag van rond de €315.

Wil je alleen naar Australië of wil je ook nog naar andere landen was de vraag die ik mezelf stelde. Voor Australië heb je geen vaccinaties nodig maar wat als ik naar Azië wil om te reizen? Thailand, Maleisië en Taiwan stonden ook nog op mijn reisplanning. Voor deze landen heb je wel vaccinaties nodig. Wanneer je alleen in Australië wil reizen heb je geen vaccinaties nodig maar wanneer je van plan bent om naar andere landen te reizen check dan de website van LCR voor advies per land.

Vliegtickets en verzekering

De snelste en meest gekozen manier om in Australië te komen is het vliegtuig. Tickets naar Australië zijn te boeken op verschillende manieren. Wil je goed voorbereid op reis gaan en je tickets bij een organisatie boeken ? Of wil je zelf  vliegtickets regelen door bijvoorbeeld alleen een enkeltje te boeken ? Beide manieren zijn mogelijk en hangt dus van je persoonlijke voorkeur af. Mijn voorkeur was het boeken van vliegtickets bij een organisatie gespecialiseerd in Australië reizen. Ik koos ervoor om bij een reisorganisatie gespecialiseerd in Australië reizen een flexibel ticket te kopen. Met een flexibel ticket reis je heen en terug met dezelfde vliegmaatschappij en kun je (vaak) voor een jaar de data van je gekozen vluchten kosteloos verschuiven. Let er wel op dat dit per maatschappij verschild en dat in mijn geval de vluchtdata kosteloos op beschikbaarheid verschoven konden worden. De vliegmaatschappij waarmee ik vloog had de mogelijkheid om een gratis tussenstop in Thailand en Taiwan te maken voor onbepaalde tijd als ik maar binnen een jaar terug naar Nederland vloog.

Vaak wordt de verzekering van je reis onderschat. Als je wat overkomt of als je digitale camera gestolen word wil je wel verzekerd zijn toch? Nu ben ik helemaal niet thuis in de verzekeringswereld en daarom vond ik dit de meest rottige klus om te doen. Wel wist ik dat ik goed verzekerd maar zo goedkoop mogelijk op reis wilde gaan. Er zijn lang op reis verzekeringen die je voor een jaar of langer backpacken goed en overal ter wereld verzekeren. De lang op reis verzekeringen kun je online afsluiten of bij de reisorganisatie waar je je tickets hebt geboekt. Enkele voorbeelden van lang op reis verzekeraars zijn Europeesche en Special ISIS.

Reisplanning en geld

Wat wil je zien en wat wil je ongeveer gaan doen tijdens het backpacken in Australië. Misschien wil je skydiven boven Byron Bay of duiken in het Great Barrier Reef. Een globale reisplanning maken met activiteiten die je het liefst zou willen doen is makkelijk. In praktijk zal dit waarschijnlijk anders lopen omdat je leuke mede backpackers zult tegenkomen of omdat het eenmaal net iets anders loopt dan dat je gehoopt had. Op het internet zijn veel websites en forums te vinden over Australië waarop veel tips worden gegeven over do’s en don’ts. Een aanrader voor het plannen van je reis vind ik de Lonely Planet boeken en around the globe een Nederlandse website en forum met veel reisinformatie.

Hoeveel geld neem je mee? Dit zal voor iedere reiziger anders zijn maar wil je het land inkomen op een working holiday visum dan moet je kunnen aantonen dat je over AU$5000 bezit. Accommodatie en eten zijn de grote kosten die je zult gaan hebben en waar je (vaak) niet onderuit kan komen. Ik ging er vanuit dat ik €1000 tot €1250 per maand zou kwijt zijn aan accommodatie en eten. Voor een leuke trip naar het Great Barrier Reef of een biertje in Sydney wil je ook nog geld hebben, daarnaast zul je onverwachtse uitgaven hebben. Het is dus niet verkeerd om een X bedrag aan de kant te leggen voordat je op reis gaat. Ben je sneller door je geld heen dan verwacht dan kun je met een working holiday visum altijd nog wat bij verdienen. Ook is het handig om na je aankomst in Australië een bankrekening bij één van de Australische banken zoals Westpac of Commonwealth Bank te openen.

Extra:

•Tax File number (Australisch Sofinummer, bij aankomst in Australië)
•SIM kaart (bij aankomst in Australië)
•Internationaal Rijbewijs voor als je wil rijden in Australië (aan te vragen bij: ANWB)
•Wereldstekkers

Heb jij al eens een lange reis voorbereid en hoe heb jij dit gedaan ?