Er is niks vervelender dan het kwijtraken van je mooie en geliefde vakantie foto’s. Als IT-er kan ik het niet vaak genoeg herhalen hoe belangrijk het is om een goede back-up van al je data te maken. Als je niet aan het reizen bent maak je waarschijnlijk al een back-up van je data. Maar wat doe je als je tijdens het reizen geen back-up van je foto’s hebt gemaakt…heel jammer maar zonder back-up is de kans klein dat je die mooie foto’s ooit nog terug krijgt. Hoe zorg je ervoor dat je op reis een goede back-up van je foto’s maakt?

Waarom een back-up?

Het overkwam mijn vrienden afgelopen zomer, tijdens onze reis door Indonesië werd hun tas gestolen. Je raadt het al. Naast persoonlijke documenten zoals een paspoort, zat in deze tas een digitale camera met foto’s van de afgelopen vijf weken. Niet alleen de camera was verdwenen maar ook de foto’s die op een SD-kaart waren opgeslagen. Gelukkig had ik voor mijn vertrek naar Nederland (een week eerder) een back-up van al die foto’s en video’s gemaakt. Zonder extra kopie van foto’s en video’s waren er helemaal geen mooie vakantie foto’s meer. Of je camera nou gestolen word of omdat je per ongeluk je SD-kaart formatteert, het punt is die EXTRA kopie van je foto’s en video’s. Een back-up maken van al je bestanden hoeft niet veel tijd te kosten en kan je veel ellende besparen. Met de technologie van tegenwoordig is het maken van een back-up vrij eenvoudig en kan bijna elke gebruiker hier mee overweg.

Tablet

Hoe maak je een back-up tijdens het reizen?

Er zijn verschillende manieren om tijdens het reizen een back-up van al je belangrijke data te maken. Je kunt er zoals ik net zo voor kiezen om een netbook mee te nemen op reis. Een 100% goede back-up heb je nog steeds niet, wat als je HDD crasht of je netbook ook gestolen word? Een externe harde schijf gaat vaak ook met mij mee op reis. Die extra kopie van je bestanden verminderd aanzienlijk de kans dat je alles verliest. Ben je in een land zoals Australië of de Verenigde Staten waar het internet goed en snel is? Dan kun je overwegen om je foto’s en video’s  in de “cloud” te back-uppen. Het laatste heeft mijn voorkeur maar dat gaat helaas niet zo gemakkelijk overal ter wereld. In landen in Azië of Afrika waar de internet snelheden relatief laag zijn en de manier van internetten nog niet over glasvezel of ADSL gaat kan deze oplossing echt niet.

Laptop

De makkelijkste oplossing is het meenemen van je laptop of netbook. Met je meegenomen hardware heb je alle foto’s en video’s snel en gemakkelijk opgezet. Een harde schijf in een laptop is tegenwoordig groot genoeg om de foto’s van je DSLR camera op te slaan. Vrije ruimte op je harde schijf zal het probleem niet zijn en met een USB-kabel zijn de foto’s dan ook snel overgezet. Een nadeel aan het meenemen van je laptop is dan eerder het gewicht of de ruimte in je backpack.

Laptop backup

Externe harde schijf (met WI-FI)

Een externe harde schijf zonder voeding en met een opslag capaciteit van meer dan 1TB is net iets makkelijk mee te nemen. Het rechtstreeks overzetten van je foto’s op je camera naar een externe harde schijf zal met behulp van USB niet lukken. Hiervoor zul je (als je niet je eigen laptop meeneemt) een openbare computer voor moeten gebruiken. Een optie die ik absoluut niet zal aanraden want een virus heb je zo op je externe schijf. Voor mij is een harde schijf dan ook alleen in combinatie met mijn laptop.

Extra SD kaartjes

Het afwisselen van SD kaartjes is altijd goed om te doen. Een back-up van je foto’s is dit natuurlijk niet! Het zorgt er alleen maar voor dat je in het ergste geval niet al je foto’s kwijt bent.
*In sommige camera’s zitten twee kaart lezers zodat je wel een mogelijkheid hebt om tussen de twee kaartjes een kopie kunt maken.

Backup

De Cloud

Met cloud omgevingen zoals: Dropbox, Google Drive en OneDrive is het mogelijk om zo licht mogelijk te reizen en toch een back-up van je foto’s te maken. Heb je een camera met draadloos en kun je gelijk uploaden naar de cloud? Perfect! Heeft je camera geen draadloos ? Maak dan je camera draadloos met een Eyefi SD-kaart. Met een simpele applicatie op je telefoon kun je dan alsnog je foto’s naar de cloud (mobiele telefoon of tablet) uploaden. Een extra kopie van je foto bestanden is met snel internet natuurlijk zo gemaakt.

Een back-up maken van mijn foto’s tijdens het reizen is voor mij erg belangrijk. Er zijn nog wel een paar manieren te verzinnen zoals een imagetank, Apple lightning naar SD-kaartlezer of een rechtstreekse verbinding tussen je iPad en camera. Zorg er wel voor dat je, je back-up apart bewaard als deze wordt opgeslagen op een SD-kaart of externe HDD. Wordt je tas gestolen met back-up en al, dan heb je nog niks aan die back-up.

Hoe zorg jij ervoor dat jouw vakantiefoto’s veilig thuis komen ?