Mandalay de één na grootste stad van Myanmar met vele tempels, pagoden en lekker eten. Te voet zul je je uiterst vermaken, het levende centrum heeft een paar mooie bezienswaardigheden! Maar ook buiten de grote stad zijn er genoeg hoogtepunten die je niet wil missen. Hoogtepunten die je per auto of bus zult moeten opzoeken want het is te ver buiten de grote stad. Wil je veel van Mandalay en omgeving zien ? Dan is de city tour een optie die je kunt kiezen om nog meer van Myanmar te zien!

In de straten van Mandalay, in de restaurants en ook bij hotels zullen deze tours aangeboden worden door (meestal) taxi chauffeurs. Je zult ze voornamelijk in het hoogseizoen met hun visitekaartje tegenkomen in de buurt van populaire toeristen spots. De prijzen zullen verschillen van taxichauffeur en zijn afhankelijk van het seizoen. Voor 40 USD werd ik samen met drie andere reizigers door een privé chauffeur rondgereden. Kijk en lees je mee waarom de Mandalay city tour een geweldige manier van sightseeing in Myanmar is?

Bezienswaardigheden

De eerste stop was een goudblaadjes winkel in Mandalay. Door een man met ‘Thanaka’ ingesmeerd gezicht werden we welkom geheten. Thanaka is gemalen schors wat door de Birmese bevolking als zonnebescherming wordt gebruikt. In een record tempo kregen we het proces van de goudblaadjes uitgelegd. Blokken goud worden zo dun gehamerd dat er een klein dun velletje overblijft. Het is dan ook bizar om te zien hoe er vanuit één stuk goud een dun blaadje goud gehamerd word. Deze velletjes worden vervolgens gebruikt voor opbergdoosjes, asbakken en fotolijstjes. In Myanmar worden goudblaadjes veel gebruikt om boeddha’s mee te versieren. In de Gold leaf shop kun je dan ook boeddha souvenirs gemaakt van goudblaadjes kopen. Verwacht niet dat deze handgemaakte souvenirs goedkoop zullen zijn, de vele manuren zullen zich dan ook in de prijs terug betalen.

De eerste tempel die tijdens de tour werd bezocht is de Mahamuni Tempel. Deze boeddhistische tempel in Mandalay is niet zomaar een tempel. In het achterste gedeelte van de tempel vind je vele bronzen beelden die veel te doen hebben met de geschiedenis van de staat Arakan. Ik vind het respectloos om een tempel met een korte broek en op slippers te bezoeken. Heb je perongeluk een korte broek aangetrokken en wil je je toch aanpassen aan de cultuur en je respect te tonen? Geen probleem je kunt een longyi lenen voordat je naar binnen gaat. Het enorme boeddha beeld in het midden van de tempel is niet te missen. Als man mag je hier om heenlopen en een goudblaadje plakken. Als je dicht bij het boeddha beeld staat kun je zien dat deze uit allerlei goudblaadjes bestaat. Ben je lang, mager en blank net zoals ik, dan zal je net als ik een onderdeel van de bezienswaardigheid worden.

Monniken

De tijd vliegt en de monniken maken zich klaar voor een grootschalige lunch in het Mahagandayon klooster. Het Mahagandayon klooster in Amarapura is één van de grootste leer kloosters in het land. Zo’n 2000 monniken zullen aan het einde van de ochtend in rijen hun eten van vrijwilligers aannemen en samen gaan lunchen.

[easy-image-collage id=1856]

Met de vele (toeristen) busjes rijden we met onze privé chauffeur door naar onze volgende stop. We stopten bij een kleine katoen fabriek waar jonge meisjes met de hand aan het weven waren. In deze fabriek werd met de hand hard gewerkt aan kleden, sjaals en nog veel meer andere dingen. In de katoen winkel aan de overkant word de gemaakte kledij verkocht. Voor nog geen 12 USD werden sommige producten verkocht, best ziek als je je realiseert dat dit allemaal met de hand is gemaakt.

Onderweg naar Sagaing Hill maakten we een fotostop bij de Irrawaddy Bridge. Een korte fotostop waar we een prachtig uitzicht over de rivier en pagoden die over het landschap verspreid zijn. Nog een veel mooier uitzicht hadden we boven op de Sagaing Hill waar ik rustig kon genieten van de Birmese natuur buiten de grote stad Mandalay. Eén van de tempels die door ons bezocht werd in Sagaing was de Pon Nya Shin Paya tempel. De foto’s zeggen meer dan woorden, kijk nog eens naar het prachtige uitzicht!

[easy-image-collage id=1857]

[easy-image-collage id=1858]

Na een heerlijke lunch, een paar Mandalay biertjes en nadat er een flinke stortbui over ons heen was getrokken vervolgende we onze weg naar het eiland Inwa. De stad Inwa is de hoofdstad geweest van verschillende rijken. Met een oude houten boot en flinke motor word je naar de overkant van het water gebracht De lokale bevolking staat je al met paard en wagen op te wachten. Met paard en wagen rij je een rondje van 10 km over het hele eiland en bezoek je verschillende tempels. Wil je een paar dollar besparen op paard en wagen besparen? Geen probleem maar vergis je niet in de afstanden. De lokale bewoners zijn trots op hun stad en willen je graag hun trots van het eiland laten zien.

[easy-image-collage id=1859]

[easy-image-collage id=1860]

 

Eén van de hoogtepunten van Mandalay is de bekende U Bein bridge waar je met zonsondergang de Mandalay city tour zult eindigen. Je kunt samen met een local het water op om de zon achter de 1,2km lange voetgangersbrug onder te zien gaan. Is er geen zon ? Geen probleem er zijn een paar leuke restaurantjes te vinden waar je met een drankje alsnog de dag kunt eindigen.

[easy-image-collage id=1861]