In het grootste concentratiekamp Auschwitz hebben 1.1 miljoen mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven verloren. Het museum wat een gedachtenis is aan de slachtoffers en gevangenen in het kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Een leuk uitje naar Auschwitz is het niet, indrukwekkend zou ik het eerder noemen. In deze blog schrijf ik over de extra toevoegingen van een rondleiding in het Auschwitz (Birkenau) museum met gids.

Vervoer

Er worden vanuit Krakau veel dagtours georganiseerd naar het Auschwitz museum en Auschwitz- Birkenau concentratiekamp. Het voormalige concentratiekamp kun je op eigen gelegenheid ook makkelijk bezoeken vanaf Krakau. Met het openbaar vervoer kun je het beste naar Auschwitz reizen. Zowel de bus als de trein vanaf Station Kraków Główny zijn goedkope opties die je kunt overwegen als je geen georganiseerde tour neemt. De trein zal er ongeveer 2 uur overdoen en kost ongeveer 10PLN p.p voor een enkele treinreis. Vanaf het treinstation zul je nog een klein kwartiertje naar het Auschwitz museum moeten lopen, de route is met bordjes aangegeven. Wanneer je voor de bus vanaf Krakau zult kiezen betaal je 14PLN p.p voor een enkele busreis. Het voordeel met de bus is dat je voor het museum afgezet word. Tassen groter dan 30x20x10 cm dien je in de bussen of in de beschikbare kluisjes (tegen betaling) achter te laten. Camera’s en video apparatuur is voor eigen gebruik WEL toegestaan.

Auschwitz Museum

Rondleiding met gids

Afhankelijk van het seizoen zijn er verschillende rondleidingen met gids door het Museum. In de zomerperiode zullen meer mensen een bezoek brengen aan het museum en is de kans op volle rondleidingen een stuk groter dan in de winterperiode. Om zeker te zijn van een rondleiding met gids kun je het beste de kaartjes online reserveren, dit doe je op de website van het museum. Uit eigen ervaring en om teleurstellingen te voorkomen kan ik zeggen dat het verstandig is om de website van het museum van te voren te checken. Een aantal dagen van het jaar is het museum gesloten voor bezoekers wegens renovatie of herdenkingsceremonies.

Arbeit macht frei sign museum

Een tour met gids duurt zo’n 3,5 uur (inclusief 20 minuten pauze). Afhankelijk van je talenvoorkeur wordt een rondleiding in verschillende talen op meerdere tijdstippen gedaan. Je krijgt een koptelefoon met ontvanger uitgereikt waarmee je de gids kan volgen. In een groep met maximaal 30 personen zul je ongeveer 90 minuten over Auschwitz kamp I lopen. De gids zal je vertellen over de vreselijke gebeurtenissen. Cellen van 90 x 90cm waar 5 mensen in opgesloten werden of de muur waar duizenden mensen zijn vermoord laten de emoties bij mij in ieder geval los. De bossen met haar, de stapels met schoenen en de gaskamers waar de krassen van nagels nog in de muur staan geeft een goed beeld van hoe vreselijk het wel niet geweest moet zijn. De gids zal een aantal van de barakken doorlopen waarna je een goed beeld hebt van de gebeurtenissen die nog geen 75 jaar in Auschwitz hebben afgespeeld.

Auschwitz-Birkenau

Auschwitz- Birkenau is het is tweede kamp, ook wel het vernietigingskamp genoemd. Kamp II  ligt op 3km afstand van het museum waar je met een shuttle bus heen gebracht zal worden. Heb je voor de rondleiding met gids gekozen dan loop je samen met je gids langs het spoor en de verschillende barakken. Het is bizar om geloven dat je op dezelfde plek loopt als waar 1,1 miljoen mensen gedood zijn. Ruïnes van de gaskamers en de schoorstenen van de barakken zijn een onderdeel van deze rondleiding. Er zijn nog weinig barakken die je kan bezoeken en tot op de dag van vandaag kunnen er door instortingsgevaar nog maar twee van binnen bekeken worden. Om je toch een idee te geven hoe de gevangenen moesten overleven zul je de tour in één van deze barakken eindigen.

Waarom een Auschwitz museum rondleiding?

Zowel Auschwitz museum als Auschwitz- Birkenau kan zonder gids bezocht worden. Wil je liever Auschwitz en Birkenau op eigen gelegenheid bezoeken, dan is dat mogelijk. De entree is geheel gratis waarna je de verschillende barakken kunt binnenlopen voor informatie. Op de bordjes staat veel informatie en uitleg over wat er heeft afgespeeld. Het museum heb ik zowel met als zonder gids bezocht. Tijdens de rondleiding met gids kwam ik erachter dat ik tijdens mijn 3 uur durende bezoek aan het museum toch veel aan informatie gemist heb. Om beter te begrijpen wat er nog geen 75 jaren in het concentratiekamp heeft afgespeeld raad ik de Auschwitz Birkenau rondleiding met gids aan.