Een fototoestel met enkel een fotorolletje neem je tegenwoordig niet meer mee op reis, er gaat veel meer mee tegenwoordig. Wachten totdat je foto’s bij de fotograaf ontwikkeld zijn, hoeft niet meer. De digitalisering maakt het allemaal een stukje makkelijker als het om foto’s en video’s maken gaat. Even een fotobewerkingsprogramma installeren op je laptop en je hebt die donkere foto’s met een paar klikken waar je ze wilt hebben. Foto- en video-apparatuur meenemen op vakantie is steeds belangrijker. Om blogs met de rest van de wereld te delen gaat er vaak een tablet of laptop mee op reis. Het verbaast me hoeveel elektronica en bijbehorende accessoires ik meeneem op reis….een reden voor mij om over dit onderwerp een artikel te schrijven dus!

5x elektronica en accessoires op reis

Backup

(DSLR) Camera

Zonder camera ga ik eigenlijk nooit op reis. Of het nou om een vakantie naar Tsjechië of een half jaar stage in Belfast gaat, een fotocamera neem ik altijd mee voor de beste vakantie kiekjes. Door de jaren heen is mijn liefde voor fotografie gegroeid en neem ik steeds meer geavanceerde camera’s mee op reis. Mijn laatste maar zeer geliefde compactcamera (Olympus SZ-16) ging aan de kant voor mijn eerste DSLR camera. Een Nikon D3100 met een 18-55mm kit-lens was een model waarmee ik spiegelreflex-fotografie mee onder de knie moest krijgen. Een relatief goedkoop en leuk instapmodel van Nikon voor iemand die net begint met fotografie. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt hoort er ook een hoeveelheid accessoires bij.

Camera accessoires

Alleen al voor mijn camera gaan er elk jaar meer accessoires mee op reis. Het mag wel duidelijk zijn dat ik het leuk vind om mooie foto’s te maken van mijn vakantie. Het verbaast mijn vrienden als niet eens meer dat ik drie foto’s van hetzelfde object of landschap maak. Ik heb twee objectieven voor mijn DSLR camera; een 18-55mm en AF-S Nikkor 55-200mm die allebei mee moeten op reis. Daarnaast neem ik minimaal 2 keer aan SD-kaarten van 32 gigabyte mee. Een statief voor de foto’s in het donker zijn een aanrader. Op deze manier kun je een langere sluitertijd instellen en je ISO-waarde lager houden, wat voor minder ruis in je foto’s zorgt. Ook al heb ik mijn statief nog maar weinig gebruikt, de Hama Star 700EF heeft een gewicht van 620gram en kan tot 125cm uitgeschoven worden. Geen reden om dit statief thuis te laten staan. Van hetzelfde merk gebruik ik een cameratas voor het opbergen van mijn camera, lenzendoekje, USB kabels en extra accu.

Accessiores Digitale Camera

Laptop

Het meenemen van een laptop is iets waar ik me niet altijd prettig bij voel. Zoveel digitale apparatuur mee op reis, is dat wel nodig? Tijdens bijvoorbeeld een stedentrip Marrakech zal ik er niet voor kiezen om een laptop mee te nemen. Als je ervoor kiest om wel een laptop mee te nemen, ben je veel gewicht en ruimte in je handbagage kwijt, ook met een 10inch laptop. Wanneer gaat mijn 6 jaar oude Sony Vaio dan wel mee op reis? Als ik verwacht veel foto’s te maken zodat ik kan back-uppen. Ik vind het belangrijk om een goede back-up te maken van al mijn gemaakte foto’s, ook tijdens het reizen. Een voordeel is dat ik ‘live’ mijn reisverhalen met jullie kan delen.

Laptop backup

Smartphone

Een smartphone of mobiele telefoon heeft iedereen de laatste jaren wel mee op reis. Even een Whatsappje of sms naar iemand om te laten weten hoe het met je is of voor noodgevallen. Het laatste hoop je natuurlijk niet mee te maken maar het is wel makkelijk als je in die gevallen iemand kan bereiken. Steeds meer applicaties voor de smartphone bieden offline informatie over je bestemming of helpen je bij het delen van vakantiefoto’s via social media. Het opzoeken van de laatste reisinformatie, wisselkoers of boekingen doe ik allemaal op mijn smartphone. Ook de muziek op mijn MP4 is overgegaan naar mijn smartphone. Dat ik zonder smartphone niet kan reizen wil ik niet zeggen, het maakt het wel een stuk makkelijker met smartphone of telefoon.

Powerbank

En als laatste om je camera en telefoon (MP4) overal op te laden is een powerbank de meest geschikte uitkomst. Een externe batterij die je van te voren volledig oplaadt zodat je overdag nooit zonder een lege batterij zit. Afhankelijk van de batterijcapaciteit kun je via een USB-kabel een apparaat meerdere malen opladen. De powerbank die ik gebruik is compact en voorzien van een zaklamp; ideaal voor het reizen en in het donker. Mocht ik overdag mijn smartphone moeten opladen dan is dit geen probleem.

Zonder welke elektronica en accessoires ga jij niet op reis?