Vorige week week schreef ik al een artikel over een stedentrip in Marrakech. Waar moet je aan denken voordat je een stedentrip in het continent Afrika gaat maken? In dit reisverslag schrijf ik over wat ik meemaakte tijdens een vierdaagse stedentrip naar voor mij nieuwe bestemming; Marokko.

Stedentrip Marrakech

In de laatste week van januari nam ik nog een weekje vakantie voordat ik aan het werk zou gaan bij mijn nieuwe werkgever. Het koude Nederlandse weer is niks voor mij, een warme bestemming is eerder voor mij weggelegd. Via Skyscanner zocht ik op bestemming ‘Overal’. Een functie die ideaal is als je flexibel bent wat betreft je bestemming data. De Scandinavische landen kwamen al snel als goedkoopste bestemming naar boven. Niet echt warme bestemmingen voor eind januari! Marrakech, één van de koningssteden van Marokko, stond iets verder naar onderen in hetzelfde lijstje. Een retourticket vanaf Amsterdam Schiphol werd aangeboden voor €164,00 per persoon zonder ruimbagage. Als lastminute (1 week van te voren) vond ik dit een redelijke prijs. Op de vakantiebeurs in Utrecht bij kwam in aan de praat bij de stand van Dades-reizen. Bij deze stand werd er door Astrid Emmers (schrijver van 100% Marrakech) en haar collega verteld over het land Marokko en de stad Marrakech. Ik kocht de reisgids van 100% Marrakech en begon thuis vluchtig en enthousiast met lezen. Voordat ik het wist, zat ik later die week al in het vliegtuig vanaf Amsterdam naar Menara International Airport, het vliegveld van Marrakech dat nog geen 10km van de stad gelegen is.

Zonsondergang Marrakech

Eerste kennis met Marrakech

Nadat ik een taxi gedeeld had tot het centrale plein van Marrakech; Place Djemaa El Fna, is het zoeken naar mijn riad tussen de kleine winkelstraatjes (soeks) begonnen. Een riad is een traditioneel Marokkaans huis met vaak een open binnenplaats, een echte ervaring bij de locals thuis. Noord en zuid had ik onverwachts door elkaar gehaald waardoor ik in de soeks tussen de schreeuwende winkelverkopers verdwaalde. Twee vriendelijke jongens van een ‘Spa’ in de buurt wisten me via Google Maps weer op het juiste pad te brengen. Met de warme kleding uit Nederland nog aan kwam ik bezweet en met hulp van de locals bij Hostel Karim aan. Er was iets misgegaan met de boeking waardoor mijn boeking waarschijnlijk niet gelijk in de ‘Inbox’ van de eigenaar terecht was gekomen. Toch werden we hartelijk ontvangen met zoete koekjes en heerlijk sterke Marrokaanse thee, volgens deze locals ook wel Moroccan Whiskey genoemd.

Marokkaanse thee

Op de eerste avond liep ik naar het Place Djemaa El Fna, de hele stad lijkt hetzelfde idee te hebben. Vele mensen lopen naar levende plein met verhalenvertellers, eetstalletjes en straatverkopers om een hapje te eten. Al snel werd ik door de vele mensen aangesproken om bij hun eetstalletje te eten, “remember no47 sir” werd er geschreeuwd. Als ik een bingokaart bij me had dan had ik vast geen valse bingo gehad… Samen met een paar leuke Nederlanders die mijn (ex-)collega en ik eerder die dag ontmoet hadden, zijn we bij één van de restaurants aan het plein gaan eten. Op het dakterras genoot ik op deze manier van de drukke maar sfeervolle chaos rondom Place Djemaa El Fna. Ik liet me verassen door een Tajine menu, deze Berber stoofpot was gevuld met heerlijke groenten en afgewerkt in een aardewerken schaal. Op het plein genoot ik van het luide tromgeroffel en de feestelijke dansen van verschillende dansgroepen. Ons huis bij de locals was inmiddels makkelijk te vinden waar ik dan ook uitgeput het bed indook.

Berber Tajine

Vroeg naar bed gaan heeft zo ook zijn voordelen, om 6 uur was ik klaar wakker. Een mooi tijdstip om een drukke stad zoals Marrakech tot leven te zien komen. Kleine winkeltjes die gevuld worden met vers brood, de brommers die weer door de kleine straatjes gereden komen. Café Roxe, een westers restaurant op de hoek van de drukste straat naar het centrale plein en de wijk Kasbah, is in de vroege ochtend geopend voor ontbijt. Een smakelijk ontbijt met espresso, zwarte olijven, verse sinaasappelsap en heerlijk brood geeft energie voor de halve dag. Een dag die snel warm werd door de opkomende zon boven Marrakech en waarin twee wandelroutes gepland staan.

Ontbijt Café Roxe Marrakech

Wandelen door Zuid en Noord- Medina

Met de 100% Travel-app en de geïnstalleerde offline Marrakech-navigatie begonnen we aan de Medina Noord Route. Deze route brengt je naar verschillende bezienswaardigheden, restaurants en musea in het noordelijke gedeelte van de oude stad. Met genoeg water op zak en een camera in de hand liep ik naar wat voor mij het startpunt was; Place Djemaa El Fna. Vanaf daar was het al vrij lastig navigeren door de soeks met de GPS-functie van de navigatie-app. Maar wat is er nou heerlijker dan in de winkelstraatjes verdwalen en bij de verschillende winkels een kijkje voor souvenirs te nemen? Voor 10MAD mochten we als één van de eersten van die dag een kijkje nemen in Palace Bahia. In dit paleis verblijft de koning nog steeds wanneer hij in de buurt is. Met de prachtige plafonds en afwerkingen in het paleis zou ik hier ook wel eens willen verblijven. Pal aan het plein gelegen ligt het café waar in 2011 vijftien mensen om het leven kwamen bij een bomaanslag. Inmiddels is het café weer geopend en heeft het elke dag weer honderden bezoekers. Een bijzondere plek waar ik met een dubbel gevoel genoot van een kop koffie. Naast het grote centrale plein heeft Marrakech een wat kleiner plein waar nu kleuren uit allerlei stalletjes naar voren komen. Naast de gekleurde kleden en mutsen zijn de gekleurde specerijen niet onmisbaar in het straatbeeld. Niet te vergeten dat op hetzelfde plein in het verleden slaven verhandeld werden in plaats van andere handelswaar.

[easy-image-collage id=2275]

Terug in de soeks waar inmiddels de brommers langs je heen scheuren was ik opzoek naar de Crob Ou Chouf fontein. Deze fontein, die op de lijst van culturele erfgoederen UNESCO staat, heb ik niet kunnen vinden. Of de fontein is weggehaald, weet ik niet. Van de soeks liepen we recht in de straatjes van de leerlooierijen waar honderden stukken leer op de grond lagen om bewerkt te worden. We sloten, met deze bezienswaardigheden achter de rug, het noord-gedeelte van de wandelroute af bij Café Arabe. De Italiaanse eigenaar van dit luxe café met drie verschillende etages heeft het hele gebouw een mix tussen westers en Midden-Oosten gegeven. Op het dakterras heb je een fantastisch uitzicht (tip: zonsondergang) op de daken en gebouwen van Marrakech. Ook alcohol is te verkrijgen in dit café restaurant, echter zijn de prijzen wat aan de hoge kant.

Markt Marrakech

Met de 100% navigatie-app vervolgde ik mijn route door Medina-Zuid. Zoals de naam al zegt; het zuidelijke gedeelte van de stad. Bij ons riad in de buurt waren de Saädische graven waar je als toerist voor 10MAD een kijkje mag nemen. Deze graven met kleurrijke tegeltjes had ik me anders voorgesteld, misschien komt het ook wel omdat er verder geen achtergrondinformatie beschikbaar was gesteld. Een grotere verwachting had ik van Paleis El Badi waarvan slechts ruïnes overgebleven zijn. Het paleis had in het verleden een prachtig plafond en was versierd met kleurrijke tegeltjes. Helaas is van al dit mooie maar weinig over en zul je voornamelijk door de ruïnes rondlopen. Om een idee te krijgen van het vroegere paleis bekeek ik een video die getoond werd in één van de ruimtes aan de achterzijde het voormalige paleis.

[easy-image-collage id=2276]

De Koutoubia-moskee, die herbouwd moest worden omdat de minaret niet goed gericht was naar Mekka, is de grootste moskee van de stad. In de tuin (Jardin de la Koutoubia) gelegen naast de moskee kon ik even tot rust komen waarna ik via de Bab Aganaou poort mijn tweede tour van de dag beëindigde in mijn riad.

Grootste moskee Marrakech

Een dag Atlasgebergte

Een dagtrip naar Ourika Valley is een heerlijk uitje om van de drukte in de stad los te komen. In het Atlasgebergte ging ik off the beaten track voor een wandeling 2,5 uur durende wandeling door de groene bergen. Een enkele busrit, die je in ongeveer een uur van Marrakech naar Setti Fatma brengt, kost nog geen 20MAD. De kans dat je als toerist iets meer betaald dan een local is groot: ik betaalde op de heenweg 30MAD, nog geen euro meer. In Setti Fatma brengen de meeste (lokale) toeristen een bezoek aan de waterval, of je dit met of zonder gids doet maakt niet uit. Waarschijnlijk zie je meer van de omgeving als je besluit om alleen te lopen. Ik besloot om geheel de andere kant op te lopen, weg van de drukte, op naar een rustig gebied in de bergen. Een steile weg uit mul zand deed me de eerste 5 minuten even doen twijfelen… Na wat doorzettingsvermogen en een paar drinkpauzes werd de groene zandweg al minder steil. Bij terugkomst had ik geen spijt van deze hike door het gebergte. Ik zag enkel een paar schaapherders en een paar zingende groot lachse locals op een brommer.

Gebergte Ourika Valley

Ourika Valley Marrakech

Op de laatste dag van mijn stedentrip bracht ik een bezoek aan het nieuwe gedeelte van de stad. Gueliz, het nieuwe gedeelte van de stad is gemakkelijk vanaf het Djemaa El Fna plein te bereiken. Ik kocht een buskaartje van 4MAD, omgerekend 0,40 eurocent voor een busrit van 20 minuten. Ik was voornamelijk benieuwd naar de verschillen tussen de oude en nieuwe stad. Winkels zoals ZARA en H&M vind je in dit gedeelte van de stad. Jardin Majorelle zijn de botanische tuinen in het nieuwe gedeelte van de stad, voor 70MAD heb je toegang tot de botanische tuinen. Een combinatie van tropische planten en bomen met de blauw/geel bewerkte bloempotten wat je in 30 minuten wel gezien hebt. De nieuwe stad vond ik in vergelijking met het oude medina niet zoveel aan, toch ben ik blij om de verschillen gezien te hebben.

Botanische tuinen Marrakech

Na een vier dagen Marokko sloot ik met een goed gevoel mijn stedentrip Marrakech af. Als je het mij vraagt, dan zal ik in de nabije toekomst nog eens een stedentrip Marokko doen. Misschien Fez?