Heb je de mogelijkheid om een buitenlandse stage te lopen ? Maar je twijfelt nog of je deze kans met 2 handen zult aanpakken. In deze blogpost 5 redenen om je volgende stage in het buitenland te gaan doen. Tijdens mijn studie ICT (MBO) ging ik twee keer op een buitenlandse stage en één keer een buitenlands project en dit is wat ik geleerd heb.

1. Verbeteren of leren van een nieuwe taal

Bar gesprek

Wanneer je naar het buitenland gaat voor een stage is de kans groot dat je een andere taal moet gaan spreken. Het meest voor de hand liggend is dat je Engels gaat spreken. Spaans, Duits of Frans kunnen ook talen zijn die je snel onder de knie hebt. Welke taal je ook zult gaan spreken je verbetert je spreek en schrijfvaardigheden snel. Door je aan te passen aan de sprekende taal zul je gemakkelijk in (leuke) conversaties te recht komen en zul je makkelijker contact leggen met collega’s enzovoort.

2. Cultuur

Cultuur

Elk land heeft zo zijn eigen cultuur met gewoontes waar je bekend of niet bekend mee bent. Door voor een bepaalde tijd in het buitenland te verblijven leer je nieuwe gewoontes en respect te hebben voor andere culturen. Zo is het in Duitsland not done om te laat te komen op je werk en in Spanje kennen ze de siësta. Stage lopen in het buitenland en het leren van nieuwe culturen is een ervaring op zich. Ga mee met de gewoontes en leer ze kennen!

3. Nieuwe vrienden

Vrienden

Je zult veel nieuwe mensen leren kennen tijdens je buitenlandse ervaring. Misschien verblijf je in een hostel of deel je een appartement met andere studenten waar je mee samen moet (leren) leven. Een hostel is een geweldige plek om telkens nieuwe mensen te ontmoeten. Hostels waar jongeren en ouderen voor zowel een lange als korte tijd verblijven. Nieuwe contacten zijn snel gelegd en je zult merken dat je vrienden voor het leven maakt.

4. Persoonlijke ontwikkeling

Was

Niet alleen in je vakgebied zul je nieuwe ontwikkelingen tegen komen maar ook als persoon zul je je ook ontwikkelen. Je zult merken dat je veel zelf moet gaan uitzoeken en dat je niet meer zo afhankelijk kan zijn van je ouders. Ben je gewend om thuis te wonen ? Dan zul je de was in één keer zelf moeten gaan doen of je moet in één keer voor jezelf gaan koken. Misschien een grote stap voor je om in één keer een half jaar in het buitenland stage te gaan lopen maar dit betaalt zich terug. Na een tijd voor jezelf gezorgd te hebben kom je erachter wat je echt leuk vindt en wie je bent.

5. CV

business

Behalve dat je buitenlandse stage een leuke en leerzame tijd is geweest scoort dit enorm op je curriculum vitae (CV). De misschien wat moeilijke stap om naar het buitenland te gaan wordt erg gewaardeerd door bedrijven. Je bent met je buitenlandse stage de andere sollicitant net even een stapje voor en krijg je die leuke baan net even wat sneller. Ben je helemaal verliefd geworden op het buitenland en wil je misschien projecten in het buitenland gaan doen ? Er zijn veel bedrijven die werknemers naar het buitenland sturen voor een project.

Heb jij al eens in het buitenland stage gelopen en wat heb jij geleerd ?