Na een geweldige vakantie kom je thuis met honderden foto’s. De natuur, cultuur en het reisgezelschap zijn allemaal vastgelegd met je vertrouwde camera. De eerste week ben je druk met het bewerken van foto’s en verwijder je de gekkenbekken foto’s van jezelf. Mensen waarmee je gereisd hebt beginnen zich al af te vragen waar je vakantiefoto’s blijven, maar je weet nog niet eens hoe je de foto’s gaat delen. In deze blog een overzicht van vijf gratis diensten die je kunt gebruiken om vakantiefoto’s te delen. 

Stack

Stack; Een Nederlandse clouddienst die je 1000GB aan opslag geeft. Heel wat ruimte krijg je om al je bestanden om te slaan. Je mag wel heel veel uploaden wil je deze online opslagruimte vol hebben met foto’s, documenten en andere bestanden. Stack is onderdeel van TransIP, een bekend bedrijf als het gaat om domeinnamen en webhosting. Een van de vele voordelen van Stack is dat je bestanden op een Nederlandse servers zijn opgeslagen. Om Stack te kunnen gebruiken heb je een invite nodig. Nadat je de uitnodiging hebt ingediend kan je aanvraag een paar weken duren, maar deze wordt dan wel persoonlijk behandeld. Dit heb je over voor 1TB aan online opslagruimte, toch? Overal ter wereld kun via je een eigen URL (bijv. mijnopslag.stackstorage.com) je cloud benaderen. Deze dienst is èèn van mijn persoonlijke favorieten, als het om clouddiensten gaat.

Nadat je de foto’s in mappen hebt geüpload, is het tijd om deze te delen. De door jou aangemaakte fotomappen kunnen gedeeld worden via een URL. Deze link kun je delen met zoveel mogelijk mensen en beveiligen met een wachtwoord. De andere partij kan de foto’s via één klik downloaden of bekijken in een browser zoals Firefox. Ook kun je ervoor kiezen om derden in jouw gedeelde folder te laten uploaden.

Flickr

Flickr; een online fotoplatform die uitgegroeid is tot èèn van de grootste dan wel grootste website voor het delen van foto’s. Als eigenaar kun je kiezen om foto’s beschikbaar te maken voor iedereen of privé. Hierbij is het aan jou als auteur om te bepalen hoe je foto’s deelt. Denk hieraan het type licentie die je verleend aan je geüploade foto’s. Net als Stack krijg je bij Flickr 1TB aan opslagruimte. Flickr is niet alleen een dienst voor het delen van foto’s, maar ook een enorme inspiratiebron. Zo kun je groepen (thema’s) volgen en foto’s met bepaalde groepen delen. Opzoek naar een nieuwe reisbestemming? Aan de hand van foto’s voorzien van een geotag kun je op basis van een bestemming mooie foto’s vinden.

Foto’s kunnen op verschillende manieren worden geüpload. Zo kun je foto’s uploaden door naar een e-mailadres te verzenden of via je desktop of via je mobiele Flickr applicatie. Met èèn klik op de ‘deelknop’ kun je, je foto’s met andere delen. Let hierbij wel op dat je niet per ongeluk je gekkenbekken foto’s meedeelt. Wil je het maximale uit je Flickr account halen en fotostatistieken inzien of zonder reclame kunnen zoeken en delen, dan is een betaald abonnement een extra optie die je kan afsluiten bij deze dienst.

flickr fotodienst

Facebook

Facebook; misschien wel het machtigste sociale media platform van de laatste tijd. Met meer dan anderhalf miljard gebruikers in 2016 heeft iedereen tegenwoordig wel een profielpagina. Ik hoef jullie niet te vertellen hoe het platform werkt. Via Facebook deel ik graag mijn reisfoto’s met familie, vrienden en kennissen. Ze zijn vrij om te reageren of het duimpje omhoog te geven als ze mijn foto’s/album leuk vinden. Vrienden waarmee ik reis tag ik in albums zodat hun vrienden ook de mogelijkheid hebben om deze vakantiekiekjes in te zien. Omdat veel mensen een Facebook account hebben en jullie na het reizen hoogstwaarschijnlijk al vrienden zijn, is dit de makkelijkste manier om je foto’s te delen. Let bij het delen van je foto’s altijd op de privacy instellingen. Weet wat je wel en niet deelt met vrienden, vrienden van vrienden of het publiek. Niet iedereen hoeft je foto’s te zien. Wanneer de foto’s vanaf een desktop of applicatie zijn geüpload in een album zijn deze zichtbaar op je tijdlijn. De foto’s kunnen door iedereen opgeslagen worden, maar ook wanneer jij in een foto wordt getagd kun je deze (automatisch) downloaden. Omdat Facebook de kwaliteit van je foto’s verlaagd ben ik het minst fan van deze optie. Wel leuk om je (selectie) foto’s met een groot publiek te delen!

Google Photos

Google Photos; Heb je al een Google account, dan heb je toegang tot 15GB aan gratis opslagruimte met Google Photos. 15GB is perfect om een paar albums mee te delen, maar voor een hele collectie foto’s heb je waarschijnlijk geen ruimte. Tenzij je betaald voor meer online opslag. Als backup voor je smartphone (Android) is Google Photos waarschijnlijk de meest geschikte dienst. De standaard bestandsformaten zoals JPG kunnen worden geüpload. Wil je RAW of PNG uploaden dan dien je deze in je instellingen aan te zetten. Foto’s kunnen net als Stack en Flickr in mappen worden geplaatst, om vervolgens een locatie of meer foto’s toe te voegen. Het delen van albums kan gemakkelijk en snel aan de hand van je Gmail contacten. Geen zorgen als de ontvanger geen Google-account heeft, ook via een link is je album te delen. Bijdragers kun foto’s en video’s aan je album toevoegen. Op deze manier kunnen derden foto’s aan het album toevoegen. Let er wel op dat bij het stoppen van delen deze foto’s ook worden verwijderd.

delen van foto's

We Transfer

We Transfer; is een dienst waarmee je bestanden kan uploaden en delen. De maximale upload grote van je bestand is 2GB, bij de gratis variant. We Transfer Plus, de betaalde variant van deze praktische dienst kan tot 20GB per keer te verzenden en heeft een paar extra features. Zo kan je met We Transfer Plus verzenden met een wachtwoord en er zit geen verloopdatum op het door jou geüploade bestand. Met We Transfer upload je het gecomprimeerde bestand(en) en kies je aan de hand van e-mailadressen de ontvangers. Voeg een persoonlijk bericht toe, net zoals je dat doet bij het versturen van een e-mail. Aan te raden om het gecomprimeerde bestand met een wachtwoord te beveiligen.

De ontvangers krijgen een e-mail met je persoonlijke bericht en een download knop van We Transfer. Het ingepakte bestand kan door iedereen (die de download-link bezit) gedownload worden. Afhankelijk van de internetsnelheid en de beschikbare snelheid van We Transfer, kan het downloaden even duren. De ontvanger hoeft alleen nog maar het ingepakte bestand uit te pakken (7zip of WinRar zijn gratis applicaties die ik kan aanbevelen hiervoor) en voilà de mooie vakantie foto’s zijn gedeeld. Als verzender krijg je nog een bericht wie van je ontvangers de bestanden hebben gedownload.

Hoe deel jij je vakantiefoto’s?