Afgelopen jaar heb ik een aantal mooie reizen mogen maken. Drie weken met de trein reizen door Rusland en Mongolië was het grootste avontuur dit jaar. In het begin van 2018 maakte ik een stedentrip naar de mode stad Milaan en in oktober een vriendenweekend in België. Reisverhalen genoeg om over te schrijven en toch besluit ik om te schrijven over een reis die komen gaat. Landen die bij vele lezers waarschijnlijk hoog op de bucketlist staan. Als je de titel van dit artikel hebt gelezen dan is de bestemming geen verassing meer. Goed geraden, ik ga aan het einde van het jaar naar Jordanië en Israel. In deze blog meer over mijn plannen naar deze twee landen.

Reisplannen Israel en Jordanië

Na een fantastische zomer gehad te hebben in Nederland komt de winter naar Nederland. Ook de winter heeft zijn charmes maar is het niet heerlijk om met een zonnebril op van de zon en warmte te kunnen genieten? Wintersport is fantastisch maar ik ben meer een liefhebber van de zomerse temperaturen en hiken. Twee jaar geleden ben ik met een oud-collega naar Marrakech in Marokko geweest. Na een geslaagde stedentrip van vierdagen twee jaar terug wilden we dit jaar nogmaals een mooie reis maken. Eisen? Nee, een beetje zon is gewenst maar het moet voornamelijk een culturele reis zijn waar we in een korte tijd veel kunnen zien. In november zijn de temperaturen in Israel en Jordanië tussen de 12 en 20 graden. Geen zomerse temperaturen maar hopelijk een paar graden warmer dan thuis. De bestemming Israel en Jordanië hebben we gekozen omdat er in beide landen veel te zien waaronder Jerusalem en Petra, de verborgen stad die één van de zeven wereldwonderen is. Landen die mij ontzettend aanspreken en met eigen ogen wil zien.

De vliegtickets zijn inmiddels geboekt en we zullen vliegen naar en van Tel Aviv in Israel. In Israel zullen wij vermoedelijk met het openbaar vervoer reizen naar Amman, de hoofdstad van Jordanië. In Amman zullen we een auto gaan huren waarmee we via de King’s Highway onze weg naar het zuiden zullen maken om via verschillende bezienswaardigheden de verborgen stad Petra te bezoeken. In totaal hebben wij tien dagen voor deze reis en hopen we een aantal bijzondere en mooie bezienswaardigheden mee te kunnen pakken.

Vliegen 

Lowbudget vliegmaatschappij Transavia vliegt meermaals in de week naar verschillende steden in Israel. Vanaf Eindhoven is het ongeveer 4:30 uur vliegen naar Tel Aviv. Ook vanaf Amsterdam Schiphol vliegt Transavia naar Tel Aviv. Afhankelijk wat je voorkeur heeft kan het een aantal tientjes schelen om vanaf Eindhoven te vliegen. De kosten van vliegtickets variëren zoals je dat gewend bent bij het zoeken van goedkope vliegtickets. Goed zoeken beloond. Een enkeltje naar Tel Aviv met Transavia is ~70 euro per persoon en exclusief extra toeslagen of optionele toevoegingen. In parkeerkosten zit het verschil niet. Op zowel Schiphol (P3 Lang parkeren) als bij Eindhoven Airport (P5 Brons)  zijn de prijzen bijna gelijk. Voor een reis naar Israel heb je als toerist geen visum nodig. Bij aankomst op het vliegveld krijg je een (elektronisch) toeristenvisum voor een maximale duur van 3 maand. Wel moet je ervoor zorgen dat het paspoort nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Israel. Het vliegveld van Tel Aviv, Ben Gurion ligt op ongeveer 25km van het centrum van Tel Aviv en op een +/- een uur rijden vanaf de hoofdstad Jerusalem.

Vliegveld Bangkok

Auto 

Een huurauto heeft als voordeel dat je volledig je eigen planning kan maken. Niet afhankelijk zijn van de tijden van het openbaar vervoer en stops inplannen wanneer je maar wilt. Vrijheid in het doen en laten. In Israel en Jordanië mag er met een Nederlands rijbewijs auto gereden worden. Een internationaal rijbewijs wordt aanbevolen en is handig als vertaling van je Nederlandse rijbewijs mocht het nodig zijn. Voor ons de ideale manier om in Jordanië van noord naar zuid te rijden in een huurauto. De kosten van een huurauto zijn in het ‘shoulder season’ een stuk lager dan in het hoogseizoen. Omdat we nog geen huurauto hebben gehuurd op het moment van schrijven kan ik niet zeggen wat het kosten voor het rijden van een huurauto zullen zijn. Op vergelijkingsite EasyTerra heb ik een aantal vergelijkingen gedaan en verwachting zal een auto huren in Jordanië rond de €25,- per dag gaan kosten.

Route 

Als planner hou ik ervan om een globaal idee te hebben van de plekken die ik wil bezoeken. Wat ik de afgelopen jaren wel heb ik geleerd is het niet volledig plannen van mijn reis. Een afwijking tijdens de reis omdat het kan is toch heerlijk? Samen met mijn maatje hebben we wel een aantal plekken die we graag willen bezoeken tijdens deze trip. Jerusalem zullen wij zeker niet overslaan en ook staan Amman, Petra, Wadi Rum en de Dode Zee op de lijst van plekken die wij graag willen bezoeken. Hoe? Deels met het openbaar vervoer en het andere deel met een auto. Onderweg zullen we ongetwijfeld interessante bezienswaardigheden of mooie omgevingen tegenkomen die niet overgeslagen mogen worden.

Jeruzalem Israel

Inspiratie 

Boeken, (reis)blogs, films en documentaires doen het goed bij mij als het gaat om inspiratiebronnen. Praktische informatie over bijvoorbeeld de Jordan pass kan erg handig zijn bij het voorbereiden van je reis naar Jordanië. Na een dagje werken lekker op de bank een reis voorbereiden.De klassieker ‘Indiana Jones and the last Crusade’ is misschien wel één van de films die je moet zien voor je bezoek aan Jordanië. Vind jij het inlezen van je reis ook één van de leukste voorbereidingen? Sommige reizigers zweren erbij en de ander kan er totaal niet mee, de Lonely Planet. Ik ben een groot fan en vind het heerlijk om een stuk achtergrondinformatie en geschiedenis over landen uit de LP te halen. Ook voor Israel en Jordanië weet ik deze reisgidsen te raadplegen.

Hoe bereid jij je voor op een nieuwe reis? Heb jij tips over één van deze landen of misschien wel allebei, laat ze dan achter in een reactie.