Twee weken ben ik al aan het reizen in Myanmar. We zijn alweer bijna aan het einde gekomen van een geweldige reis door het land van de tempels. In de tweede week deden we minstens zoveel leuke dingen dan in de eerste week.

Dag 1

Na een busrit van ongeveer 19 uur wouden we na 1 uur slapen opstaan voor zonsopgang. De zon over de vele tempels van Bagan opzien komen moet een beleving apart zijn..Oké we versliepen ons. Nadat we om 9 uur wakker werden en een ontbijtje hadden gescoord huurden we een e-bike. Dit kun je vergelijken met een elektrische (snor)fiets. Voor nog geen $5 kun je een e-bike voor een hele dag huren. We reden in de hitte naar vele tempels en pagodes om zoveel mogelijk te kunnen zien. Na een klapband reden we door naar één van de vele tempels om daar zonsondergang te kunnen zien. Met een geweldig uitzicht over het tempellandschap genoten we van de zon die onderging.

Dag 2

Net als de dag ervoor huurden we deze dag ook een e-bike om nog meer van het landschap te kunnen zien. Van oud Bagan hadden we inmiddels bezocht en nieuw Bagan was vandaag aan de beurt. Via de woestijn weggetjes reden we van één van de grootste tempels; de Sulamani tempel terug naar de hoofdweg..Totdat de e-bike van Jelle niet meer vooruit te branden was. Je raadt het al, de batterij was leeg. Gelukkig werden we opgevangen door een paar vriendelijke mensen van de naastgelegen dorpjes. Nadat de batterij vervangen was konden we weer verder. Dit duurde een uur en toen stond ik langs de kant met een lege batterij. We hadden genoeg gehad van de e-bikes en aten snel nog wat eten voordat we aan de 10 uur durende busrit naar het Inle Lake begonnen.

Dag 3

Na een lange busrit kwamen we in het midden van de nacht aan in Nyaung Shwe. Dit dorp is nog geen 5km gelegen van het bekende Inle Lake. Na een paar uurtjes slapen huurden we een fiets om de omgeving te verkennen. Samen met twee Belgen fietsten we rondom het grote meer. Tijdens een gigantische regenbui mochten we bij een super vriendelijke familie in een tempel verblijven. Nadat de regenbui over ons heen was getrokken kozen we ervoor om het meer per boot over te steken. Met een vissersboot staken we het meer in zo’n 30 minuten over en vaarden we door de vissersdorpen van het bekende meer. We reden door naar een wijnproeverij die op onze map was aangegeven. Een goed excuus om de Birmese wijn is te proeven. Ik ben geen wijnkenner maar deze wijn behoorde zeker niet tot mijn favorieten. Gelukkig was het gezellig en hadden we een fantastisch uitzicht op het meer.

Dag 4

Voor vandaag hadden we ons opgegeven voor een boottocht over het Inle lake. Samen met de twee Belgen van gister en nog een Duitser die we ontmoette tijdens de wijnproeverij vaarden we over het grote meer. Tijdens de boottocht zagen we vele vissers die met hun voet de boot voort peddelen en met beide handen het net vast houden. Dit is een fascinerend gezicht en leverde mooie plaatjes op voor het fotoboek straks. Tijdens de boottocht vaarden we langs vele shops van de drijvende dorpen. Ze hopen dat je iets van hun zilver of katoenwerk koopt en het mag dan wel een tikkeltje toeristisch zijn..het was de moeite wel waard.

Dag 5

Voordat we vandaag om 18:00 opgehaald werden bij het guesthouse voor een 10 uur durende busrit naar Bago was het eerst tijd om niks te doen. Na een paar dagen actief gereisd te hebben had ik echt even zin in niks doen. In de ochtend deed ik lekker rustig aan en maakte ik een afspraak voor een massage in de middag. Om 14:00 kreeg ik een heerlijke Birmese massage. Deze massage is totaal niet hardhandig en kon ik niet vergelijken met een Thaise massage.

Dag 6

Een busrit van 10 uur hebben we achter de rug en we zijn om 04:30 aangekomen in de stad Bago. Hier is voor ons weinig te doen en we besloten om gelijk de trein naar de Golden Rock te nemen. Deze gouden steen ligt op het randje van de berg en wordt door vele gezien als een heilige plek. Dit betekende nog wel 7 uur (incl. wachttijd) verder reizen voor ons. Aangekomen in het meest goedkope verblijf van Kinpun namen we de truck naar het puntje van de berg. Als een gek scheurde deze truck door de natte haarspeldbochten naar boven. Van de gouden steen was door de bewolking en de vele regen boven op de berg weinig tot niks te zien waar door het allemaal tegenviel. Gelukkig was de rit met de open truck naar boven en beneden de moeite alleen al waard.

Dag 7

In Kinpun is er verder niet heel veel te beleven. In het hoogseizoen schijnt het dorp helemaal op te leven maar hier was voor ons niks van te merken. Het dorp is rustig en er waren vrij weinig restaurants en winkeltjes open. In de middag namen we de bus naar Yangon. Yangon is alweer de laatste bestemming van onze reis door Myanmar. We hadden gelijk door dat dit de grootste stad van Myanmar is die we bezochten. De stad is veel meer doorontwikkeld dan de rest van de steden waar we geweest zijn. Morgen beginnen we met het verkennen van Yangon.

Sorry voor het niet kunnen uploaden van foto’s