Op Java maak je kennis met het pure Indonesische leven: de vriendelijke mensen, de nasi goreng en de mooie vulkanen in het oosten. Ben je fanatiek en wil je twee bijzondere vulkanen zien ? Met de Bromo en Ijen Tour beklim je in een paar dagen deze twee vulkanen en geniet je van een geweldige zonsopgang.

De Bromo vulkaan is met zijn 2392m niet de hoogste van het eiland maar wel de meest toeristische vulkaan. Niet alleen westerse toeristen mogen graag naar het nationaal Park Bromo Tengger Semeru afreizen, ook door de lokale bevolking wordt deze massaal bezocht. De rood/oranje gloed over het landschap bij zonsopgang is simpel gezegd adembenemend! Alsof de Bromo vulkaan nog niet bijzonder genoeg is zul je op de tweede dag van de tour de zonsopgang bij de Ijen vulkaan gaan bekijken. De Ijen vulkaan op een uurtje afstand van Bali ligt ook in het oosten van Java en is 2799m hoog. In vergelijking is deze vulkaan net iets moeilijker te beklimmen dan de Bromo vulkaan.

Wat zit er bij de tour ?

Verschillende tour operators bieden de 3 dagen /2 nachten Bromo/ Ijen tour vanaf Yogyakarta (Java) naar Bali aan. De prijzen en dagen die in deze blog worden beschreven gaan er vanuit dat je vanaf Yogyakarta naar Bali afreist met deze tour. Tijdens de Bromo/Ijen tour zul je zoals de naam al zegt beide vulkanen bezoeken. Wat kun je verwachten ? In deze tour zit het vervoer vanaf Yogyakarta naar Bali (+boot ticket) en ook de accommodatie is geregeld. Je slaapt in schone hotels dichtbij de Bromo en Ijen vulkaan. Een klein ontbijt vroeg in de ochtend is inbegrepen maar verwacht hier niet te veel van.  Ik heb prijzen behoorlijk zien variëren en je zult dan ook beetje moeten onderhandelen totdat je voor jezelf een goede deal hebt gemaakt. Ik vond 850.000IDR ~€55 een mooie deal voor 3 dagen transport en accommodatie.

Hoe ziet je planning eruit ?

Op dag 1 word je opgehaald bij je ho(s)tel in Yogyakarta en begin je aan een 16 uur durende busreis naar de Bromo vulkaan. Onderweg stopt het busje verschillende keren zodat je de benen kunt strekken, toiletteren of even wat kunt eten. Na een busreis van ongeveer 16 uur kom je in het midden van de nacht aan in Cemoro Lawang, een dorp op 45 min lopen van de Bromo vulkaan. Nadat je een paar uurtjes hebt geslapen gaat je wekker in het midden van de nacht, gek genoeg sta je vol energie naast je bed om naar het eerste uitkijkpunt te gaan. Met een jeep vertrek je in het donker naar Mt. Penanjakan. Je bent niet de enige toerist die vroeg is opgestaan om de zonsopgang vanaf dit punt te bekijken, samen met tientallen jeeps sta je in de file om allemaal de top van de berg te bereiken. Vanaf het punt waar de jeeps stoppen heb je de mogelijkheid om met een motor taxi naar de top te gaan, en de fanatieke ochtend mensen kunnen dit stukje in een half uur lopen. Als je de 2770m hoge top hebt bereikt kun je opzoek naar een mooi plekje voor zonsopgang.

Bromo vulkaan

Bromo vulkaan

Na zonsopgang rij je met de  jeep door naar Mt. Bromo. In twintig minuten lopen kun je door het vulkaanzand de top van de actieve vulkaan bereiken. Vanaf de top kijk je recht in de krater! Kijk je achter je dan zie je niks meer dan een prachtig landschap en het prachtige gebergte. In de vroege ochtend eet je nog even snel een ontbijtje voordat je begint aan een lange reis naar de Ijen.

De reis van Mt. Bromo naar Ijen zal zo’n 8 uur duren waarna je aankomt in het hotel. Heel veel tijd om bij te slapen zul je niet hebben. Voor diegene die een extra toevoeging aan de tour willen bijboeken is het extra vroeg opstaan. Deze fanatiekelingen moeten om 01:00 uur opstaan zodat ze ook nog de blauwe vlammen in de krater kunnen zien. Wat zijn de blauwe vlammen ? Door de zwaveldampen die in contact komen met lucht zijn er alleen ’s nachts blauwe vlammen te zien. Hiervoor zul je 800m het krater inlopen om de blauwe vlammen te kunnen zien. Dit kost wat extra tijd waardoor je er extra vroeg uit moet. Samen met een gids loop je over de steile paden van de Ijen vulkaan om langzaam de top te kunnen bereiken. Na 3km lopen zul je aankomen bij de Kawah Ijen krater. Mijnwerkers werken hier onder bizarre en slechte werkomstandigheden om zwavel te kunnen verzamelen. Vanaf dit punt is het nog een kleine 600m tot aan het uitzichtpunt. Voordat de zon opgaat wil je hier staan om na dag 1 nog zo’n mooie zonsopgang te kunnen bekijken. Als je mooie foto’s hebt gemaakt zul je weer teruglopen om daarna bij de boot naar Bali gedropt te worden.

Mt. Bromo


Mt. Bromo

Ben je 2m lang ? Dan maakt je plek in het busje niet heel veel uit. De altijd lange Nederlander zit misschien niet altijd even comfortabel maar dat zal deels ook van je reisgezelschap afhangen.

Heb jij al eens een vulkaan beklommen ?