In een backpackersbus Nieuw-Zeeland verkennen, is niet het eerste wat in mij opkomt. Toch was ik flink verrast. Het is een leuke en snelle manier om het eiland te verkennen.

Mogelijkheden

Ik reisde vier weken rond met één van deze backpackersbussen en koos voor de Magic, een tourorganisatie met scherpe prijzen voor de backpacker en goede reviews. Met deze backpackersorganisatie ging ik in 28 dagen het noorder- en zuidereiland verkennen. Inmiddels is Magic samengegaan met de bekende backpackers bus ‘Kiwi Experience’. Deze backpackers tourorganisatie is al een geruime tijd actief in Nieuw-Zeeland en heeft 33 verschillende buspassen beschikbaar. Onder sommige backpackers wordt deze organisatie ook wel de ‘Green Fuck Bus’ genoemd, dit komt door de vele tiener-backpackers die voor het feesten gaan.
Stray Travel is de grote concurrent van Kiwi Experience. Deze organisatie biedt 27 verschillende buspassen door Nieuw-Zeeland aan voor verschillende reisperiodes. De meeste backpackers zullen kiezen tussen Kiwi Experience of Stray Travel. Afhankelijk van je reisbudget, routeduur en verwachtingen kun je altijd wel een tour vinden die bij jou past.

Wat krijg je voor je geld?

Het principe van deze backpacktours is vrij eenvoudig. Je kiest voor één van de beschikbare reispassen bij één van de twee backpackertourorganisaties. Elke buspas heeft een begin- en een eindpunt. De buschauffeur is niet de buschauffeur die je gewend bent van Connexxion of Arriva. Hij of zij zal je tijdens de lange rit leuke verhalen over het land vertellen, met een beetje geluk regelt hij ook de avond-BBQ!

Tour Nieuw-Zeeland

Ondertussen heb je genoeg tijd om een mooie foto te maken van de watervallen, gebergten of kun je even de beentjes strekken tijdens de busstop. Wil je ondertussen ergens langer verblijven om bijvoorbeeld de stad beter te leren kennen of te werken? Dan kun je binnen een jaar de route van de bus oppakken en doorreizen naar de volgende bestemming van je gekozen route. Wil je niet ergens stoppen voor een langere tijd dan kun je de busroute voltooien in het minimum aantal dagen, aangegeven op je buspas.

Samen met je medereizigers kun je ook deelnemen aan activiteiten van de reisorganisatie. Wil je bijvoorbeeld een keer bungeejumpen of een gletsjer bezoeken per helikopter? De buschauffeur kan dit al regelen voordat je aankomt op je bestemming. Deze organisaties krijgen (door de hoeveelheid backpackers die de organisatie naar de activiteiten doorstuurt) korting op de totaalprijs. In de praktijk zal dit niet veel zijn maar het kan je een biertje schelen.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor je accommodatie. Wil je niet in een van de hostels verblijven die de organisatie aanbiedt? Dan kun je je eigen slaapplek regelen. De prijzen zullen niet heel veel verschillen met de prijzen die de tourorganisatie aanbiedt maar dit kan per seizoen verschillen. Wel is het zo gezellig om met je medereizigers een kamer in een hostel te delen.

Overdag of in de avond heb je genoeg tijd om samen leuke activiteiten te doen. Een avond uitgaan in bijvoorbeeld Queenstown is een aanrader om met je nieuw gemaakte reisvrienden te doen! De meeste backpackers die voor een backpackersbus kiezen zijn net als jou meestal op doorreis. Voor de duur van je tour zal je een paar gezellige dagen of zelfs weken met elkaar doorbrengen.

Bungy Jump Nieuw-Zeeland

Voor een redelijk bedrag heb je een buspas waarmee je het hele eiland of een klein deel ervan kunt verkennen. In vier weken kun je veel van beide eilanden zien omdat dit een echte een tourbus is. Wees niet bang dat je weinig zal zien want niets is minder waar. Voor de soloreiziger is een tour zoals deze een leuke manier om in korte tijd vrienden voor het leven te maken en te genieten van de Nieuw-Zeelandse natuur.

Zou jij voor een backpacker bus in Nieuw-Zeeland kiezen ?