Een smartphone, laptop of een digitale camera gaat zo’n beetje met iedereen mee op reis. Op reis gaan zonder electronica doen we bijna niet meer. Of het nou gaat om muziek, fotografie of het maken van video’s, we nemen er (extra) apparatuur voor mee. De één heeft niks met elektronica en voor de ander is het toegevoegde waarde. Als fan van gadgets mag ik graag bezig zijn met de (nieuwste) technologieën. Misschien werk ik daarom wel in de ICT. Regelmatig speur ik het internet af naar leuke en betaalbare gadgets voor op reis. Wat zijn de betaalbare tech gadgets voor op reis? 

Schokbestendige externe harde schijf (1TB) 

Lacie Rugged harde schijf

Of je veel fotografeert, video’s maakt of gewoon een (offline) film wil bekijken, een externe schijf is handig om je vele gigabytes aan data op te slaan. Tevens kan een externe harde schijf als back-up voor al je bestanden worden gebruikt. Externe harde schijven hebben meestal geen externe voeding nodig en met het 2,5 inch portable formaat zijn ze ideaal voor op reis. Externe harde schijven zijn in verschillende prijsklasse te vinden. Let wel op het verschil in stevigheid, kwaliteit en snelheid van de harde schijf. Wil je een externe schijf met minimaal 1TB aan opslag, dan beginnen de prijzen ongeveer vanaf €60,-.

De Lacie Rugged is een externe harde schijf met 1TB aan opslag en gemaakt voor de reiziger. Met 1TB aan opslag heb je genoeg ruimte voor al je foto’s, video’s en bestanden die je onderweg maakt. Deze serie externe schijven van Lacie zijn zowel schok als regenbestendig waardoor de kans op beschadigingen wordt beperkt. Let op: in een gewone hardeschijf zitten nog steeds bewegende onderdelen. In vergelijking met een SSD schijf is de kans nog steeds groot dat deze door vallen beschadigd (onleesbaar) raakt. Externe schijven met een solid state drive zijn schaars en erg duur. Samsung heeft een serie externe portable schijven met SSD, maar deze zijn in vergelijking met ‘normale’ portable schijven nog erg duur.

Opvouwbare hoofdtelefoon

Opvouwbare Sony hoofdtelefoon

In het vliegtuig, het hostel of tijdens de urenlange busreizen luister ik graag naar muziek. Even afgezonderd, in mijn eigen wereld luisteren naar mijn favoriete muziek. Bij het inpakken van mijn backpack let ik op de ruimte en neem ik het minimale mee op reis. En voor gadgets geldt bij mij; zo compact mogelijk. Er gaat al zoveel digitale apparatuur mee op reis. Een van mijn persoonlijke gadgets is mijn opvouwbare hoofdtelefoon.

De opvouwbare Sony MDR-ZX310 is een betaalbare hoofdtelefoon met kwalitatief geluid voor verschillende muzieksoorten. Met een bedienknop in de kabel klik je makkelijk door je playlist of neem je snel een telefoongesprek aan. Omdat deze Sony hoofdtelefoon op te vouwen is neemt deze ook niet veel ruimte in beslag. Het enig nadeel van deze hoofdtelefoon is dat het niet beschikt over noise-cancelling, maar daar is de betaalbare prijs ook naar.

Mi-Fi Hotspot

Mi-Fi router

Hoeveel apparaten met Wi-Fi mogelijkheid neem jij mee op reis? Is het niet je telefoon of laptop, dan is het misschien je iPad of digitale camera waarmee je draadloos foto’s kan back-uppen. Op reis heb je niet altijd beschikking over een sterke al dan veilige Wi-Fi verbinding. Heb je geen dual-sim of is het maken van een hotspot met je eigen smartphone niet mogelijk, dan biedt de Mi-Fi hotspot een uitkomst. 

De TP-Link M7350 Mi-Fi hotspot functioneert als een router waarmee je verschillende apparaten kan verbinden. In dit apparaat stop je een (lokale) simkaart waarop een internetbundel is geactiveerd. De TP-Link kan werken met 4G en ondersteund twee bandbreedtes (2,4 GHz of 5 GHz). Met de data van je internetbundel kun je onderweg je sociale media checken, foto’s uploaden naar de cloud of je blog publiceren. Let op: bij het uploaden van foto’s of het kijken van Netflix wordt veel data gebruikt, houd je databundel in de gaten. Is de batterij van de router bijna leeg? Met een powerbank of je laptop en USB-kabel is de hotspot gemakkelijk op te laden.

Powerbank

Alle apparatuur die je gedurende je reis gebruikt vreten batterij. Ik begin al zenuwachtig te worden als mijn smartphone batterij de 30% aantikt. Red ik het wel tot aan het einde van de dag of moet ik batterij besparen door geen foto’s meer te maken? Met een powerbank zorg je ervoor dat je al je apparaten overal op kan laden.

De Xiaomi Powerbank van 20.000 mAh past goed bij mijn Xiaomi smartphone, maar is ook geschikt voor niet Xiaomi producten. De krachtige batterij van (20.000mAh) deze powerbank zorgt ervoor dat deze niet gelijk leeg is naar één keer opladen van je smartphone of tablet. Een bijkomend voordeel is de mogelijkheid voor het opladen van maximaal twee apparaten per keer, deze powerbank is voorzien van twee USB-poorten. Opnieuw weet de Chinese fabrikant Xiaomi een goede prijs kwaliteitverhouding te vinden voor zijn producten, ik ben fan!

Action Camera

Action Cam SJCAM5000

Het delen van video’s op het internet is de afgelopen jaren een succes. Of je nou een amateur bent of een professional op het gebied van filmen, je reisfilms delen met de rest van de wereld is hip! Een video zegt soms meer dat duizend woorden. Actiecamera’s zijn ervoor gemaakt om deze (reis)avonturen in verschillende situaties vast te leggen. Ze kunnen vaak tegen een stootje, water en snelle bewegingen.

Een jaar geleden maakte ik een reisfilm met de hoogtepunten van mijn reis door Myanmar. De Original SJCAM SJ500 staat over het algemeen bekend om de lage prijs en kwaliteit verhouding. De kwaliteit van deze actiecamera’s is echter niet zo goed als je die bijvoorbeeld van de GoPro kent. Voor een aantrekkelijk prijs heb je als beginner wel een leuke camera. Ook de accessoires is een stuk goedkoper dan de welbekende concurrent en de meeste houders worden zelfs meegeleverd.

Portable speakers

Ultimate Ears Roll 2 speakers

Muziek uit de luidsprekers van je telefoon is vaak te zacht om je favoriete muziek te delen met anderen. Een heerlijk muziekje voor de hele groep als je aan het genieten bent op het strand of tijdens een bbq met vrienden. Met de draadloze speakers van Ultimate Ears til je het geluid naar een heel ander niveau. De UE Roll 2 speakers zijn van handformaat en waterdicht (1m tot 30min). Met behulp van Bluetooth kun je meerdere apparaten verbinden om je muziek af te spelen. Een audio jack kabel van 3.5mm wordt ook ondersteund door deze portable speaker. De UE Roll 2 speaker is er één die je gemakkelijk overal naar toe neemt.

Deze lijst is door mijzelf en puur uit eigen interesse samengesteld. 

Zonder welke gadget ga jij niet op reis?