Het Oktoberfest in München (Duitsland) je hebt er vast wel eens van gehoord, werelds grootste bierfestival. Het bierfestival wordt elk jaar weer gehouden van halverwege september tot aan de eerste week van oktober. Mensen van over de hele wereld komen naar Duitsland om dit speciale feest bij te wonen. Ook ik mocht er dit jaar bij zijn.

Op het laatste moment besloten een goede vriend en ik om met de auto naar het Oktoberfest te gaan. Aangezien dit een lastminute idee was moesten we nog opzoek naar een slaapplek. De hostels en hotels in München zijn een half jaar voor het festival al volgeboekt of kosten een fortuin. Airbnb en Couchsurfing zijn goede alternatieven om toch nog “goedkoop” aan een slaapplek te komen. Misschien niet in het centrum van München maar toch dichtbij het bierfest. Via een vriend van ons zouden we kunnen verblijven in Küfstein (Oostenrijk). Het huis van onze host was zo’n 3 kilometer over de grens van Duitsland. Vanaf Küfstein kun je gemakkelijk heen en weer reizen tussen München, de ideale oplossing voor ons! Küfstein is een stad waar veel Erasmus studenten een opleiding volgen aan de universiteit van Küfstein, een kleine studenten stadje in Oostenrijk dus.
Al snel waren we toegevoegd aan een Oktoberfest Facebook event die georganiseerd werd door onze host Samen met internationale studenten zouden we op zaterdag 27 september naar het Oktoberfest afreizen. Maar eerst met de auto naar Oostenrijk!

Op naar Oostenrijk

De weekendrugzak is gepakt de tank van de auto weer vol en klaar om naar Oostenrijk te gaan. Vanaf Enschede is het zo’n 8 a 9 uur rijden zonder tussenstop. Normaal gesproken zou ik een navigatie systeem zoals TomTom gebruiken, dit keer besloot ik om de app Sygic te proberen. Sygic is een navigatie systeem voor je smartphone die je kunt gebruiken op Iphone en Android. Voor €39.99 heb ik een licentie aangeschaft voor de mappen beschikbaar in Europa. Naast de map van Nederland heb ik de mappen van Duitsland en Oostenrijk gedownload. Je navigeert offline via GPS op de gedownloade mappen. Je zit immers niet niet wachten op een toren hoge rekening omdat je in het buitenland veel internet hebt gebruikt. Naast de gemelde flitsers en werkzaamheden heeft Sygic ons makkelijk naar Küfstein weten te navigeren.In Küfstein aangekomen werden we ontvangen door onze host/vriend. Ik was nog nooit in Küfstein geweest en wou nog wel even genieten van het nachtleven. Na een drankje gedaan te hebben in de lokale cocktailbar was het tijd voor de nodige nachtrust.

Het Oktoberfest

De dag van het Oktoberfest. Na een stevig ontbijt gehad te hebben moesten we de trein halen. Samen met ongeveer dertig jongeren waaronder internationale studenten zijn we de trein ingestapt richting München. Nog geen 9:00 uur in de ochtend en de eerste halve liters werden al genuttigd. Na een uur treinen kwamen we aan op het treinstation van München. Het treinstation stond vol met vrolijke festivalgangers in lederhosen en dirndls. Het festivalterrein “Theresienwiese” was dan ook niet moeilijk te vinden door simpelweg de menigte te volgen.

Het grote festivalterrein heeft niet alleen biertenten maar ook een hele grote kermis met attracties voor de liefhebber. Aan eten zul je ook niet tekort komen, de vele stalletjes met braadworst en alle andere snacks zijn niet te missen. Als je geen tafel in één van de 15 tenten gereserveerd hebt is de kunst er één te vinden. Met een beetje geluk en goed zoeken vind je er wel één, hier kun je vervolgens de hele dag drinken. Opgestaan is plaats vergaan.
Ook wij hadden het geluk dat we een tafel vonden in één van de tenten. Je wordt al snel meegenomen in de geweldige sfeer met muziek en in menigte. Ook al is het pas 11 uur in de ochtend. Uiteindelijk draait alles om het bier en de gezelligheid. Na een geweldige dag Oktoberfest was het voor ons tijd om de trein terug naar Küfstein te pakken.

Zondag 28 september de dag na het Oktobefest in München, en gek genoeg voelde ik me top fit. Gelukkig maar..want we moesten nog terug rijden naar Nederland. ‘S ochtends eerst een wandeling door de mooie oude stad van Küfstein. Met uitzicht op het kasteel en de bergen is dit een heerlijke wandeling.
In de middag zijn we rustig weer richting Nederland gereden en waren we ‘s avonds weer thuis. Ik kijk terug op een geweldig Oktoberfest en zal iedereen aanraden dit festival een keer bij te wonen .