De stad Istanbul staat bekend om zijn prachtige moskeeën en bazaars. Istanbul is een perfecte stad voor een korte stedentrip. Je kunt in 3/4 dagen genieten van de Turkse cultuur het eten maar ook het uitgaan. Wat ik allemaal deed tijdens mijn stedentrip in Istanbul kun je teruglezen in deze blogpost.

Op donderdag 27 november vlogen we vanaf Schiphol Amsterdam met Turkish Airlines naar Atatürk Airport in Istanbul. Voordat we konden inchecken moesten we eerst onze auto parkeren bij één van de vele Schiphol parkeer aanbieders. Via Sun-Parking konden we goedkoop onze auto parkeren waarna we met een shuttle bus afgezet zijn bij onze vertrekhal. Bij de check-in balie vroegen de vriendelijke stewardessen van Turkish Airlines of we misschien bij de beschikbare nooduitgang plaatsen wilden zitten. Hier zeggen twee lange jongens geen nee tegen, extra beenruimte wil jij toch ook?

Na een goede vlucht van ongeveer 3.30 uur arriveerden we op Atatürk Airport. Sinds de visum regeling in november 2014 is veranderd hebben we met ons online visum een wachtrij voorkomen. Nadat de douane ons een stempel in het paspoort had gezet konden we onze weg vervolgen naar het Efendi appartement in de wijk Sultanahmet. Aangezien het al half 12 in de avond was hebben we van te voren gekozen voor de shuttle service van het appartement die ons naar bestemming reed. In het appartement aangekomen waren we verrast door de luxe van een eigen keuken, goede bedden en een schone badkamer voor nog geen €10 p.p.p.n. Onder het genot van een biertje in Just bar hebben we eens rustig uitgezocht wat we de volgende dag konden bezichtigen. De barman zette ons na een paar uur bij wat andere reizigers aan tafel. Twee Spaanse reizigers vertelden ons dat toeristische attracties zoals het paleis en de blauwe moskee op nog geen 10 minuten loopafstand lagen.
Istanbul
De volgende ochtend kwamen we er al snel achter dat alles dichtbij ons appartement gelegen was. Nog geen 10 minuten lopen en we stonden al bij Topkapi Palace waar de Osmaanse Sultan vroeger verbleef. Dit paleis is opgedeeld in 4 verschillende delen waar je in verschillende ruimtes een kijkje kunt nemen. In de verschillende ruimtes zie je oude wapens waar de Sultans zich vroeger mee verdedigden, vele kledij soorten (vooral de maten waren opmerkelijk) en nog veel meer over de Sultan.
Vervolgens liepen we door naar de toeristische blauwe moskee een must-see voor elke toerist. Ook wij zijn achter in de rij aangesloten om een te kijken in de Sultan Ahmet moskee. In november valt de drukte erg mee en hebben we zo’n 15 minuten moeten wachten om naar binnen te kunnen.
Waarom deze de blauwe moskee wordt genoemd komt door de vele blauwe tegels aan de binnenkant, hoe indrukwekkend dit is moet jezelf zien.
Istanbul
Buiten op het grote plein heb ik me heerlijk uitgeleefd op mijn camera. Het plein is een geweldige plek als je een mooie foto van de blauwe moskee wilt maken.
Op het zelfde plein bevindt Hagia Sophia een kerk die in de 6e eeuw is gebouwd. Deze kerk is later tot een moskee omgebouwd door het Ottomaanse rijk. Als je een entree kaartje gekocht hebt voor Hagia Sophia kun je door het hele gebouw rondelopen en de goud werken tot aan de tweede verdieping bekijken, zeker de moeite waard. De toeristische attracties in deze buurt houden niet op. Nog geen 80 meter verder kun je het Basilica Cistern vinden. Dit oude basiliek kan tot 80.000 kubieke meter aan water opslaan. Voor een klein bedrag kan je een kijkje nemen in het oude basiliek die zo’n 145 meter lang is.

Istanbul

 

In deel 2 over mijn  3 daagse stedentrip in Istanbul kun je meer lezen over deze mooie stad.