Nieuw-Zeeland: Heetwaterbronnen, de witte stranden en het bergachtige landschap lenen zich perfect voor outdoor activiteiten. Activiteiten waarvan ik tijdens mijn rondreis in Nieuw-Zeeland ontzettend heb genoten. Ben je een adrenaline junkie of hou je van een hardcore wandeling in de natuur? Je vindt het allemaal in Nieuw-Zeeland. Voor de ene activiteit betaal je de hoofdprijs en voor de ander betaal je slechts een paar Nieuw Zeelandse Dollar. In dit artikel een lijstje met 5x Outdoor activiteiten in Nieuw-Zeeland.

Zandboarden in het noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland

The Bay of Islands: met 150 kleine eilandjes is het niet voor niets één van de prachtige regio’s van Nieuw-Zeeland. Na een aantal dagen in Auckland geweest te zijn, ben je na een paar uur rijden in een heel ander landschap. De stranden, duinen en regenwouden maken van the Bay of Islands een perfecte plek voor outdoor activiteiten. Mijn backpackers hostel (Xbase) is gelegen in één van de meest historische dorpen van het Noordereiland: Pahia. Wil je liever een kleiner hostel dan het feest hostel, Xbase? Accommodatie is er genoeg voor iedereen.
Kajakken, duiken en dolfijn spotten zijn slechts activiteiten die je in het meest noordelijke puntje van Nieuw-Zeeland kan ondernemen. Mijn dagtrip naar Cape Reinga bestond uit een activiteit die ik nog nooit had gedaan: zandboarden. De hoge duinen langs de 90mile beach lenen zich uitstekend voor deze activiteit. Met een surfplank (een kleine voor kinderen) onder de armen loop je door het mulle zand naar boven. Wanneer je boven aan de duin staat kun je met de plank onder je buik naar beneden glijden. De snelheid zal je positief verbazen en als je niet uitkijkt lig je onderaan de duinvoet in een plas met water. De meeste tours naar Cape Reinga zullen een stop maken bij de Ninety Mile beach en vanuit daar doorrijden naar de duinen om te zandboarden. Wil je zandboarden controleer van te voren of jouw dagtrip het zandboarden inclusief heeft.

Zandboarden Cape Reinga

Cape Reinga

Chillen in een hot spring

Taupo: Dat Nieuw-Zeeland vele natuurlijke hot springs zijn zal je waarschijnlijk niks verbazen. Niet als je weet dat het Noordereiland bestaat uit vele geisers, heetwaterbronnen en sputterende modder vijvers. Nadat je het bijzondere geothermische gebied Wai-O-Tapu hebt ontdekt is het tijd om zelf te ontspannen. Dit kun je beter niet in het gebied van Wai-O-Tapu doen, maar in het kleine dorp Taupo. De natuurlijke warmwaterbronnen bij Spa Thermal Park zijn van heerlijke temperatuur. Het park is groot en je kunt er heerlijk rondlopen. Ook hier zal de prachtige natuur van Nieuw-Zeeland je verbazen. Een nog bijkomend voordeel is dat het je waarschijnlijk niet veel gaat kosten om hier te zwemmen. In de avond kun je er weer tegen aan, als je van een feestje houd.

Warme Hot spring Nieuw-Zeeland

De Nevis bungeejump

Queenstown: de echte adrenaline junkies komen naar deze stad. Queenstown heeft zich ontwikkeld tot de adrenaline hoofdstad van Nieuw-Zeeland. De landschappen in en rondom Queenstown zijn simpelweg ideaal voor gevaarlijke sporten. Ik kwam naar Queenstown voor de Nevis Bungeejump. De 134m hoge bungeejump is tijdenlang de hoogste geweest van de wereld. Deze sprong in het ravijn is voor de meeste backpackers de Nr1 om naar Queenstown te gaan. Naast de bekende bungeejump zijn er in Queenstown genoeg andere outdoor activiteiten zoals parachutespringen, skiën of heerlijk wandelen om het meer. Wil je meer weten over de Nevis bungeejump en de bijkomende kosten? Voor Reisjunk schreef ik een uitgebreid artikel over de Nevis!

Mijn eigen sprong 134m de diepte in.

Vissen / Kreeft vangen op zee

Kaikoura: Een klein dorp aan de zee ten noorden van Zuidereiland. Zeehonden die op de parkeerplekken liggen te zonnebaden, albatrossen en zelfs de pinguïns zijn niet ver van de kustlijn vandaan te zien. In een dorp met de letterlijke betekenis ‘Kai’ eten en ‘koura’ kreeft, zul je het niet gek vinden dat vissen en kreeft vangen de must do outdoor activiteiten in het dorp zijn. Een activiteit waar ik dan ook voor koos tijdens mijn verblijf op het Zuidereiland. Vissen, op z’n tijd heb ik altijd al leuk gevonden, maar nooit deed ik aan zeevissen. Met een kleine boot ga je de zee op om verse vis te vangen. Zijn de golven te hoog om ver de zee op te gaan? Dan is er vast een alternatief op zee. Wij controleerden de vangkooien in zee op kreeft. Nadat we een aantal goede kreeften hadden gevangen keerden we terug naar Kaikoura. Geen verse visvangst voor ons. De vistrip werd door de eigenaar omgegooid in een kookcursus (voor de liefhebber). Met veel plezier werd er uitgelegd hoe we kreeft (crayfish) klaar moesten maken. Een vistrip die eindigde in een kookcursus met veel te veel wijn. Ben je niet zo van het vissen? Kaikoura is de beste plek van het Zuidereiland waar je walvis kunt spotten.

Kaikoura Zuidereiland

Wandelen langs Abel Tasman National Park

Nelson: De Nelson regio bestaat uit 3 nationale parken met als kleinste het Abel Tasman National Park. Als outdoor/wandelaar ben je in deze regio helemaal op je plek. Trek je met de auto rond en zit je niet aan een bus busrondreis vast? Dan kun je makkelijk tussen deze nationale parken heen en weer reizen. Ik bezocht het Abel Tasman National Park voor één dag. De 3daagse Abel Tasman Coast Track is 51km is voor de hardcore wandelaar het wandelpad langs stranden, bergen en watervallen. Tijd om een aantal dagen langs deze route te lopen had ik niet. In plaats van 3 dagen lopen besloot ik om 6 uur van deze route af te leggen. De strakblauwe lucht (ook in de winter), stranden en de bossen hebben een magisch effect op mij gehad. Ben je toch opzoek naar een andere activiteit? In Nelson kun je o.a. ook paragliden!

Abel Tasman National Park

Wat is jouw favoriete outdoor activiteit?